Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Με διαδικασίες εξπρές οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων

        Σε εφαρμογή τέθηκε από την περασμένη Πέμπτη το σχέδιο συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, βάζοντας λουκέτο στο 1ο και στο 7ο Θεραπευτήριο και μεταφέροντας τις υπηρεσίες και το προσωπικό σε τρία όμορα νοσοκομεία. Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρίνισε ότι θα προχωρήσει με διαδικασίες εξπρές έτσι ώστε έως το τέλος του έτους τα τμήματα των νοσοκομείων της χώρας να έχουν μειωθεί κατά 661.
          Ετσι, τον επόμενο μήνα θα έχουν κλείσει οριστικά τα δύο πρώην θεραπευτήρια του ΙΚΑ, ενώ οι κλινικές, ο βιοϊατρικός και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό τους θα μεταφερθούν στα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Ογκολογικό Αγίων Αναργύρων και Αγία Ολγα.
        Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, απαντώντας σε σενάρια απολύσεων, δεσμεύτηκε ότι κανείς δεν θα απολυθεί ενώ κάλεσε το επιστημονικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να προσφέρουν τις υπηρεσίες εκεί όπου το καθήκον τους ορίζει.
          Στελέχη του υπουργείου Υγείας εξετάζουν τη γεωγραφική θέση των νοσοκομείων του ΕΣΥ, την πληρότητά τους αλλά και την αποτελεσματικότητά τους. Οπως οι ίδιοι λένε, κατά τον τρόπο αυτόν θα καλυφθούν κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, θα αντιμετωπιστεί η ανισοκατανομή προσφερόμενων υπηρεσιών ενώ παράλληλα θα συγκρατηθούν οι δαπάνες βάζοντας λουκέτο σε τμήματα δημοσίων νοσοκομείων που υπολειτουργούν.
          Το υπουργείο Υγείας επικαλείται, ότι οι μισές κλίνες του 1ου Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ ήταν άδειες, ενώ η πληρότητα του 7ου Θεραπευτηρίου δεν ξεπερνούσε το 20,7%. Επίσης αναφέρει ότι με τη μεταφορά των υπηρεσιών των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΙΚΑ (θα μετακινηθεί εξειδικευμένο προσωπικό όπως αναισθησιολόγοι, χειρουργοί, κυτταρολόγοι αλλά και ολόκληρες κλινικές όπως το Ενδοσκοπικό Τμήμα και η Θωρακοχειρουργική) το Ογκολογικό Νοσοκομείο της Κηφισιάς θα αναπτυχθεί σημαντικά και θα ενταχθεί στο πρόγραμμα των εφημεριών. Πρός αυτή την κατεύθυνση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λάβουν... φύλλο πορείας προς τρία όμορα Νοσοκομεία, 239 γιατροί και ισάριθμοι νοσηλευτές καθώς και 105 εργαζόμενοι στον παραϊατρικό τομέα. Επιπλέον, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, με την ενοποίηση εξοικονομούνται 3,132 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: