Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

ΑΧΑΪΑ: Τα νοσοκομεία στην παρέμβαση Παπαθεοδώρου στη Βουλή

      Στα προβλήματα στον τομέα της υγείας και ειδικά για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αχαίας, αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή για την κατάρρευση του ΕΣΥ, ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αχαίας Θόδωρος Παπαθεοδώρου.
«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
       Σήμερα, κύριοι Υπουργοί, θα έρθετε αντιμέτωποι με την αλήθεια όπως έρχεται ο πολίτης καθημερινά και ουσιαστικά αβοήθητος, αδυνατεί να την αντιμετωπίσει. Είναι αδιαμφισβήτητο, τόσο από τις αναφορές και τις καταγγελίες των εργαζομένων, όσο και από αυτές των ίδιων των ασθενών, ότι αυξάνονται συνεχώς οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε φάρμακα ή υγειονομικό υλικό. Είναι ένα ζήτημα, για το οποίο το Υπουργείο σας αν και το γνωρίζει, δεν προβαίνει σε ουσιαστικές ενέργειες για να το θεραπεύσει. Η δημόσια υγεία βρίσκεται με όλους του δείκτες στο κόκκινο.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η αδυναμία των νοσοκομείων να καλύπτουν τα φάρμακα υψηλού κόστους, λόγω εξάντλησης των προϋπολογισμών.
o Η απαγόρευση χορήγησης ΦΥΚ (φαρμάκων υψηλού κόστους) από τον ΕΟΠΥΥ και η πρόβλεψη για διάθεσή τους αποκλειστικά από τα νοσοκομεία δημιουργεί ασφυξία στο ίδιο το σύστημα υγείας, αλλά συγχρόνως θέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς. Ήδη από το 2016 ο σχετικός προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία υπολείπεται κατά €150εκατ. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι το 2015 η δαπάνη για τα φάρμακα της κατηγορίας 1Α (υψηλού κόστους) (ογκολογικά, σκλήρυνση κατά πλάκας) δεν συμπεριλαμβανόταν στη δαπάνη για τα νοσοκομεία. Από το 2016, όλα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό των €570 εκατ.
o Μετά το νεοεισαχθέν νοσοκομειακό clawback, η υπέρβαση της νοσοκομειακής δαπάνης αγγίζει το ~41% του νοσοκομειακού προϋπολογισμού, ήτοι €230εκατ. (σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία Υπουργείου Υγείας). Αυτό συνιστά απόδειξη της αποτυχίας εξορθολογισμού της αγοράς φαρμάκου, η οποία εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υπερβολική κατανάλωση (σε κάποιες κατηγορίες) και υπερβολικές τιμές (επίσης σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων).
o Οι υποδομές των δημόσιων νοσοκομείων αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση (έχουν προστεθεί ανασφάλιστοι, άποροι και πρόσφυγες).
o Μόλις εξαντληθεί ο προϋπολογισμός της δαπάνης των νοσοκομειακών φαρμάκων και των 1α, με ποιο τρόπο θα χορηγηθούν στους ασθενείς; Ήδη σε κάποια νοσοκομεία ο προϋπολογισμός αυτός έχει εξαντληθεί!
o Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν κρούσει των κώδωνα του κινδύνου ότι θα αναγκαστούν να μειώσουν τις ποσότητες διάθεσης ή να αποσύρουν φάρμακα από την ελληνική αγορά. Ποιος θα προστατέψει τον ασθενή από τις ελλείψεις ή και αποσύρσεις φαρμάκων ( πχ αντικαρκινικά);
o Η περίφημη «διαπραγμάτευση» με τις φαρμακευτικές εταιρείες σε ποιό στάδιο βρίσκεται; Ποιά είναι τα «επιτεύγματά» της 10 μήνες μετά τη συγκρότηση της σχετικής Επιτροπής;
o Και τέλος:
– Η (Επιτροπή Προμηθειών Υγείας) πόσους διαγωνισμούς φαρμάκων υλοποίησε για τα νοσοκομεία;
– Έχουν επιτευχθεί οι στόχοι για τη διείσδυση των γενοσήμων, τουλάχιστον στα νοσοκομεία;
– Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα εφαρμόζονται στα νοσοκομεία και πόσο αποδίδουν;
– Πώς έχουν αξιοποιηθεί τα μητρώα ασθενών εκεί όπου υπάρχουν (π.χ. στην ηπατίτιδα C);
– Απάντηση σε όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει. Η πολιτική φαρμάκου που ακολουθείτε έχει αποτύχει!
Μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
– Νοσ. ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ: Μεγάλη έλλειψη προσωπικού 493 κενές οργανικές θέσεις. Δεν λειτουργεί το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας λόγω έλλειψης προσωπικού. Λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες έως το Φλεβάρη του 2017. Λόγω έλλειψης προσωπικού δεν λειτουργούν τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα πρωί – απόγευμα. Η Γυναικολογική και Ενδοκρινολογική κλινική είναι έτοιμες να κλείσουν λόγω έλλειψης προσωπικού. Μεγάλη αναμονή και ταλαιπωρία για εισαγωγή καρκινοπαθών.
Στην Πάτρα:
Τα νοσοκομεία της Αχαΐας έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Τα κύρια προβλήματα που υπάρχουν είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωσή τους με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν σωστά. Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία στην περιοχή μας αργοπεθαίνουν.
-Η κατάσταση στα δύο μεγάλα Νοσοκομεία της Πάτρας (Πανεπιστημιακό του Ρίου και Άγιος Ανδρέας), έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο σε σχέση με τα φάρμακα υψηλού κόστους. Οι προϋπολογισμοί έχουν εξαντληθεί στον Άγιο Ανδρέα ήδη και στο Πανεπιστημιακό θα εξαντληθεί το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου. Είναι ένα ζήτημα που αφορά τις ευπαθείς ομάδες: ογκολογικούς ασθενείς, αιματολογικούς, ασθενείς με HIV (Aids), καρκινοπαθείς, και άλλους. Είναι ζήτημα υψίστης προτεραιότητας, δημόσιας υγείας, εξασφάλισης των ασθενών. Για το φάρμακο: σήμερα χρειάζονται 10.000.000 για το Πανεπιστημιακό και 3.000.000 για τον Άγιο Ανδρέα. Οι ελλείψεις στα δύο νοσοκομεία είναι μεγάλες: Μόνο στο Πανεπιστημιακό χρειάζονται 300 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 40 τραυματιοφορέων. Υπάρχει έλλειψη σε χειριστές στην ακτινοθεραπεία και οι καρκινοπαθείς αναγκάζονται να προσφεύγουν σε νοσοκομεία των Αθηνών και να υποβάλλονται σε μεγάλη ταλαιπωρία. Μόνο στο Πανεπιστημιακό του Ρίου, οφείλονται 40.000 ρεπό. Η απόδοση του Άγιου Ανδρέα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Το νοσοκομείο του Αιγίου υπολειτουργεί, έχει ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και οι ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν στην Πάτρα ή στον ιδιωτικό τομέα. Εάν το Υπουργείο δεν δράσει άμεσα για τη συμπληρωματικής παροχή στους προϋπολογισμούς των δύο νοσοκομείων, η υγεία των ασθενών και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, τίθεται άμεσα σε κίνδυνο.
Γ.Ν.ΠΑΤΡΩΝ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Λειτουργεί με 363 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού, 50 κενές οργανικές θέσεις ιατρών, 35 εργαζόμενους μετακινημένους σε άλλες υπηρεσίες, ακόμη και νοσηλευτικό προσωπικό στη 6η ΥΠΕ για διοικητικές εργασίες. Εργαστήρια με δανεικούς εργαζόμενους, τεράστιες ελλείψεις υλικών, έκλεισαν χειρουργικά τραπέζια.
Η Νέα Πτέρυγα κατάντησε το γεφύρι της Άρτας. Δυστυχώς συνεχίζει να υπολειτουργεί, βιώνοντας ακόμη μετά από 8 ολόκληρα χρόνια την σεισμόπληκτη κατάσταση, στην οποία περιήλθε από τον σεισμό του 2008 που έπληξε το κεντρικό του κτίριο. Η ημερομηνία παράδοσής του που είχε προσδιοριστεί για την 31/12/15 δεν επετεύχθη λόγω της κυβερνητικής ολιγωρίας-αδιαφορίας, ίσως και συνειδητής επιλογής και πρακτικής, στην εκταμίευση των χρημάτων που είχε βάλλει μέσω ΕΣΠΑ η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δυτ. Ελλάδας, η περιφέρεια που και πάλι ξεμπλοκάρισε την κυβέρνηση μέσα από την νέα χρηματοδότηση ύψους 5 εκ ευρώ περίπου, αυτών δηλ που δεν εκταμίευσε, βάσει της οποίας ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί τον Δεκέμβρη.
Π.Π Ν. ΡΙΟΥ
Λειτουργεί με 487 κενές θέσεις, με ραντεβού σε διάφορους τομείς που ξεπερνούν το εξάμηνο και μεγάλες ελλείψεις σε ιματισμό και όχι μόνον. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι στα όρια της εξαθλίωσης, καθώς οφείλονται χιλιάδες ημέρες αδείας και ρεπό, από το 2013!
Γ.Ν.ΑΙΓΙΟΥ: Το Νοσοκομείο αυτό που καλύπτει μια πάρα πολύ μεγάλη περιοχή και πάρα πολλούς κατοίκους, ιδιαιτέρως το καλοκαίρι λόγω της τουριστικής ανάπτυξης παρουσιάζει και μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Υπολειτουργούν τα εργαστήρια, δεν λειτουργεί ο Αξονικός. Ανύπαρκτη η Μαιευτική κλινική. Έχει κενές θέσεις: 27 νοσηλευτικού προσωπικού, 11 διοικητικού και λοιπού προσωπικού, 20 παραϊατρικό, 10 ιατρών ΕΣΥ και 9 ειδικευομένων.
Γ.Ν. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Προβλήματα με τις διακομιδές ασθενών. Δεν έχει ασθενοφόρα και το οποιοδήποτε περιστατικό μεταφέρεται με δικά τους μέσα, εκτός και αν έχουν την υπομονή να έλθει ασθενοφόρο από την Πάτρα ή την Ακράτα. Το Ακτινολογικό του υπολειτουργεί, δεδομένου ότι έχει έναν μόνο εργαζόμενο και αυτόν μέσα από πρόγραμμα. Δεν διαθέτει ορθοπεδικό τμήμα (παρότι την περιοχή την επισκέπτονται χιλιάδες πολίτες λόγω του χιονοδρομικού κέντρου).
o Απέναντι σε αυτή την τραγικά κατάσταση, Η κυβέρνηση μένει απαθής. Ενδιαφέρεται για τις σκιαμαχίες του κ. Πολάκη και τις επικοινωνιακά αποτυχημένες παραστάσεις του παρά για την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας. Και όσο εσύ κάνετε επικοινωνία του πεζοδρομίου οι ασθενείς ταλαιπωρούνται στα νοσοκομεία. Τραγικά ολίγιστη πολιτική γι αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη η χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: