Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Δημόσιοι υπάλληλοι: Εξετάσεις και μετά πιθανώς η απόλυση.

Α
πό γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη θα περάσουν οι περίπου 750.000 δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από το περιβάλλον του Υπουργού Δημήτρη Ρέππα. Σκοπός, λένε οι πληροφορίες είναι η αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο, μια διαδικασία που κανείς δεν αποκλείει πως τελικά θα οδηγήσει και σε απομακρύνσεις, σε περίπτωση κατά την οποία υπάλληλοι δεν ...περάσουν τα τεστ.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η διαδικασία αξιολόγησης να γίνει κατά τα πρότυπα του νέου συστήματος επιλογής διευθυντών, διαδικασία που γίνεται από το ΑΣΕΠ. Θα περιλαμβάνει τη διενέργεια γραπτών τεστ και προφορική συνέντευξη.
«Αυτό πρέπει να γίνει, όχι μόνο για κάποιους οι οποίοι διεκδικούν μια θέση ευθύνης, αλλά για κάθε έναν ο οποίος υπηρετεί στο Δημόσιο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας μιλώντας στη ΝΕΤ. Δεν διευκρίνισε όμως αν υπάρχει πιθανότητα να γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, επισημαίνοντας πάντως πως στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναζητούνται εναλλακτικά μέτρα για τη μείωση του κόστους.
«Από αυτή τη διαδικασία όχι, γιατί δεν μπορεί το ΑΣΕΠ να την κάνει», ανέφερε ο υπουργός όταν ρωτήθηκε για το αν θα υπάρξει απόλυση δημοσίων υπαλλήλων. Πρόσθεσε πως «το κόστος στο Δημόσιο μπορεί να τιθασευτεί με πολλούς τρόπους».
Όπως είπε, οι λειτουργικές δαπάνες τα τελευταία δύο χρόνια είναι λιγότερες κατά 2 δισ. ευρώ, καθώς εξοικονομήθηκαν χρήματα περίπου 1,5 δις. Ευρώ τον χρόνο και από τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους, λόγω του νέου μισθολογίου.
«Ο αριθμός των αποχωρήσεων - παραιτήσεων σε σχέση με τις προσλήψεις νομίζω ότι μπορεί να μας οδηγήσει στο να επιτύχουμε αυτό τον στόχο της μείωσης προσωπικού», τόνισε ο κ. Ρέππας. Ωστόσο, άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο για υποχρεωτικές αποχωρήσεις, μέσω κατάργησης οργανικών θέσεων.
«Μπορεί κάποιος να πει ότι όταν καταργείται η θέση, τότε μπορεί ίσος αριθμός υπαλλήλων να απομακρυνθεί από το Δημόσιο», υποστήριξε. Έσπευσε όμως να ξεκαθαρίσει, πως με την κατάργηση δεν συνεπάγεται πως θα αποχωρήσουν απαραιτήτως, όσοι κατέχουν αυτές τις οργανικές θέσεις. «Θα πρέπει να υπάρχει μια διαδικασία αξιολόγησης ώστε να επιλέξεις αυτούς οι οποίοι κατά ίσο αριθμό μπορεί να απομακρυνθούν», τόνισε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μετακινηθούν υπάλληλοι των οποίων καταργείται η θέση, αλλά κρίνονται άξιοι και είναι υψηλών προσόντων και γνώσεων και να απολυθούν άλλοι, οι οποίοι δεν κρίνονται απαραίτητοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: