Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

ΠΑΤΡΑ: Στο "κενό" οι δεσμεύσεις για την ΜΕΘ του ΠΠΝΠ

           Ενάμιση χρόνο μετά τη δημόσια έκκληση των ιατρικών φορέων του ΠΓΝΠ για επέκταση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και οι διασωληνωμένοι ασθενείς λιμνάζουν στην καλύτερη των περιπτώσεων, στην αίθουσα ανάνηψης του νοσοκομείου και στη χειρότερη, σε κοινή θέα σε θαλάμους κάποιας κλινικής.
       Παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, από το γραφείο στην Αθήνα μετά τη συνέντευξη του Μαΐου που είχαν παραχωρήσει οι υγειονομικοί φορείς του νοσοκομείου, ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 θα είχαν μπει σε λειτουργία έξι επιπλέον κλίνες, αυτό δεν συνέβη.
        Μάλιστα οι δεσμεύσεις επαναδιατυπώθηκαν στην Πάτρα στις 3 Οκτωβρίου αλλά φτάσαμε στον Αύγουστο του 2019 και συζητάμε το ίδιο πράγμα:
       Διασωληνωμένοι ασθενείς σε διάφορα σημεία του νοσοκομείου καθώς η ΜΕΘ είναι γεμάτη. Συγγενείς ασθενών από τη μία καλούνται να διαχειριστούν τη θλίψη τους για την κατάσταση του συγγενικού τους προσώπου και από την άλλη ζουν την ατελείωτη αγωνία της ανεύρεσης κλίνης στη ΜΕΘ. Στο μέτωπο των γιατρών και των νοσηλευτών δίνεται μάχη για την καλύτερη δυνατή παροχή φροντίδας παρά τις δυσλειτουργίες οι οποίες δυσχεραίνουν το έργο τους.
      «Τα πράγματα είναι ίδια» παραδέχεται η διοικήτρια του νοσοκομείου Παναγούλα Μαμμή απαριθμώντας 2- 6 περιστατικά τα οποία βρίσκονται διασωλημένα εκτός της ΜΕΘ. Το διάστημα αυτό έχουμε καταγράψει προσπάθειες που έχει καταβάλει η κ. Μαμμή για να προωθήσει τη λειτουργία των επιπλέον κλινών αλλά προς τι παρόν δεν έχουν καρποφορήσει. 
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
        Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η προμήθεια έξι κλινών ΜΕΘ, έξι μόνιτορ και έξι αναπνευστήρων. Επίσης έχει προκηρυχθεί η θέση ενός εντατικολόγου και οι θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό μπορούν, στην παρούσα φάση να καλυφθούν από επικουρικό προσωπικό. «Αυτές τις ημέρες ετοιμάζω την πρότασή μου προς τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αυτή περιλαμβάνει τη λειτουργία ενός διατομεακού θαλάμου. Αυτός θα λειτουργεί ως προθάλαμος της ΜΕΘ. Θα φιλοξενούνται περιστατικά διασωληνωμένα από τις διάφορες κλινικές, όταν δεν υπάρχει κενό κρεβάτι στη Μονάδα, και θα έχουν μία πιο οργανωμένη ιατρονοσηλευτική αντιμετώπιση. Οι συνθήκες νοσηλείας τους θα είναι αξιοπρεπείς και όχι σε κοινούς θαλάμους όπου δεν είναι σωστό για τους ίδιους αλλά και για τους άλλους ασθενείς. Σε καμία περίπτωση ο θάλαμος αυτός δεν θα είναι ΜΕΘ Β΄κατηγορίας» εξηγεί η κ. Μαμμή.
       Υπενθυμίζουμε ότι την ανάπτυξη αυτού του θαλάμου η κ. Μαμμή την είχε επιχειρήσει από πέρυσι αλλά σκόνταψε στις γνωστές αντιδράσεις των εσωτερικών μετώπων. «Πιστεύω ότι εάν καταφέρουμε τη λειτουργία αυτού του θαλάμου και ανοίξουμε και 2 - 3 κλίνες επιπλέον στη ΜΕΘ θα μπορέσουμε άμεσα να προσφέρουμε μία καλύτερη περίθαλψη στους ασθενείς μας» προσθέτει η διοικήτρια.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: