Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ της ΠΟΕΔΗΝ την 13/01/2016.

         Την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου  2016, συνεδρίασε η Γραμματεία Νοσηλευτικού  Προσωπικού της ΠΟΕΔΗΝ  αποτελούμενη από τους: Αλέξανδρο Δουβανά Παναγιώτη Τουχτίδη, Λεωνίδα Αναστασίου, Δημήτρη Πασχαλίδη, Βαγγέλη Ναλμπάντη, Γιάννη Αγοραστό,  Δημήτρη Χαραλαμπόπουλο, Λία Τόλη, Βούλα Πάκο, Σάββα Δημητριάδη
     Ο Συντονιστής της Γραμματείας  Αλέξανδρος Δουβανάς  στην εισήγησή του  αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νοσηλευτικός κλάδος διαχρονικά και εστίασε στη σύγχρονη καθημερινότητα τονίζοντας το απαράδεκτο μισθολογικό καθεστώς που ισχύει για το Νοσηλευτικό προσωπικό στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και την προοπτική επιδείνωσής του μέσω των άμεσων μειώσεων στις πρόσθετες αποζημιώσεις, το υπολειπόμενο επίδομα ευθύνης σε σχέση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα και την νομοτελειακή κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος στο τέλος του 2017.
     Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι διεκδικήσεις για την καθιέρωση της 24ωρης εφημερίας του Γενικού Εφημερεύοντα Νοσηλευτή με σαφή καθορισμό των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων του αποκλειστικά για την εύρυθμη λειτουργία της νοσηλευτικής Υπηρεσίας, καθώς και η αύξηση του απαράδεκτα πενιχρού ωρομισθίου του νοσηλευτικού προσωπικού όσον αφορά  την εργασία σε υποχρεωτικές νυχτερινές βάρδιες, εξαιρέσιμα και αργίες.
     Επιπροσθέτως αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το Νοσηλευτικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων δεν έχει ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα ώστε να μπορεί να κάνει χρήση της συνταξιοδοτικής διευκόλυνσης (5 έτη νωρίτερα) κάτι που φυσικά ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.
    Επίσης τονίστηκαν οι μισθολογικές αδικίες που προκαλούνται από το νέο μισθολόγιο ειδικά για τους συναδέλφους κατηγορίας ΔΕ, δεδομένου ότι κανείς μέχρι σήμερα  δεν αναλογίζεται ότι το Νοσηλευτικό επάγγελμα είναι ένα ειδικών συνθηκών επάγγελμα στο χώρο της Δημόσιας Υγείας.
   Ένα δεύτερο θέμα που τέθηκε είναι το ζήτημα της ρουσφετολογικής 3μηνης μετακίνησης πολλών συναδέλφων και της αποδυνάμωσης των νοσοκομείων των μεγάλων αστικών κέντρων.
Συνάδελφοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα και επιθυμούν να μετακινηθούν σε νοσοκομεία και δομές  που τους διευκολύνουν, λόγω του ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, εξαρτώνται από τις διαθέσεις των εκάστοτε κυβερνητικών παραγόντων.
    Ακολούθησαν τοποθετήσεις των  μελών της Γραμματείας επί των θεμάτων που τέθηκαν από τον Συντονιστή και μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκαν κατά πλειοψηφία τα θέματα που θα αποτελέσουν εισηγητικό κείμενο της Γραμματείας προς την Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ και είναι τα ακόλουθα:

1.      Διεκδίκηση Ειδικού Νοσηλευτικού Μισθολογίου που θα αποτελέσει και την προμετωπίδα της διεκδίκησης της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν για την σταδιακή εφαρμογή ειδικού μισθολογίου για όλους τους εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία (υγειονομικό μισθολόγιο).
2.      Εφαρμογή κεντρικά ενός μόνιμου και δικαίου συστήματος διευκόλυνσης του Νοσηλευτικού Προσωπικού στο πλαίσιο των αμοιβαίων μεταθέσεων για να πάψουν επιτέλους οι ρουσφετολογικές μετακινήσεις και οι κάθε είδους εξαρτήσεις.
3.      Θεσμοθέτηση της 24ωρης εφημερίας του Γενικού Εφημερεύοντα Νοσηλευτή με σαφή περιγραφή θέσης, καθηκόντων και αρμοδιοτήτων στα πλαίσια της εύρυθμης λειτουργίας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.   

                 Από την Ε.Ε της ΠΟΕΔΗΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: