Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Ο φόβος για 220.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης έφερε παράταση στην αναγνώριση πλασματικών ετών

          Μόνο «κεραυνός εν αιθρία» δεν ήταν η απόφαση του υπουργείου Εργασίας για να προσφέρει ετήσια παράταση στην αναγνώριση των πλασματικών ετών, που βοηθούν στην «έξοδο» προς τη συνταξιοδότηση. Ένα μέτρο που έληγε 31 Δεκεμβρίου 2021 και όπως έγινε γνωστό, πήρε παράταση για ένα έτος. Σχετική νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, από το αρμόδιο υπουργείο, για την τυπική, αλλά και ουσιαστική επέκταση του μέτρου.
     Η εν λόγω παρέμβαση μάλλον ήταν απαραίτητο να γίνει. Τα στοιχεία που καθημερινά εισρέουν στο υπουργείο Εργασίας και τα οποία έχουν αναδειχθεί το προηγούμενο διάστημα, με ανάλογα δημοσιεύματα, είναι αποκαλυπτικά: Ήταν τόσο μεγάλη η αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, που αν συνεχιζόταν αυτό το «τσουνάμι», θα υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να ανατραπεί όλη η προσπάθεια που καταβάλλεται για να περιοριστούν οι εκκρεμότητες σε αυτό το πεδίο.
      Είναι χαρακτηριστικό ότι,  μετά τις 83.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί κατά το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτος, γινόταν ανοιχτά η εκτίμηση για άλλες… τουλάχιστον 140.000 αιτήσεις έως το τέλος της χρονιάς! Το «εφιαλτικό» σενάριο των 220.000 αιτήσεων για το 2021, θέλει πάση θυσία να αποφύγει το υπουργείο Εργασίας.
     Με δεδομένο ότι τα στοιχεία  του Ιουνίου, από το σύστημα ΑΤΛΑΣ, έδειχναν 130.510 εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη στην αναμονή, τα περιθώρια αντίδρασης ήταν περιορισμένα. Εάν αυξηθεί τόσο πολύ ο όγκος των νέων αιτήσεων, τότε ο στόχος των 30.000 απονομών κύριων συντάξεων το μήνα, θα είναι «σταγόνα στον ωκεανό». Η έλευση των ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών θα ακυρωθεί από την ίδια την αθρόα αύξηση των νέων αιτήσεων.
     Στο πλαίσιο αυτό, επιλέχθηκε να δοθεί αυτή η παράταση. Έτσι, τώρα οι ασφαλισμένοι που βρίσκονται κοντά στην έξοδο προς τη σύνταξη, έχουν ένα χρόνο μπροστά τους, για να αποφασίσουν να το πράξουν, αξιοποιώντας και το μέτρο της αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης (πχ σπουδές ή στρατιωτική θητεία). Έτσι, τα μεταβατικά όρια ηλικίας που ισχύουν έως 31.12.2021, θα μπορούν να κατοχυρωθούν ευκολότερα. Και παράλληλα το Ασφαλιστικό Σύστημα δεν θα υποστεί τεράστια πληγή…
Αναδημοσίευση από workenter.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: