Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

H Συνέντευξη του Διοικητή της 6ης Υ.Πε στην Εφημερίδα ¨ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ¨.

         Να αφήσουν κάποιοι τα παιχνίδια με τα φοβικά σύνδρομα των πολιτών, λέει ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ. Ούτε ασθενείς θα πεθάνουν στον δρόμο ούτε θέσεις εργασίας θα χαθούν. Είναι αναγκαία μια ορθολογική οργάνωση του συστήματος.
        Οι αλλαγές δεν θα πεθάνουν κανέναν, επισημαίνει ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Κατσίβελας, καλώντας τους «συστηματικούς» καλλιεργητές φοβιών στους πολίτες να σταματήσουν την τρομοκρατία.
        Μιλώντας στην «Π» ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) παρουσιάζει τις προτάσεις του για τον υγειονομικό χάρτη της περιοχής. 
Ποιο είναι το βασικό κριτήριο που υπερίσχυσε;
         Ο σκοπός της παρέμβασης σχετίζεται αποκλειστικά με τη βελτίωση της λειτουργικότητας των νοσοκομείων. Κοιτάξαμε πώς θα βελτιώσουμε το προσφερόμενο προϊόν υγείας σε συνδυασμό με τις μεταβολές που έρχονται στον υγειονομικό χώρο με την ένταξη του ΕΟΠΥΥ στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Εκεί θα έχουμε μία συλλογική αντιμετώπιση των θεμάτων στην ευρύτερη Υγειονομική Περιφέρεια.
Ποιες είναι οι διαπιστώσεις σε σχέση με τη δημόσια περίθαλψη στον Νομό;
          Είναι γνωστό ότι ο Νομός έχει έξι νοσοκομεία. Αυτό δημιουργεί μία πολυκατάτμηση, μία πολυδιάσπαση, και μία αλληλοεπικάλυψη υπηρεσιών και λειτουργιών. Ο Νομός είναι πολύ μικρός έκταση και πληθυσμό για να έχει τόσα πολλά νοσοκομεία. Η δεύτερη παρατήρηση είναι έχουμε μεγάλη επάρκεια κρεβατιών. Αντιστοιχούν 420 κρεβάτια ανά 100.000 κατοίκους, όταν στο σύνολο της Ελλάδας είναι 320 κρεβάτια ανά 100.000. Κατά συνέπεια υπάρχει επάρκεια κλινών, που δεν πρόκειται να θιχτεί.
Τι προβλέπει η πρότασή σας για το Νοσοκομείο Καλαβρύτων και τι απαντάτε στην κοινωνία των Καλαβρύτων που εκτιμά ότι την καταδικάζετε σε θάνατο υποβαθμίζοντας το εκεί νοσοκομείο;
          Κατ' αρχάς οφείλω να δηλώσω ότι ζούμε το τέλος των ψευδαισθήσεων. Γνωρίζουμε όλοι ότι το Νοσοκομείο Καλαβρύτων δεν είναι ένα γενικό νοσοκομείο και δεν υπήρξε ποτέ. Αυτό που είναι γνωστό σε όλους μας, άσχετα με το εάν δεν θέλουμε να το λέμε, είναι ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία παθολογική κλινική η οποία δίνει τη δυνατότητα νοσηλείας συγκεκριμένων περιστατικών. Η πρότασή μας προβλέπει τη συνέχιση λειτουργίας της υπάρχουσας δομής, δηλαδή να νοσηλεύονται τα περιστατικά που κρίνουν οι γιατροί. Παράλληλα, μέχρι σήμερα ο πληθυσμός της περιοχής κατέβαινε στα νοσοκομεία Αιγίου και Πάτρας για την αντιμετώπιση ειδικών προβλημάτων. Εμείς στοχεύουμε να τους απαλλάξουμε από αυτή την ταλαιπωρία και να μετακινούμε γιατρούς στην περιοχή και να εξετάζουν τους κατοίκους της περιοχής, τη δυσκολία μετακίνησης των οποίων κατανοούμε απόλυτα.
Από πού θα μετακινείτε αυτούς τους γιατρούς;
         Από τα Νοσοκομεία Αιγίου και Πάτρας, αλλά και από τη μεγάλη δεξαμενή των γιατρών που θα προέλθουν από τον ΕΟΠΥΥ. Δεσμευόμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να μετακινούμε γιατρούς στη νοσηλευτική μονάδα που θα διατηρηθεί εκεί. Η κλινική θα διατηρηθεί και όποιο περιστατικό κρίνουν οι γιατροί θα το κρατούν. Τα άλλα που λέγονται περί θανάτων είναι υπερβολές. Μπορούν αυτοί οι ίδιοι που λένε όλα αυτά να μας απαντήσουν εάν μέχρι σήμερα είχε αντιμετωπιστεί ποτέ στο εκεί νοσοκομείο ένα βαρύ περιστατικό; Σαφώς θα προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες εκεί, αλλά στη συνέχεια θα μεταφερθεί σ' ένα μεγάλο νοσοκομείο όπου υπάρχει όλος ο εξοπλισμός και το επιστημονικό δυναμικό για την αντιμετώπισή του. Για παράδειγμα, χειρουργικός τομέας δεν υπήρξε ποτέ στα Καλάβρυτα. Δημιουργούμε φοβίες στον κόσμο, αντανακλαστικά σύνδρομα, που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ούτε με το μέλλον που έρχεται. Επίσης, στο ίδιο νοσοκομείο θα αναπτύξουμε την τραυματιολογική υποστήριξη, τουλάχιστον για τους χειμερινούς μήνες που την έχει ανάγκη.
..........Διαβάστε  ολόκληρο το ρεπορτάζ της Μαρίνας Ριζογιάννη στην "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ"  κάνοντας κλίκ στον παρακάτω σχετικό σύνδεσμο:
https://workspaces.acrobat.com/?d=rq493niTdz*2RAtCgtPGKw

Δεν υπάρχουν σχόλια: