Χθές ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισκέφθηκε το νοσοκομείο Σαντορίνης. Το νησί κατακλύζεται από κόσμο χωρίς προσοχή στα μέτρα προστασίας. Το τελευταίο δεκαήμερο έχουν αυξηθεί τα περιστατικά κορωνοϊού στο νοσοκομείο Σαντορίνης όπως μας περιγράφουν οι γιατροί των επειγόντων. Ανιχνεύονται ένα με δύο κάθε ημέρα αν και το νοσοκομείο κάνει τεστ μόνο σε όσους έχουν συμπτώματα.
Ευτυχώς δεν νοσηλεύεται κανείς με κορωνοϊό. Ούτε εμφανίσθηκε σοβαρό περιστατικό για να στείλουν δείγματα στην Αθήνα για την μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ.
Όσοι πολίτες ντόπιοι και ξένοι θελήσουν να κάνουν τεστ κορωνοϊού επειδή ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα σε ελάχιστους γίνονται τεστ μέχρι το μεσημέρι. Χρεώνονται 70 ευρώ ο μοριακός και 25 ευρώ το rapid test. Δηλαδή πληρώνουν για προληπτικό έλεγχο πάνω από τη διατίμηση που τέθηκε αν και υποτίθεται δημόσιο νοσοκομείο. Βλέπεται λειτουργεί ως ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΑΕΜΥ Α.Ε.).
Τα περισσότερα τεστ γίνονται στον ιδιωτικό τομέα. Οι χρεώσεις ασθενών στο νοσοκομείο στα ύψη.
Όποιος ασθενής επισκέπτεται το νοσοκομείο εκτός χωρών Ευρωπαϊκής Ένωσης πληρώνει αδρά. Για παράδειγμα ένας εργάτης του νησιού από χώρα της Ευρώπης εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Αλβανία) πληρώνει μόνο επειδή περνάει τη πόρτα του νοσοκομείου 20 ευρώ και εκτός χωρών Ευρωπαϊκής Ένωσης η πόρτα πληρώνεται 40 ευρώ. Πηγαίνει ασθενής για εξέταση σε γιατρό που δεν υπάρχει του γίνονται από άλλους γιατρούς εξετάσεις αιματολογικές, εργαστηριακές πληρώνει 600 και πλέον ευρώ και διάγνωση δεν έχει.
Δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς αφήνοντας χρέος. Κατά την είσοδο του αφαιρείται το διαβατήριο και το παίρνει πίσω μόνο αν πληρώσει. Γίνονται φασαρίες αλλά τίποτα.
Η ιατρική κάλυψη του νοσοκομείου είναι κάτω των ορίων ασφαλείας.
Υπάρχει μόνο ένας ηλικιωμένος αναισθησιολόγος 70 ετών που βρίσκεται νυχθημερόν στο νοσοκομείο. Πόσο να αντέξει;
Υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος, ένας παιδίατρος, ένας μικροβιολόγος ειδικά τώρα με τη πανδημία, ένας παθολόγος, ένας Γενικός Ιατρός που είναι υπεύθυνος των επειγόντων και κρατάει και το εμβολιαστικό κέντρο με τρείς εμβολιαστικές γραμμές με 23.000 ολοκληρωμένους εμβολιασμούς,ένας νεφρολόγος με μονάδα αιμοκάθαρσης , ένας νευρολόγος, κανένας πνευμονολόγος, κανένας ψυχίατρος με τηλεδιάσκεψη γίνονται διαγνώσεις, ένας ΩΡΛ, ένας οδοντίατρος, ένας ουρολόγος, ένας κυτταρολόγος, δύο γυναικολόγοι εκ των οποίων ο ένας δεν διαθέτει σύμβαση και δεν εφημερεύει, κανένας δερματολόγος, δύο ορθοπεδικοί με τόσα ατυχήματα, τρείς ακτινολόγοι εκ των οποίων ο ένας φεύγει και ένας ασθενής.
Στις βασικές ειδικότητες γιατρών είναι από ένας. Πως μπορεί να βρίσκονται συνεχώς στο νοσοκομείο που έχει μεγάλη επισκεψιμότητα με έκτακτα περιστατικά. Μεγάλη η επικινδυνότητα.
Να επισημανθεί ότι οι γιατροί των βασικών ειδικοτήτων είναι με μεταφορά από το κεντρο υγείας που έκλεισε( ο παθολόγος. ο γεν. Γιατρός, ο καρδιολόγος, ο παιδίατρος, ο γυναικολόγος, ο ακτινολόγος, ο μικροβιολόγος) χωρίς δικαίωμα να καταλάβουν θέσεις ευθύνης λόγω ΑΕΜΥ επειδή είναι γιατροί του ΕΣΥ. Οι γιατροί που δουλεύουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών είναι για συγκεκριμένες ώρες στο νοσοκομείο.Που είναι η ενίσχυση από ΑΕΜΥ.
ΑΜΜΕΣΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΕΣΥ ΩΣ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ.
Σημαντικά προβλήματα υπάρχουν στη καθαριότητα είναι μόνο 7 καθαρίστριες, στους τραυματιοφορείς είναι έξι συνολικά ένας ή δυο στην βάρδια, τη φύλαξη είναι μόνο πέντε συνολικά φύλακες. Εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας παρ ότι το δικαιούνται.
Κανένα κίνητρο για τους εργαζόμενους. Εργάζονται με 800 ευρώ το μήνα και νοικιάζουν σπίτια 500 ευρώ το μήνα.
Περί τους 20 εργαζόμενους αναγκάζονται και μένουν στο κοινόβιο του κέντρου υγείας. Μάλιστα εφέτος δεν μπορούν να κάνουν φορολογικές δηλώσεις αφού δεν έχουν τόπο κατοικίας. Το κέντρο υγείας έκλεισε και δεν έχει ΑΦΜ.
Το νοσοκομείο χρεώνει αδρά τις υπηρεσίες που προσφέρει με μεγάλη επικινδυνότητα και στίβοντας το προσωπικό.
Μιχ. Γιαννάκος. Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου