Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Νέα κατώτατα όρια στη σύνταξη χηρείας: Τι ισχύει για ορφανά - διαζευγμένους

      Στα 388 ευρώ θα ανέλθει η κατώτατη σύνταξη χηρείας από το νέο έτος μετά την αναπροσαρμογή κατά 7,75%.
     Το ποσό αυτό δικαιούται, κατ ελάχιστον, ο/η χήρος/α κατά την πρώτη 3ετία μετά την απώλεια της/του συζύγου, αλλά δεν ισχύει ακολούθως εάν ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται εξ ιδίου δικαιώματος.
     Ωστόσο, το κατώτατο όριο… διαλύεται όταν υπάρχει διαζευγμένος/η, άρα δυο ή περισσότεροι δικαιούχοι της σύνταξης χηρείας.
     Προφανώς το όριο των 388 ευρώ (από 360 σήμερα) ισχύει όταν το αποδιδόμενο ποσοστό του 70% βγάζει μικρότερο αποτέλεσμα. Εάν η σύνταξη χηρείας, ως ποσοστό 70%, βγάζει υψηλότερο ποσό, είναι ξεκάθαρο ότι ο έμμεσα ασφαλισμένος θα λάβει την αναλογούσα σύνταξη.
    Τα 388 ευρώ από το 2023 ισχύουν για 15 έτη ασφάλισης του άμεσα ασφαλισμένου-θανόντος.
    Για 20 έτη ασφάλισης η βασική-κατώτατη σύνταξη χηρείας διαμορφώνεται στα 413 ευρώ (από 384 ευρώ σήμερα)
     Σε περίπτωση εργασίας ή συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος του/της χήρου/ας, μια τέτοια περίπτωση το ποσό της σύνταξης περιορίζεται στο 50% του 70%, ήτοι στο 35% της αρχικής σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου ή του ποσού που θα ελάμβανε εάν συνταξιοδοτούνταν με το έτη ασφάλισης που είχε μέχρι την στιγμή του θανάτου.
    Τα ορφανά, και από τους δύο γονείς, τέκνα λαμβάνουν έκαστο τουλάχιστον τα κατώτατα όρια μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών τους (24 ετών) ή εφ όρου ζωής σε περίπτωση αναπηρίας (ανικανότητας εργασίας).
Κατώτατο ποσό - Σύνταξη
    Έτσι, το κατώτατο ποσό σύνταξης λόγω θανάτου, ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης του θανόντος, διαμορφώνεται ως εξής:
-Μέχρι και 15 πλήρη έτη ασφάλισης: 387,9€
-16 πλήρη έτη ασφάλισης: 372,55€
-17 πλήρη έτη ασφάλισης: 377,35€
-18 πλήρη έτη ασφάλισης: 403,40€
-19 πλήρη έτη ασφάλισης: 498,60€
Από 20 πλήρη έτη ασφάλισης και άνω: 413€
Εργατικό ατύχημα
     Στην περίπτωση που χορηγείται σύνταξη θανάτου λόγω εργατικού ατυχήματος ή ατυχήματος κατά την απασχόληση ή λόγω επαγγελματικής ασθένειας, το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου δεν μπορεί να υπολείπεται των 768,00€. Και αυτό το ποσό αναμένεται να αυξηθεί στα 827,50€.
    Το ποσό αυτό επιμερίζεται μεταξύ των προσώπων που δικαιούνται τη σύνταξη σύμφωνα με τα ποσοστά τους.
    Όταν χορηγείται σύνταξη λόγω θανάτου μόνο σε σύζυγο/έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης ή μόνο σε διαζευγμένο, το κατώτατο ποσό σύνταξης χορηγείται αυτοτελώς στο δικαιούχο, ενώ όταν συμμετέχουν στη σύνταξη και τα δύο αυτά πρόσωπα, τα ανωτέρω ποσά επιμερίζονται μεταξύ επιζώντος και διαζευγμένου, σύμφωνα με τα ποσοστά. Όταν στη σύνταξη συμμετέχουν τέκνα, το συνολικό ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου που δικαιούνται σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται το κατώτατου ποσού σύνταξης, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης του θανόντος. Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερα του ενός τέκνα που δικαιούνται σύνταξη λόγω θανάτου, το κατώτατο ποσό επιμερίζεται μεταξύ τους, ακολουθώντας τα ποσοστά τους. Σε περίπτωση που συμμετέχουν στη σύνταξη αμφοτεροπλεύρως ορφανά τέκνα, έκαστο δικαιούται αυτοτελώς το κατώτατο ποσό που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης του θανόντος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν λαμβάνει ή δεν δικαιούται σύνταξη από τον άλλο γονέα.
Αναδημοσίευση από https://www.ieidiseis.gr/ 

Γράφει ο 

Δεν υπάρχουν σχόλια: