Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Σε... κάρτες από άλλες εποχές το ιστορικό των ασθενών στον Αγ. Ανδρέα της Πάτρας- Επικρατεί αλαλούμ

Σε... κάρτες από άλλες εποχές το ιστορικό των ασθενών στον Αγ. Ανδρέα της Πάτρας- Επικρατεί αλαλούμ  Λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος αναζητά η Διοίκηση του Νοσοκομείου
      Χαοτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο της Πάτρας «Άγιος Ανδρέας» με τις καρτέλες που περιλαμβάνουν το ιατρικό ιστορικό των ασθενών. Όποιος έχει χρειαστεί να επισκεφθεί έναν γιατρό στον Άγ. Ανδρέα διαπιστώνει ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα τριτοκοσμικό σύστημα τήρησης αρχείου το οποίο δημιουργεί αρκετά προβλήματα τόσο στους ασθενείς όσο και στους γιατρούς που καλούνται να τους εξετάσουν.
      Όπως καταγγέλλεται μάλιστα στο thebest.gr δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες που η καρτέλα του ασθενεί χάνεται και μαζί της χάνονται όλες οι σχετικές πληροφορίες που έχουν αναγράψει πάνω της οι θεράποντες ιατροί. Έτσι το ιστορικό μεταφέρεται προφορικά από μνήμης με ότι συνεπάγεται αυτό σε ένα νοσοκομείο όπου οι γιατροί εξετάζουν χιλιάδες κόσμου σε ετήσια βάση. Πέραν αυτού, συχνά, οι καρτέλες καθυστερούν να επιστρέψουν από τους γιατρούς στον χώρο όπου φυλάσσονται (στο κτίριο Γεννηματάς) με αποτέλεσμα και πάλι να μην είναι διαθέσιμες στην περίπτωση που ο ασθενής θα πρέπει να εξεταστεί από άλλο γιατρό.
      Πρόβλημα επίσης αποτελεί και το γεγονός ότι ο ίδιος ο ασθενής θα πρέπει να «κουβαλάει» την κάρτα του από ιατρείο σε ιατρείο αντί η κάρτα να τον «περιμένει» στον γιατρό με τον οποίο έχει ραντεβού. Είναι ξεκάθαρο ότι η τακτική με τις κάρτες είναι εντελώς ξεπερασμένη και αναχρονιστική και απαιτείται ψηφιοποίηση του ιστορικού των ασθενών προκειμένου να υπάρχει μια συνέχεια στις επισκέψεις των πολιτών στον «Άγ. Ανδρέα».
      Το πρόβλημα έχει εντοπίσει και ο Διοικητής του νοσοκομείου Θόδωρος Σερεμέτης ο οποίος, όπως εξηγεί στο thebest.gr, έχει διαπιστώσει,  τον περίπου ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στο τιμόνι του νοσηλευτικού ιδρύματος, όλες τις αδυναμίες του. «Είναι ωστόσο ένα πολύπλοκο και σύνθετο πρόβλημα, με πολλές παραμέτρους και παράγοντες που το επηρεάζουν. Απαιτούνται πόροι και χρόνο για να το λύσουμε. Οι πόροι θα πρέπει να είναι ανθρώπινοι, προσωπικό δηλαδή το οποίο δεν υπάρχει, και οικονομικοί. Απαιτείται όμως και πολύς χρόνος καθώς οι καρτέλες των ασθενών είναι χιλιάδες και όλες οι πληροφορίες που αναγράφουν δεν μπορούν έτσι απλά, από την μια στιγμή στην άλλη, να περαστούν ηλεκτρονικά», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Σερεμέτης.
       Όπως υποστηρίζει το τελευταίο διάστημα τα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στο νοσοκομείο ήταν πάρα πολλά και φλέγοντα και ως εκ τούτου το συγκεκριμένο με τις κάρτες δεν έχει ακόμα δρομολογηθεί. «Είμαστε ωστόσο σε κατεύθυνση να το αντιμετωπίσουμε. Το έχουμε εντοπίσει, κι όπως σας είπα είναι θέμα πόρων και χρόνου για να δρομολογήσουμε τις απαιτούμενες λύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: