Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Νέος Yγειονομικός Χάρτης για την Αχαϊα;

         Η ώρα της κρίσης έφτασε για τα νοσοκομεία της Αχαΐας. Η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας βρίσκεται στην τελική φάση σχεδίασης του υ,γειονομικού χάρτη που φαίνεται να επηρεάζει μόλις δύο νοσηλευτικές δομές (νοσοκομεία Καλαβρύτων και Νοσημάτων Θώρακος).
         Σε ό,τι αφορά το καθεστώς κινητικότητας στην Αχαΐα αναμένεται 100 εργαζόμενοι να μετακινηθούν από μικρές μονάδες σε ΠΓΝΠ και «Αγ. Ανδρέα».
         Προχθές έληξε η διαδικασία κατάθεσης, εκ μέρους των διοικητών, των εκθέσεων αξιολόγησης των νοσηλευτικών μονάδων που διοικούν. Στην ουσία πρόκειται για επικύρωση των στοιχείων που έχει ήδη στη διάθεσή της η Υγειονομική Περιφέρεια και βάσει αυτών έχει προχωρήσει τον σχεδιασμό του νέου υγειονομικού χάρτη.
          «Είμαστε στο τελικό στάδιο της αξιολόγησης. Μέσω συναντήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου προχωράμε τις διαδικασίες και πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι» ανέφερε στην «Π» ο κ. Κατσίβελας.   
Οπως έχει γράψει η «Π», οι αλλαγές που θα υπάρξουν στα νοσοκομεία της περιοχής είναι περιορισμένες.
         Αφορούν το Νοσοκομείο Καλαβρύτων, το οποίο θα διατηρηθεί μεν αλλά στο πλαίσιό του θα αναπτυχθεί ένα πλήρως εξοπλισμένο Τραυματολογικό Κέντρο, που είναι απαραίτητο στην περιοχή λόγω και τους Χιονοδρομικού Κέντρου, και μία Μονάδα Χρονίων Πασχόντων για τους ηλικιωμένους της περιοχής, που δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν στα άλλα νοσοκομεία, Αιγίου και Πάτρας.  
         Το δεύτερο νοσοκομείο που θα επηρεαστεί από τον υγειονομικό χάρτη είναι το Νοσημάτων Θώρακος. Βέβαια, οι όποιες αλλαγές σχεδιάζονται γι' αυτό προϋποθέτουν την ολοκλήρωση του πολυώροφου κτιρίου του «Αγ. Ανδρέα», επομένως δεν μπορούν να συζητηθούν στην παρούσα φάση. 
         Πέραν αυτών απομένει ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη ενός άρτια οργανωμένου παιδιατρικού νοσοκομείου, που προβλέπει τη μεταφορά της πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής στο Καραμανδάνειο. Σχεδιασμός που λαμβάνει τη θετική ψήφο της πλειοψηφίας των εμπλεκομένων, αλλά προϋποθέτει την εξασφάλιση κτιριακών εγκαταστάσεων πιθανών μέσω της κατασκευής της νέας πτέρυγας του Καραμανδανείου.
        Η κινητικότητα στην Αχαΐα
          Η κατανομή της πίτας των θέσεων κινητικότητας του υπουργείου Υγείας «κλήρωσε» για την 6ης Υγειονομική Περιφέρεια 200 θέσεις. Από αυτές οι 100 αφορούν τις δομές υγείας της Αχαΐας.
         Οπως εξήγησε στην «Π» ο κ. Κατσίβελας, επί της ουσίας πρόκειται για μετακίνηση προσωπικού από τις μικρές δομές στα νοσοκομεία ΠΓΝΠ και  «Αγ. Ανδρέα».
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - Μαρίνα Ριζογιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια: