Την απόδοση μικρών αυξήσεων στους βασικούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνει «κρυφή» διάταξη του πολυνόμου 4038/2012 που ψηφίστηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου, όπου προβλέπεται ότι υπολογίζεται ο πλεονάζων χρόνος στη βαθμολογική κατάταξη των υπαλλήλων. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας συνεχίζοντας την? τακτική που ακολούθησε με το θέμα των απολύσεων, κατήργησε διάταξη που είχε θεσμοθετηθεί κατόπιν συμφωνίας με την τρόικα μέσω της νέας ρύθμισης που ψηφίστηκε.
Συγκεκριμένα, ο νόμος 4024/11 με τον οποίο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θεσμοθέτησε το νέο Βαθμολόγιο ? Μισθολόγιο στο Δημόσιο Τομέα, προέβλεπε το «πάγωμα» των μισθών στο Δημόσιο για 2 χρόνια τουλάχιστον, αφού δεν υπολογιζόταν ο πλεονάζων χρόνος που διέθεταν οι υπάλληλοι μετά την κατάταξή τους στο νέο βαθμολόγιο.
Ωστόσο, τέσσερις μήνες μετά, στον νόμο 4038/12 και συγκεκριμένα στο άρθρο 32, παράγραφο 3, ψηφίστηκε η κατάργηση του «δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 29 του ν. 4024.2011», δηλαδή θεσμοθετήθηκε η αναγνώριση του πλεονάζοντος χρόνου για την απόδοση των ωριμάνσεων.Και όλα αυτά τη στιγμή που η τρόικα ζητεί στη νέα δανειακή σύμβαση επανεξέταση του συστήματος προαγωγών και της απόδοσης μισθολοκών κλιμακίων, προκειμένου να μειωθεί και άλλο το μισθολογικό κόστος, ενώ αφήνει ανοιχτό το θέμα νέων μειώσεων στους μισθούς των δημοσίων υπάλλήλων.
Κύκλοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνουν ότι η ρύθμιση για τον υπολογισμό του πλεονάζοντος χρόνου έχει ψηφιστεί μετά από εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, με τον υπολογισμό των ωριμάνσεων ένας υπάλληλος, για παράδειγμα, ΠΕ με 12 χρόνια και 11 μήνες προϋπηρεσία, κατατάσσεται στο νέο Βαθμολόγιο στον βαθμό Δ στο 1ο Μισθολογικό Κλιμάκιο με μισθό 1.409 ευρώ.
Με τον πλεονάζοντα χρόνο που διαθέτει θα λάβει σε έναν μήνα τις αποδοχές του 2ου Μισθολογικού Κλιμακίου που ανέρχονται σε 1.437 ευρώ, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς θα έπρεπε να περιμένει 2 χρόνια προκειμένου να «ανέβει» μισθολογικά.
Συνδικαλιστικοί κύκλοι των δημοσίων υπαλλήλων αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι θεσμοθετήθηκε η αυτόματη απόδοση των ωριμάνσεων, οι μηδαμινές αυξήσεις που θα λάβουν οι εργαζόμενοι, «ροκανίζονται» από την καθυστέρηση που καταγράφεται στην διαδικασία της αξιολόγησης για την κατάταξη σε ανώτερο βαθμό των δημοσίων υπαλλήλων που διαθέτουν την ανάλογη προϋπηρεσία.
Η νέα ρύθμιση αναμένεται να δημιουργήσει νέο αλαλούμ στις υπηρεσίες διοικητικού του Δημοσίου, αφού θα πρέπει να επανακαθορίσουν τη διαδικασία απόδοσης των Μισθολογικών Κλιμακίων.
Οι μικρές -έστω- αυξήσεις θα έδιναν μια «ανάσα» στους «πετσοκομμένους» μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, η διαπραγμάτευση, που έχει γίνει μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και των δανειστών για το θέμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέα νομοθετική ρύθμιση που θα επιβάλει το «πάγωμα» των αποδοχών για τα επόμενα τρία χρόνια, χωρίς να γίνει παρέμβαση στη διάρθρωση του βαθμολογίου.
Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι το νέο βαθμολόγιο έχει εφαρμοστεί κυρίως στα υπουργεία, ενώ η πλειονότητα των δήμων δεν έχουν ακόμα καταφέρει να κατατάξουν το προσωπικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου