Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Η τρόικα απαιτεί: Aπολύσεις σε Δημόσιο, ένστολους, εκπαιδευτικούς.

         Αμεσες απολύσεις στο Δημόσιο ζητεί ή τρόικα και η κυβέρνηση φέρεται να προκρίνει αποχωρήσεις με τη μέθοδο της... αξιολόγησης. Μάλιστα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, από αξιολόγηση θα περάσουν και 160.000 ένστολοι, 190.000 εκπαιδευτικοί αλλά και εργαζόμενοι στις υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ. Ομως μπροστά στο φάσμα της απόλυσης θα βρεθούν και οι υπάλληλοι των κρατικών υπηρεσιών ή των φορέων του Δημοσίου που θα καταργηθούν. Εξάλλου η τρόικα ζητεί συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος με πρόσθετα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ πριν από την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου.

         Τα παραπάνω ζητήματα εξετάστηκαν κατά τη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα με τους επικεφαλής της τρόικας.
         Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι η τρόικα ζητεί να αρχίσει άμεσα η διαδικασία για τη μείωση των δομών και του αριθμού των υπαλλήλων του Δημοσίου και με απολύσεις εκτός των συνταξιοδοτήσεων. Ο ίδιος εμμέσως πλην σαφώς προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν απολύσεις λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με την αξιολόγηση θα δούμε ποιοι «κουμπώνουν» με τις απαιτήσεις μας και ποιοι όχι».
          Στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπηρετούν αυτή την περίοδο περίπου 850.000 άτομα, ενώ ειδικά στον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία κ.λπ.) μόνον περίπου 350.000 άτομα. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος εξήγησε ότι το γεγονός αυτό διευρύνει αναγκαστικά την αξιολόγηση τόσο στους ένστολους όσο και στους εκπαιδευτικούς. Επίσης χθες συζητήθηκαν οι μειώσεις μισθών στα ειδικά μισθολόγια με περικοπές αποδοχών που θα ανέρχονται σε 20% σε μέσα επίπεδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: