Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Οι 5 ριζικές αλλαγές που έρχονται στα νοσοκομεία το 2023: Όλο το σχέδιο Πλεύρη για το νέο χάρτη Υγείας

     Ένα τελείως διαφορετικό Εθνικό Σύστημα Υγείας με λιγότερα νοσοκομεία τα οποία όμως θα είναι πλήρως στελεχωμένα, φιλοδοξεί να δημιουργήσει μέσα στο 2023 η κυβέρνηση.
     Πρόκειται για το νέο «χάρτη Υγείας» που περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στο σημερινό σύστημα υγείας, που όμως θα κουρέψει πολλά υπάρχοντα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.
Πρόκειται για ένα νέο σχέδιο που θα αναμορφώνει πλήρως όλο το τοπίο με τα νοσοκομεία στη χώρα, ενώ θα περιλαμβάνει και αλλαγές για τους εργαζόμενους.
Οι 5 αλλαγές στα νοσοκομεία
    Ήδη η κυβέρνηση έχει έτοιμο το σχέδιο για τον νέο «χάρτη Υγείας» όπως ανακοίνωσε και χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
    Το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει 5 βασικές αλλαγές ώστε το ΕΣΥ να ορθοποδήσει οικονομικά και διοικητικά.
     Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr το σχέδιο που επιχειρεί να προωθήσει η κυβέρνηση αλλά είναι άγνωστο εάν θα προλάβει πριν τις εκλογές είναι:
  • Συγχώνευση και συνδιοίκηση για πολλά νοσοκομεία της χώρας τα οποία σήμερα παρουσιάζουν έναν κατακερματισμό δυνάμεων. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κεντρικό νοσοκομείο ανά περιοχή και τα υπόλοιπα να είναι περιφερειακά που θα συμβάλουν με συμπληρωματικές υπηρεσίες.
  • Αλλαγή χρήσης στα βοηθητικά νοσοκομεία αφού σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr σχεδιάζεται να γίνουν κέντρα αποκατάστασης ή εξειδικευμένες μονάδες για χρόνιες παθήσεις ή ακόμη και κέντρα επείγουσας ιατρικής.
  • Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει μετακίνηση προσωπικού εντός της υγειονομικής περιφέρειας στην οποία ανήκουν, ώστε να στελεχωθούν τα νοσοκομεία που θα επιλεγούν να είναι κεντρικά.
  • Αλλαγή βασικών νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό θα εφαρμοσθούν και ΣΔΙΤ για την ενίσχυση των δημοσίων νοσοκομείων με μηχανήματα από τον ιδιωτικό τομέα.
  • Εφαρμογή του συστήματος DRG (Diagnosis Related Groups – Σύστημα Διαγνωστικά Ομοιογενών Ομάδων) σταδιακά σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Πρόκειται για ένα σύστημα ταξινόμησης νοσηλειών ώστε να μπορεί να ορίζεται το κοστολόγιο για κάθε νοσηλεία.

Αναδημοσίευση από www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: