Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

«Ξεπαγώνουν» μπόνους και επιδόματα για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους

         ΦΕΚ οι πρώτες αποφάσεις - Νέο μοντέλο εργασίας θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση
    Εισοδηματικό όφελος θα έχουν τους επόμενους μήνες πάνω από 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι καθώς η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή μπόνους παραγωγικότητας με κίνητρα επίτευξης στόχων.
    Ήδη νέα ΚΥΑ "οδηγός" των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης προβλέπει τη καταβολή επιδόματος επίτευξης στόχων σε υπαλλήλους που θα επιλέξουν απόσπαση στο Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ). Στους αποσπασμένους υπαλλήλους καταβάλλονται, με τη μορφή μηνιαίου επιδόματος επίτευξης στόχου, 100 ευρώ για την εκκαθάριση 500 τιμολογίων νομικής βοήθειας ή για την εξόφληση 200 ενταλμάτων νομικής βοήθειας.
    Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση - "πιλότος" εφαρμόστηκε αρχικά στον ΕΦΚΑ (ν. 4940/2022) καθώς χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις είχαν "βαλτώσει" στα αρχεία του Φορέα. Μπόνους έλαβαν οι υπάλληλοι που ανέλαβαν την ευθύνη για την εξυπηρέτηση σύνθετων αιτημάτων ασφάλισης, που υποβάλλονταν από πολίτες, στην τηλεφωνική γραμμή 1555. Όσοι πετύχαιναν τους ποσοτικούς στόχους,σε μηνιαία βάση λάμβαναν από 350 – 600 ευρώ το μήνα.
Remaining Time 
       Χαρακτηριστικό είναι ότι παρότι η νέα απόφαση εμπίπτει σε διαφορετικό νόμο από αυτόν του ΕΦΚΑ, το πλαίσιο είναι ακριβώς το ίδιο και δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης για επιτάχυνση της επίλυσης εκκρεμών υποθέσεων σε δεκάδες φορείς του δημοσίου.
    Το μπόνους παραγωγικότητας σε σχεδόν 50.000 δημοσίους υπαλλήλους θα προβλέπει την καταβολή επιδόματος σε εργαζομένους στα τμήματα όπου ετέθησαν ειδικοί στόχοι και τους πέτυχαν, όπως συνέβη με την έκδοση εκκρεμών συντάξεων.
    Πιλοτικά η αρχή γίνεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) όλων των υπουργείων, που έχουν την ευθύνη παρακολούθησης και επίτευξης δημοσιονομικών στόχων, όπως η μείωση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, πρόληψη ή συγκράτηση ελλειμμάτων κλπ.
Ωφελούμενοι του μπόνους παραγωγικότητας είναι επιπλέον:
  • Οι δικαστικοί υπάλληλοι, με στόχο την επιτάχυνση της έκδοσης αποφάσεων και απονομής δικαιοσύνης.
  • Υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη διασφάλιση και αξιοποίηση κονδυλίων από τα κοινοτικά προγράμματα.
  • Στελέχη του Ταμείου Ανάκαμψης για απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και αυστηρές διαδικασίες ελέγχου.
  • Υπάλληλοι όλων των υπουργείων, οι οποίοι υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους των ετήσιων σχεδίων δράσης στον τομέα τους - όπως επιτάχυνση ή ψηφιοποίηση έκδοσης συντάξεων, αναδιάρθρωση του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
     Η πρόσθετη ανταμοιβή παραγωγικότητας ανέρχεται στο 15% του βασικού μισθού και του επιδόματος ευθύνης του υπαλλήλου, αναλογεί δηλαδή με δύο μισθούς και υπερκαλύπτει, για όσους το λάβουν, τις απώλειες από την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα.

Η νέα ΚΥΑ για τα μπόνους παραγωγικότητας: View Fullscreen
0:00
 
ή εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: