Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Το Σωματείο μας για την 5χρονη σεισμόπληκτη κατάσταση του Νοσοκομείου.

        Συμπληρώθηκαν ήδη 5 ολόκληρα χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της 8ης Ιουνίου του 2008, ενός σεισμού που έπληξε το κεντρικό κτίριο του Νοσοκομείου μας, το οποίο ως γνωστόν έθεσε εκτός λειτουργίας.
        Σήμερα λοιπόν 5 χρόνια μετά, το κεντρικό μας κτίριο παραμένει γιαπί, για να θυμίζει σε όλους μας, καθημερινά την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ όλων των παραγόντων:
Ø   Την αδιαφορία της πολιτείας ή οποία όφειλε σε ένα τέτοιο άκρως απαραίτητο και αναγκαίο κτίριο, να του έχει αποκαταστήσει πλήρως – άμεσα και ακαριαία όλες του τις ζημιές.
Ø   Την αδιαφορία δυστυχώς των φορέων της περιοχής μας, οι οποίοι θα έπρεπε να διεκδικήσουν όλοι μαζί, πιεστικά ακόμη και με κινητοποιήσεις, άμεσα την πλήρη επαναλειτουργία του, για να σταματήσει επιτέλους η ταλαιπωρία των πολιτών, που στερούνται τις πολύτιμες υπηρεσίες αυτού του άκρως απαραίτητου Νοσοκομείου.
Ø   Αδιαφορία και καθυστερήσεις ακόμη και από τις δικαστικές αρχές και συγκεκριμένα το Ελεγκτικό Συνέδριο πού επί 6 ολόκληρους μήνες, καθυστερεί την πολυαναμενόμενη απόφαση του προσυμβατικού ελέγχου της ανακατασκευής του 7ορόφου.
        Το Σωματείο μας όλα αυτά τα χρόνια, συνεχίζει μόνο του να δίνει την μάχη για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, για την επαναφορά του Νοσοκομείου στη προ του σεισμού κατάστασή του και την άκρως απαραίτητη πλήρη επαναλειτουργία του, κάτι πού δεν το εγγυάται η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, που δυστυχώς προωθεί Συγχωνεύσεις και Καταργήσεις Νοσοκομειακών μονάδων - τμημάτων και υπηρεσιών, που καταργεί κλίνες και οργανικές θέσεις,  που διαλύει τα Δημόσια Νοσοκομεία, καθιστώντας δυστυχώς σε περιόδους κρίσης δύσκολη την πρόσβαση των πολιτών σ’  αυτά.
         Σήμερα λοιπόν 5 χρόνια μετά, εάν εξαιρέσουμε την κατασκευή της νέας πτέρυγας και ιδιαιτέρως την προσθήκη του επιπλέον ορόφου, την πολύ σοφή-εύστοχη και σωτήρια πιεστική και επιτυχή διεκδίκηση του Σωματείου μας, όπου καταφέραμε να επιστρέψουν και να στεγαστούν σ' αυτήν οι υπηρεσίες μας που ήταν διάσπαρτες στο ΠΠΝΡΙΟΥ
                                           Δυστυχώς κατά τα άλλα
συνεχίζουμε να λειτουργούμε κάτω από τις ίδιες άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες και με μειωμένες δυνατότητες, όπως αυτές πρόχειρα σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν λίγες ώρες μετά τον σεισμό, κάτω από την πίεση της άμεσης και   εσπευσμένης εκκένωσης του κεντρικού μας κτιρίου.
          Δοθείσης της ευκαιρίας, κάνοντας έναν μικρό απολογισμό, 5 χρόνια μετά, οι αλλεπάλληλες – πάμπολλες- μεγάλες και καθημερινές παρεμβάσεις μας:
          -  Που ανάγκασαν τους αρμοδίους να μην εγκαταλείψουν αυτό το Νοσοκομείο, όπως ήθελαν - επεδίωκαν - σχεδίαζαν και ζητούσαν και επιμένουν να ζητούν τα διάφορα συμφέροντα.
           -  Που κράτησαν ζωντανό το όνειρο της αποκατάστασης και πλήρους επαναλειτουργίας αυτού του άκρως απαραίτητου Νοσοκομείου
                                      μπορούμε να πούμε ότι:
- Ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του διωρόφου κτιρίου, ένα κτίριο που επιτέλους παραδόθηκε, αφού πέρασε από πάρα πολλές δυσκολίες (ανάθεση χωρίς πιστώσεις, εγκατάλειψη από εργολάβο πολλάκις κλπ). Μια παράδοση δώρο-άδωρον, γιατί οι αρμόδιοι, Υ.ΠΕ και Υπουργείο δεν χρηματοδοτούν την σχετική μεταστέγαση, αφήνοντας έτσι ένα τέτοιο καινούργιο κτίριο ΓΙΑΠΙ, ασθενείς και εργαζόμενοι να ταλαιπωρούνται καθημερινά, υπηρεσίες να λειτουργούν στοιβαγμένες κάτω από άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες  και κανένας δυστυχώς να μην συγκινείται γι΄ αυτό.
- Στο πολυώροφο έχουμε την ολοκλήρωση της πρώτης εργολαβίας που αφορούσε την αντισεισμική του θωράκιση και σε αναμονή της κοινοποίησης του προσυμβατικού ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, προκειμένου να εγκατασταθεί ο Εργολάβος και δυστυχώς κανένας να μην ενδιαφέρεται γι΄ αυτήν την μεγάλη καθυστέρηση, ένεκα της οποίας μπορεί να χαθούν και οι σχετικές πιστώσεις, ύψους 22,5 εκ Ευρώ.
          Με αφορμή λοιπόν την συμπλήρωση των 5 δύσκολων σεισμόπληκτων χρόνων, ακόμη μια φορά κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, προς τους αρμοδίους που δυστυχώς περί άλλα τυρβάζουν,  στην ανύπαρκτη ΥΠΕ που το μόνο μέλημά της είναι το πόσο πιο σύντομα θα συρρικνώσει τον Αγ.  Ανδρέα, στο απόμακρο Υπουργείο Υγείας  που οδηγεί το Ε.Σ.Υ στην κατάρρευση και στη διάλυση, αλλά και στους φορείς της περιοχής μας που παρά τις υποσχέσεις τους παραμένουν άφαντοι και εκ του μακρόθεν  παρατηρητές, καλώντας τους έστω και τώρα να δείξουν το σχετικό τους ενδιαφέρον, να παρέμβουν και να επισπεύσουν την άκρως απαραίτητη πλήρη επαναλειτουργία του ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ, ικανοποιώντας έτσι έστω και τώρα, με καθυστέρηση την θέληση όλων των πολιτών της περιοχής μας.
          Εμείς πάντως ακόμη μια φορά δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε τον αγώνα και τις προσπάθειές μας μέχρι την πλήρη αποκατάσταση και επαναλειτουργία αυτού του Νοσοκομείου, του Νοσοκομείου με την πάρα πολύ μεγάλη προσφορά, του Νοσοκομείου πού αγαπούν και προτιμούν  όλοι οι πολίτες της περιοχής μας και όχι μόνον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: