Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας: Το νοσοκομείο πάει στον ασθενή

          Με στόχο να μη μείνει κανένας ψυχικά πάσχοντας αβοήθητος όσο μακριά και αν μένει από τις δομές υγείας της Πάτρας το νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» ξεκίνησε τη λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας. 
      «Η Κινητή Μονάδα στελεχωμένη με διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό και νοσηλεύτρια, αποδίδει υπηρεσίες σε ενήλικες πολίτες και στις οικογένειές τους, οι οποίοι χρήζουν ψυχιατρικής φροντίδας και αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης στις υπάρχουσες δομές ψυχικής υγείας εξηγεί ο διοικητής του νοσοκομείου Θεόδωρος Σερεμέτης. 
      Οπως ο ίδιος μας ανέφερε, η ανάγκη για την Μονάδα προέκυψε «από τα αυξημένα περιστατικά που κατέγραφαν τα Κέντρα Υγείας και την αδυναμία παροχής μιας οργανωμένης φροντίδας. Ανθρωποι με ψυχιατρικά προβλήματα μένουν αποκλεισμένοι σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς να τους παρέχεται καμία βοήθεια. Αντιλαμβάνεστε τις παρενέργειες έχει αυτό τόσο για τους ίδιους τους πάσχοντες όσο και για το οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον τους». 
       Ενας μεγάλος αριθμός ψυχικά πασχόντων, όχι μόνον σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και στο κέντρο της Πάτρας λόγω έλλειψης κατάλληλων δομών ζει αβοήθητος και στο σκοτάδι που του επιβάλλει η ασθένειά του και η έλλειψη φροντίδας. Κι αυτό το έχουν επισημάνει με δημόσιες παρεμβάσεις τους όλοι οι φορείς ψυχικής υγείας της περιοχής και κυρίως ο Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία - ΣΟΨΥ Πάτρας. Το πρόσφατο δε περιστατικό με τον Κούρδο μετανάστη που βρέθηκε προχθές νεκρός στο σπίτι του και είχε διαγνωσμένο πρόβλημα κι ένα ιστορικό βεβαρημένο με συνεχείς απόπειρες αυτοκτονίας, αποτελεί δείγμα της κατάληξης αυτών των ανθρώπων. 
ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
      Η Κινητή Μονάδα, όπως εξηγεί ο κ. Σερεμέτης, «παρέχει υπηρεσίες ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και κατ΄οίκον νοσηλείας σε διασύνδεση με τους τοπικούς φορείς υγείας και τις υπηρεσίες πρόνοιας, στοχεύοντας στην πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση, την αποφυγή της υποτροπής της νόσου και την διασφάλιση της συνέχειας της ψυχιατρικής φροντίδας του ασθενούς στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον. Επιπλέον, περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης και αγωγής της κοινότητας για την ψυχική νόσο».
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
      Η προσπάθεια για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος ξεκίνησε το από το 2018 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η οποία αναγνώρισε την ανάγκη ανάπτυξης ενός τέτοιου προγράμματος. «Η αλήθεια είναι ότι παλεύαμε για περισσότερο από ένα χρόνο για το πρόγραμμα αυτό. Προχωρήσαμε μέσω ΑΣΕΠ στην πρόσληψη 4 ατόμων προσωπικού (ψυχιάτρου, ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού, νοσηλεύτριας) με τις χρονοβόρες διαδικασίες που συνεπάγεται όλη αυτή η διαδικασία αλλά τελικά τα καταφέραμε. Προς το παρόν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τη λειτουργία του προγράμματος για 18 μήνες. Οδηγό και αυτοκίνητο για τη μεταφορά της επιστημονικής ομάδας σε όποιο σημείο της Αχαΐας χρειάζεται διαθέτει το νοσοκομείο μας». 
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
       Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος: «Ανάπτυξη δομών ψυχικής υγείας-εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (πρόληψη - προαγωγή) με κωδικό ΟΠΣ 5033673 στον άξονα προτεραιότητας 4 «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμηση της Φτώχειας και των Διακρίσεων» » του ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου(ΕΚΤ).
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
      Η δράση της Κινητής Μονάδας καλύπτει την περιοχή της Πάτρας και του νομού Αχαΐας και η επικοινωνία για όσους θέλουν να ζητήσουν τη βοήθειά της ή να αναφέρουν κάποιοι περιστατικό που χρήζει φροντίδας γίνεται στο e-mail: kmpsypatras@gmail.com και στο τηλέφωνο 2610 439569.
Της  Μαρίνας Ριζογιάννη 
rizogianni@pelop.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: