Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

ΠΑΤΡΑ: 93χρονος περίμενε γιατρό… 20 ώρες στον “Αγιο Ανδρέα”! Η Διοίκηση… δεν το παραδέχεται

     Η περιπέτεια όμως που έζησε προχθές ένας 93χρονος Πατρινός με σοβαρά προβλήματα υγείας και αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης, στα ΤΕΠ του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πατρών «Αγιος Ανδρέας», δεν πρέπει να έχει προηγούμενο, καθώς, αναγκάστηκε να υπομείνει ένα μαρτύριο διάρκειας… 20 ωρών, μαζί με τους συνοδούς του, μέχρι να νοσηλευτεί.
     Την καταγγελία έκανε στην «Πελοπόννησο» η κόρη του ασθενούς, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της, (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας), σύμφωνα με την οποία ο ηλικιωμένος πατέρας της, βρέθηκε στην αναμονή, από τις 11 το πρωί της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 το πρωί της Τετάρτης 14 του μηνός, προκειμένου να κριθεί αναγκαία η εισαγωγή του σε θάλαμο νοσηλείας. Είναι προφανές ότι αυτή η πολύωρη αναμονή – μαρτύριο προκειμένου να εξεταστεί κάποιος άνθρωπος και να αποφασιστεί από γιατρό η εισαγωγή του σε νοσοκομείο, αναιρεί τον οποιονδήποτε χαρακτήρα του «επείγοντος».
Και ο λόγος αυτής της ταλαιπωρίας είναι προφανής.
    Οπως είπε στην «Π» η καταγγέλλουσα, μόλις δύο γιατροί παθολόγοι βρίσκονταν στην εφημερία του ΤΕΠ του «Αγ. Ανδρέα» την ημέρα εκείνη, για να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή κατάσταση, όπου με ποδοσφαιρικούς όρους κάποιος θα έλεγε πως… «είχε χαθεί η μπάλα».
     Περιγράφοντας στην «Π» το μαρτύριο που έζησαν, ανέφερε τα εξής: «Φτάσαμε στις 11 το πρωί της Τρίτης στα ΤΕΠ του «Αγ. Ανδρέα» και κατευθείαν πήγαμε στη ‘’διαλογή’’ για να πάρουμε σειρά προτεραιότητας. Εκεί κρίθηκε ότι ο πατέρας μου έπρεπε να εξεταστεί από ουρολόγο και να κάνει τις σχετικές εξετάσεις. Στις 4 το απόγευμα, τελειώσαμε από τις εξετάσεις ούρων και με τον ουρολόγο, του τοποθετήθηκε καθετήρας, αλλά, επειδή εντοπίστηκε χαμηλό κάλιο, κρίθηκε αναγκαίο να εξεταστεί και από παθολόγο. Πήραμε σειρά προτεραιότητας και περιμέναμε με τον πατέρα μου στο καροτσάκι».
     Η καταγγέλλουσα είπε στην «Π» ότι βλέποντας τις ώρες να περνούν, χωρίς κανείς να τους δίνει σημασία, γύρω στις 8 το βράδυ της Τρίτης ζήτησε να δει κάποιον εκπρόσωπο της διοίκησης του νοσοκομείου, για να εκθέσει το παράπονό της. Την ενημέρωσαν ότι εκείνη την ώρα δεν βρισκόταν κανείς από τη διοίκηση και της ζήτησαν να δείξει υπομονή. «Περνούσαν ο ένας ασθενής μετά τον άλλο από δίπλα μας, με διακομιδές από ασθενοφόρα που έμπαιναν κατευθείαν για εξέταση. Μέτρησα 16 φορεία στην αίθουσα εξετάσεων», μας είπε η καταγγέλλουσα, με αρκετή δόση ψυχραιμίας για το μαρτύριο που είχε περάσει η ίδια και κυρίως ο ασθενής πατέρας της.
«ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ…»
    «Αντιμετωπίσαμε απάθεια και στις διαμαρτυρίες μας γι΄αυτή την κατάσταση, μας έλεγαν ‘’υπογράψτε και φύγετε, αν δεν μπορείτε να περιμένετε’’», είπε με αρκετή δόση ψυχραιμίας η καταγγέλλουσα, η οποία τόνισε στην «Π» πως αναγκάστηκε να κάνει αυτή τη δημόσια καταγγελία, γιατί αυτά τα πράγματα πρέπει να ακούγονται. «Σίγουρα δεν φταίνε οι γιατροί και οι νοσηλευτές γι’ αυτή την κατάσταση.
    Τι να έκαναν και αυτοί, τόσο λίγοι που είναι; Από ψηλά ξεκινάει το πρόβλημα και εκεί πρέπει να αντιμετωπιστεί» τόνισε στην «Π», η κόρη του 93χρονου ασθενούς, χαρακτηρίζοντας ντροπή για τα δεδομένα μιας σύγχρονης δυτικής κοινωνίας και προσβολή για την ανθρώπινη ύπαρξη, την κατάσταση που αντιμετώπισε στα ΤΕΠ του «Αγίου Ανδρέα».
     Η Διοικηση του Νοσοκομείου με ανακοίνωσή της διαψεύδει το γεγονός. Η καταγγελία όμως είναι καλά διασταυρωμένη.
Αναδημοσίευση από το https://flamis.gr/
Δείτε την ανακοίνωση-απάντηση της Διοίκησης
Σε ανακοίνωση του νοσοκομείου "Αγ. Ανδρέας", αναφέρονται τα εξής: 
     Σχετικά με σημερινό αβάσιμο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας με παραπλανητικό τίτλο, περί αναμονής 20 ωρών για ιατρό από 93χρονο ασθενή, θέλουμε με υπευθυνότητα να δηλώσουμε τα ακόλουθα κυρίως γιατί αμαυρώνεται ο καθημερινός αγώνας που δίνουν με ευσυνειδησία και επαγγελματισμό οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας».
    Αρχικά θα περιμέναμε τουλάχιστον να είχε επικοινωνήσει με την διοίκηση του νοσοκομείου ο δημοσιογράφος προκειμένου να διασταυρώσει τα περιστατικά και να καταγραφεί ενδεχομένως και η άλλη άποψη. Αναφέρουμε επίσης ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει επικοινωνήσει κανένας συγγενής του ασθενούς με την διοίκηση του νοσοκομείου προκειμένου να διατυπώσει παράπονα για την διαχείριση του περιστατικού.
    Στην ουσία των πραγμάτων, κατά την εφημερία της Τρίτης 13/12/2022, προσήλθε μετά τις 11:00πμ 93χρονος ασθενής με πόνο στη μέση. Εξετάσθηκε άμεσα από τον ιατρό της Διαλογής και παραπέμφθηκε σε ουρολόγο, ο οποίος αφού τον εξέτασε διαπίστωσε επίσχεση ούρων. Τοποθετήθηκε ουροκαθετήρας για την άμεση αντιμετώπιση του οξέως προβλήματος και εν συνεχεία με βάση τον εργαστηριακό έλεγχο που είχε ληφθεί διαπιστώθηκε υπονατριαιμία, πιθανότατα χρόνια. Αποφασίστηκε η παραπομπή του σε παθολόγους για την αντιμετώπιση της υπονατριαιμίας με χορήγηση της αντίστοιχης θεραπείας. Η αναμονή στον παθολογικό τομέα των Επειγόντων προέκυψε λόγω της αντιμετώπισης σωρείας επειγόντων περιστατικών και διακομιδών με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έναντι του συγκεκριμένου περιστατικού το οποίο πλέον δεν ήταν οξύ. Αφού εξετάστηκε από τους παθολόγους, του χορηγήθηκε στο ΤΕΠ θεραπεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της υπονατριαιμίας.
    Στο νοσοκομείο μας κατά την εφημερία της Τρίτης 13/12/2022 αντιμετωπίστηκαν πάνω από 400 περιστατικά, διαφορετικής βαρύτητας, καθώς και αρκετά από αυτά που δεν ήταν επείγοντα προσήλθαν στο νοσοκομείο και αντιμετωπίστηκαν. Η στελέχωση του νοσοκομείου μας κρίνεται επαρκής και καλύπτονται πλήρως όλα τα κρίσιμα πόστα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. 
     Σίγουρα όταν υπάρχει τόσο μεγάλος όγκος περιστατικών παρουσιάζονται προβλήματα λόγω του μεγάλου αριθμού εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων που πρέπει να διενεργηθούν, ιατρικών εκτιμήσεων από διαφορετικές ειδικότητες σε πολλά περιστατικά, μεταφορές ασθενών από τα ΤΕΠ στο πολυόροφο και άλλες χρονοβόρες διαδικασίες. Επισημαίνουμε όμως ότι η προτεραιοποίηση των περιστατικών προκύπτει με επιστημονικό τρόπο από τα στοιχεία που εκτιμούν οι ιατροί και όχι από τις υποδείξεις των συνοδών.
     Προφανώς, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστες δημοσιογραφικές αναφορές περί σκηνικού ντροπής και διάλυσης, απίστευτης ταλαιπωρίας, χωρίς ίχνος σεβασμού, μαρτύριο διαρκείας και προσβολή ανθρώπινης αξιοπρέπειας καθώς αφενός δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφετέρου δε, υπονομεύουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
    Από τις πρώτες ενέργειες της παρούσας διοίκησης ήταν η αναδιαμόρφωση των χώρων του ΤΕΠ και η συνεχής παρακολούθηση των ασθενών κατά την αναμονή τους. Αποτέλεσμα των αλλαγών που υλοποιήθηκαν, η απουσία εδώ και 3 χρόνια των ράντζων στους διαδρόμους των Επειγόντων. Οι πολίτες της Πάτρας αλλά και των γειτονικών περιοχών εμπιστεύονται τον «Άγιο Ανδρέα» γεγονός που δεν θα αλλάξει από μεμονωμένα περιστατικά και κακόβουλα σχόλια και θα συνεχιστούν οι προσπάθειες προκειμένου να μειώνονται οι χρόνοι αναμονής των ασθενών καθώς και να αναβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας.
Αναδημοσίευση απο to Tempo24

Δεν υπάρχουν σχόλια: