Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018

Στα λόγια οι … προσλήψεις στα νοσοκομεία – Τι «δείχνουν» οι αριθμοί.

          Επικουρικό προσωπικό  και συμβασιούχοι καλύπτουν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία και αυτό γιατί οι μόνιμες προσλήψεις παραμένουν υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας που δεν εκπληρώνονται.
       Στην πρόσφατη συνάντηση  του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, και των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία κυριάρχησε αυτό ακριβώς.  Υπενθυμίζεται ότι πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο, με κύριο αίτημα να δοθούν απαντήσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επικουρικοί – εργολαβικοί – συμβασιούχοι ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ. οι οποίοι με αυταπάρνηση στηρίζουν τις δημόσιες δομές υγείας – πρόνοιας».
Σήμερα, στα δημόσια νοσοκομεία υπηρετούν με ελαστικές σχέσεις εργασίας:
– 2.100 επικουρικοί γιατροί,
– Περίπου 1.000 επικουρικοί νοσηλευτές, διοικητικοί, εργαστηριακοί, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές κ.λπ.,
– Σχεδόν 4.000 εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ,
– Πάνω από 7.000 εργολαβικοί εργάτες (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, τεχνικές υπηρεσίες και με αλλότρια καθήκοντα π.χ. στις αποψιλωμένες διοικητικές υπηρεσίες).
Από τις απαντήσεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, προκύπτουν τα εξής:
– Οι επικουρικοί όλων των κλάδων θα έχουν απολυθεί ως τις 31/12/2018. Αρκετές εκατοντάδες που έχουν πάρει παράταση μέσω ΕΣΠΑ θα απολυθούν πολύ νωρίτερα, στους προσεχείς μήνες αφήνοντας κρίσιμα τμήματα Νοσοκομείων εντελώς ακάλυπτα! 
– Από τις 1.200 θέσεις μόνιμων επιμελητών πανελλαδικά, που προκηρύχτηκαν το 2017, καλύφθηκαν μόλις 400.
       Ως προς τις αναγκαίες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (νοσηλευτών, διοικητικών, τεχνικών, επιστημονικού, παραϊατρικού κ.λπ.) «ούτε λόγος»! «Εξάλλου, ακόμη περιμένουμε τις προσλήψεις από τις προηγούμενες προκηρύξεις (4Κ, 5Κ – τέλη 2015 και 7Κ αρχές 2017, και μόνιμων από ευπαθείς ομάδες μέσω ΟΑΕΔ) ενώ, οι συνταξιοδοτήσεις ανοίγουν την «ψαλίδα» των κενών».
      Από την πλευρά της, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ξανθού, δεν προβλέπονται προσλήψεις νοσηλευτών μέσα στο 2018.
– Για τους συμβασιούχους μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ (ετήσιας διάρκειας), ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει (με έκδοση Υπουργικής Απόφασης) σε ανανέωση των συμβάσεων για έναν ακόμη χρόνο.
– Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για ατομικές συμβάσεις των εργολαβικών εργαζομένων (με εποπτεία του ΑΣΕΠ), δηλαδή να υποβάλουν τα χαρτιά τους ως το τέλος Ιανουαρίου 2018 και όσοι προσληφθούν θα υπηρετήσουν το ανώτερο 15 μήνες. «Ας πάρουμε υπόψη ότι ακόμη τρέχουν και διαγωνισμοί με παλιότερη τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι συμβάσεις λήγουν υποχρεωτικά 31/12/2018. Στη συνέχεια, οι υπηρεσίες αυτές θα δοθούν σε ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ» 
       Της γενίκευσης των σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου στα νοσοκομεία, υπεραμύνθηκε ο κ. Ξανθός λέγοντας: «Είμαστε υπερήφανοι που κρατήσαμε το σύστημα όρθιο! Δεν υπήρξε διαρροή απ’ το σύστημα υγείας λόγω μείωσης προσωπικού. Οι «ελαστικοί» έδωσαν ανάσες και έτσι αποφεύχθηκε το black out», καθώς «η τοποθέτηση «ελαστικών» είναι εφικτή και γρήγορη ενώ οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πέρα από τις απαγορεύσεις των θεσμών, «κολλάνε» στις παθογένειες της γραφειοκρατίας του ΑΣΕΠ και των υπηρεσιών», προσθέτει η ανακοίνωση.
        Tέτοιου είδους εργασιακές σχέσεις έχουν ημερομηνία λήξης και υποτυπώδη δικαιώματα, «όχι απλά δεν λύνουν, αλλά διαιωνίζουν το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: