Σχέδιο οικειοθελών αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο να καλύψει τον αριθμό των 4.000 αποχωρήσεων έως το τέλος του έτους βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που θα παρουσιαστούν στο σημερινό ραντεβού της ηγεσίας του υπουργείου με την τρόικα, η οποία θα κάνει φύλλο και φτερό τα σχέδια τόσο για τις 4.000 αποχωρήσεις όσο και για την υπαγωγή 12.500 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα μέσα στον Ιούνιο.
Το πακέτο των κινήτρων αλλά και των αντικινήτρων για την εθελούσια έξοδο υπαλλήλων θα περιληφθεί ως ρύθμιση στο νομοσχέδιο για την Οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο θα προωθηθεί ενδεχομένως και σήμερα προς έγκριση στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.
Η ρύθμιση θα αφορά δημοσίους υπαλλήλους, που θα υπαχθούν στο καθεστώς διαθεσιμότητας και βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ηδη μάλιστα έχει πάρει πράσινο φως από την τρόικας καθώς περιλαμβάνεται και στα επίσημα κείμενα της προηγούμενης αξιολόγησης. «Στην πράξη οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα κληθούν να επιλέξουν είτε να ρισκάρουν παραμένοντας στη διαθεσιμότητα και έπειτα από ένα έτος να κινδυνεύουν με απόλυση, εάν δεν βρεθεί θέση για να μετακινηθούν, είτε να επωφεληθούν των όποιων προνομίων θα προβλέπει η ρύθμιση και να φύγουν συναινετικά», σχολιάζουν στελέχη του Δημοσίου.
Το μέτρο είχε προαναγγείλει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης σχολιάζοντας τον στόχο της κινητικότητας που είναι η ανακατανομή του προσωπικού, όταν είχε αναφέρει: «Αλλο αν από τη διαδικασία της κινητικότητας κάποιοι προτιμήσουν την αποχώρηση από τη μετακίνηση».
Μεταξύ των κινήτρων που θα δοθούν, θα είναι η οικειοθελής αποχώρηση με την είσπραξη του συνόλου της προβλεπόμενης αποζημίωσης ή την εξαγορά πλασματικών συντάξιμων ετών - αναμένεται να οριστούν σε τρία - αντί της πλήρους αποζημίωσης.
ΕΞΑΓΟΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΜΩΝ ΕΤΩΝ. Οσοι κάνουν χρήση του δικαιώματος εξαγοράς ετών, θα πάρουν βέβαια μειωμένη σύνταξη. Υπό επεξεργασία είναι ωστόσο εάν το ποσό της σύνταξης θα υπολογίζεται βάσει των αποδοχών που λάμβαναν οι υπάλληλοι πριν από τη διαθεσιμότητα ή βάσει του 75% του μισθού τους, όπως προβλέπεται για το καθεστώς της διαθεσιμότητας.
Η επιτυχία της εθελούσιας εξόδου στηρίζεται - σύμφωνα με στελέχη του Δημοσίου - στο γεγονός πως το προσωπικό του Δημοσίου είναι σε μεγάλο βαθμό γερασμένο. Ενδεικτικό είναι πως το 27,7% των μόνιμων υπαλλήλων και των υπαλλήλων με σχέση αορίστου χρόνου είναι ηλικίας άνω των 50 ετών.
Περίπου 60.000 υπάλληλοι έχουν υπερβεί το 57ο έτος της ηλικίας τους και εκτιμάται πως θα κρίνουν συμφερότερη τη λύση της εξαγοράς πλασματικών χρόνων και κατοχύρωσης μειωμένης σύνταξης, παρά την αβεβαιότητα της διαθεσιμότητας.
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, χρήση της ρύθμισης αυτής αναμένεται να κάνουν και αρκετές γυναίκες, κυρίως εκείνες με ανήλικα παιδιά για τις οποίες ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι συνταξιοδότησης.
Οσοι φύγουν με εθελούσια έξοδο θα αποτελέσουν μία από τις δεξαμενές για τις 4.000 αποχωρήσεις. Αυτές θα συμπληρωθούν με τους επίορκους, ο αριθμός των οποίων δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος, από τους ακατάλληλους αλλά και από το σύνολο του προσωπικού σε φορείς που θα καταργηθούν και οι οποίοι θα απολυθούν άμεσα.
Αναζητείται «δεξαμενή» απολύσεων Σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις για τον μεγάλο φορέα που θα αναδιαρθρωθεί και θα συμβάλει σημαντικά στις 4.000 αποχωρήσεις. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης.
Αναζητείται «δεξαμενή» απολύσεων Σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις για τον μεγάλο φορέα που θα αναδιαρθρωθεί και θα συμβάλει σημαντικά στις 4.000 αποχωρήσεις. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης.
Αναδημοσίευση από την εφημεριδα ¨ΤΑ ΝΕΑ¨.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου