Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Αχαΐα:Η έξαρση της ιλαράς στην περιοχή-"Την υποτιμήσαμε και μας τιμωρεί" λένε οι γιατροί!

      Η έξαρση της ιλαράς και η καθημερινή καταγραφή νέων κρουσμάτων έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού τον υγειονομικό κόσμο. Οπως έγραφε χθες η «Π», τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 1068 ενώ δεκάδες άλλα ύποπτα έχουν σταλεί για εργαστηριακό έλεγχο. Στη διαδικασία διερεύνησης έχει μπει ο σχολικός πληθυσμός μέσω του ελέγχου εμβολιασμού τους για την ιλαρά.
      Ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας ήταν από τους πρώτους στη χώρα που κινητοποιήθηκαν όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα ζητώντας τη λήψη μέτρων και την κινητοποίηση του υγειονομικού και εκπαιδευτικού κόσμου προκειμένου να ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης.
      «Δυστυχώς δεν είχαμε τον ικανοποιητικό βαθμό συμμόρφωσης, πρωτίστως από τον υγειονομικό κόσμο, γι' αυτό και φτάσαμε σε αυτή την επιδημική έξαρση και με αρκετούς γιατρούς και νοσηλευτές να έχουν ασθενήσει. Υπήρχαν αρκετοί που πίστευαν ότι είναι παιχνίδι των εταιρειών» τονίζει μιλώντας στην «Π» η πρόεδρος του Συλλόγου Αννα Μαστοράκου και προσθέτει:
      «Καθημερινά ανιχνεύουμε έλλειψη αντισωμάτων σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί. Ως Σύλλογος στείλαμε προσωπικό μήνυμα σε όλα τα μέλη μας να ελέγξουν τα αντισώματά τους και να ελέγχουν και τους ασθενείς τους. Επίσης σε περίπτωση κρούσματος σε ιατρείο, νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα της απομόνωσης και της απολύμανσης. Για το θέμα αυτό επικοινώνησα με όλες τις διοικήσεις. Το υγειονομικό προσωπικό αντιμετωπίζει το θέμα λίγο χαλαρά αλλά η καθημερινότητα δείχνει ότι πρέπει να είμαστε σε κατάσταση επιφυλακής».
       Επίσης η κ. Μαστοράκου σε συνεργασία με τον περιφερειακό διευθυντή της Εκπαίδευσης Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο φρόντισαν για την ενημέρωση όλων των σχολικών κοινοτήτων.
Το βασικότερο έχει να κάνει με τον πλήρη εμβολιασμό των παιδιών αλλά και των ενηλίκων οι οποίοι δεν έχουν αντισώματα.
      Με δεδομένο ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα είχε επηρεάσει πάρα πολλούς γονείς οι οποίοι είχαν αποφύγει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, μεταξύ άλλων και για την ιλαρά, είναι επιβεβλημένη η ευαισθητοποίηση των γονιών οι οποίοι οφείλουν να σπεύσουν να καλύψουν τα παιδιά τους από τον συγκεκριμένο ιό.
      Μιλώντας στην «Π» η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Τζένη Κρεμαστινού τόνισε ότι όσοι δεν έχουν αντισώματα είναι πολύ εύκολο να κολλήσουν ιλαρά.
Η ίδια υπογράμμισε την ανάγκη ελέγχου και εμβολιασμού όσων γεννήθηκαν μετά το 1970 εξηγώντας ότι ατελώς εμβολιασμένοι θεωρούνται όλοι όσοι έκαναν μόνο την πρώτη και όχι τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
       «Οταν ήμασταν μικροί περνούσαμε σχεδόν όλοι ιλαρά και είχαμε φυσική ανοσία. Μετά το 1970 ελαττώθηκαν τα κρούσματα αφού εντάχθηκε το εμβόλιο στο πρόγραμμα εθνικών εμβολιασμών. Τότε η δεύτερη δόση του εμβολίου γινόταν σε ηλικία 12-14 ετών αλλά επειδή τα εμβόλια γίνονται από παιδιάτρους πολλά παιδιά δεν πήγαιναν και έχαναν τη δόση. Σε μερικά χρόνια αποφασίστηκε ότι η δεύτερη δόση θα γίνεται στα 4 έτη και έτσι δημιουργήθηκαν ανεμβολίαστες ή ατελώς εμβολιασμένες ομάδες».  
ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: