Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Οι επτά ανατροπές που φέρνει το σχέδιο για το ασφαλιστικό

        Βαριά «καμπάνα» με μειώσεις συντάξεων , για όσους συνταξιοδοτηθούν από εφέτος, περικοπές στο ΕΚΑΣ και στο εφάπαξ αλλά και μεγάλη αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, προβλέπει μεταξύ άλλων το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό το οποίο στάλθηκε στους θεσμούς.
        Με το σχέδιο αυτό καθιερώνονται συντάξεις δύο ταχυτήτων, οδηγώντας σε απώλειες (μεσοσταθμικά 15%) τις νέες συντάξεις προκειμένου να διασώσει τις σημερινές.
        Μαλιστα εκτιμάται ότι υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ασφαλισμένοι θα έχουν απώλειες έως 30%.
      Ειδικότερα οι 7 ανατροπές που επέρχονται με το προτεινόμενο κυβερνητικό νομοσχέδιο, είναι οι παρακάτω:
1. ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ:
       Μειώσεις έως 30% στις νέες(2016) συντάξεις (ήδη μειώθηκαν 12 φορές). Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όσο απομακρυνόμαστε από τα 20 χρόνια ασφάλισης, οι μειώσεις αυξάνονται, με τις μεγαλύτερες να έρχονται για όσους φεύγουν με 35 χρόνια.
       Ειδικότερα στο κυβερνητικό σχέδιο προβλέπεται ότι από την 1/1/2016 η σύνταξη γήρατος, αναπηρίας και θανάτου του φορέα κύριας ασφάλισης υπολογίζεται ως το άθροισμα δύο τμημάτων: της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ) και της ανταποδοτικής σύνταξης, η οποία θα υπολογίζεται στις αποδοχές ή στο εισόδημα επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο και κλιμακούμενου, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης, ποσοστού αναπλήρωσης από 0,80% έως 2%.
       Οι νέες κύριες συντάξεις θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με όλα όσα ίσχυαν έως σήμερα, αφού το τελικό ποσό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης θα υπολογίζεται όχι μόνο στο σύνολο του χρόνου ασφάλισης και τις χαμηλότερες αποδοχές, αλλά και με βάση κλιμακούμενα ποσοστά αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης που ευνοούν τους χαμηλόμισθους
       Οι νέοι κλιμακωτοί συντελεστές υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης πάνω στην οποία θα προστίθεται η εγγυημένη από το κράτος εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, δίνουν αναλογικά, για τα ίδια χρόνια ασφάλισης, υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε όσους εμφανίζουν χαμηλές αποδοχές και εισοδήματα.
       Και, ταυτόχρονα, ένα ισχυρό κίνητρο εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής σε μια περίοδο που αναζητούνται έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό.
        Ειδικότερα με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, οι συντάξεις που θα αποδίδονται στο εξής, θα είναι μειωμένες σε σχέση με τις σημερινές, αλλά και σε σχέση με εκείνες που θα δίνονταν με το νόμο 3863/2010.
..................................................................................................................................................................
.............Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό άρθρο, κάνοντας κλικ στον παρακάτω σχετικό σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: