Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα παράτασης των ατομικών συμβάσεων μέχρι 24 μήνες

        Στο νόμο 4574/18 με τίτλο » Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας «ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ», της εταιρείας «ΘΡΙΑΣΙΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», της εταιρείας «ΕΤΒΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και της εταιρείας «ΓΚΟΛΝΤΑΙΡ ΚΑΡΓΚΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ LOGISTICS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», για την «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ» και άλλες διατάξεις» ψηφίστηκε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία με αποφάσεις τους τα Δ.Σ. των νοσοκομείων μπορούν να παρατείνουν τις ατομικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με κατηγορίες εργαζομένων (καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση) με ανώτερο όριο τους 24 μήνες.
       Συγκεκριμένα η ρύθμιση τροποποιεί τις διατάξεις του άρθρου 63 του Ν. 4430/16 και προβλέπει:
«3. Στην παρ.1 του άρθρου 63 του ν. 4430/2016 (Α» 205), προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής:
       «Οι ανωτέρω φορείς, με απόφαση του μονομελούς ή συλλογικού οργάνου της Διοίκησής τους, δύνανται να παρατείνουν χρονικά τις ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν συναφθεί με τη διαδικασία της παραγράφου 3, εφόσον εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου.»
4. Η ισχύς της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου αρχίζει από τη δημοσίευση του ν. 4430/2016.»
       Παρά το γεγονός ότι η ρύθμιση αυτή δίνει μια προσωρινή «ανάσα» στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε ορισμένα νοσοκομεία στα οποία οι εργαζόμενοι δεν έχουν υπερβεί το 24μηνο, το πρόβλημα παραμένει στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι έχουν υπερβεί το 24μηνο αφού οι διοικήσεις υποχρεώνονται να προκηρύξουν νέους διαγωνισμούς για την πρόσληψη νέου προσωρινού προσωπικού στους οποίους δεν είναι σίγουρο ότι αυτοί οι εργαζόμενοι θα είναι από τους «τυχερούς».
       Επισημαίνουμε ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτούς εργάζεται για πολλά χρόνια στα Νοσοκομεία κάτω από την μπότα των εργολάβων και η υπέρβαση του ορίου του 24μηνου είτε έχει συμβεί είτε θα συμβεί στο άμεσο μέλλον μπορεί να τους οδηγήσει στην ανεργία. Ταυτόχρονα στα μισά περίπου νοσοκομεία οι εργολάβοι ζουν και βασιλεύουν και εκμεταλλεύονται σκληρά τους εργαζόμενους παρά τις θριαμβολογίες της Κυβέρνησης.
       Η μοναδική λύση είναι να γίνει δεκτή η πρόταση τών συνδικάτων για τη μετατροπή των συμβάσεων όλων των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου, η κατάργηση πλέον της ελαστικής εργασίας και η κάλυψη πλέον των αναγκών με μόνιμο προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: