Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Γιάννης Γιαννακόπουλος: Το χειροκρότημα στους υγειονομικούς

Γιάννης Γιαννακόπουλος: Το χειροκρότημα στους υγειονομικούς    Μάρτιος του 2020, έχουν περάσει σχεδόν 3 μήνες από την προτροπή για χειροκρότημα στους ανθρώπους της υγείας.
Τι έχει γίνει σε όλο αυτό το διάστημα στον χώρο της υγείας πραγματικά, εκτός από το χειροκρότημα;
    Εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις εναλλάσσονται, ανακοινώνουν όλοι ανεξαιρέτως την ανάταξη του ΕΣΥ με πληθώρα διορισμών και αγοράς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά τελικά πάντα βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.
      Αν όλα αυτά τα χρόνια είχαν πραγματοποιηθεί όλοι αυτοί οι διορισμοί που ανακοινώνονται κατά διαστήματα, δεν θα υπήρχε υγειονομικός -ιατρός, νοσηλευτής και λοιπό προσωπικό- που θα ήταν εκτός συστήματος. Κατά ένα περίεργο τρόπο όλο καλύπτονται τα κενά και όλο εμφανίζονται τα ίδια.
     Οσοι βιώνουμε καθημερινά το σύστημα υγείας εδώ και χρόνια, δουλεύουμε και αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του, βλέπουμε και γνωρίζουμε.
     Βλέπουμε, γνωρίζουμε, αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο, εκτός από λίγες περιπτώσεις, κανείς δεν μας ρωτά, αλλά ο στρατηγικός σχεδιασμός γίνεται συνήθως από ανθρώπους που δεν έχουν βιώσει την λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας, παρά μόνο σε επίπεδο θεωρητικό, οικονομοτεχνικών μελετών.
     Η τελειωτική βολή βέβαια δόθηκε στα μνημονιακά χρόνια με έναν εκρηκτικό συνδυασμό προτάσεων από τεχνοκράτες που είχαν σαν πρωταρχικό στόχο την εξοικονόμηση πόρων και μη λαμβάνοντας υπόψη τι θα μπορούσε να συμβεί σε μια περίπτωση σαν αυτήν που ζούμε σήμερα, την περίπτωση δηλαδή μιας πανδημίας.
     Οσοι λοιπόν ενδιαφέρονται πραγματικά για μια ισόρροπη ανάπτυξη στο ΕΣΥ σε συνδυασμό με το ιδιωτικό σύστημα Υγείας στην χώρα μας, ας μας δώσουν το χειροκρότημά τους: καλοδεχούμενο είναι, όπως και οι δωρεές. Αλλωστε σε αυτήν εδώ την χώρα πάντα υπήρχαν, εδώ και αιώνες, μεγάλοι ευεργέτες, είτε στο χώρο της υγείας είτε της παιδείας.
     Οφείλουν όμως να φροντίσουν και για την ανάπτυξη ενός ΕΣΥ που θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες της Χώρας ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, γιατί η Υγεία δεν είναι αγαθό από το οποίο θα βγάλεις κέρδος.
        Και επιτέλους, ας ρωτηθούν και αυτοί που εργάζονται στο χώρο...
* Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος είναι παιδίατρος-νεογνολόγος, διευθυντής ΕΣΥ ΜΕΝ Νεογνών στο ΠΓΝ Πάτρας, πρώην διοικητής Καραμανδανείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: