Χρηματικό ποσό άνω των 12.000 ευρώ καλείται να καταβάλει η 6η ΥΠΕ Πατρών σε παιδίατρο που εργάζεται σήμερα σε νοσοκομείο της Πάτρας, καθώς το Ειρηνοδικείο Πατρών έκανε δεκτή και προσωρινά εκτελεστή, αγωγή εναντίον της υπηρεσίας για δεδουλευμένες αποδοχές που του παρακρατούσε παρανόμως για χρόνια.
Ο ενάγων γιατρός σύναψε τον Μάρτιο του 2018 με την 6η ΥΠΕ σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για να προσληφθεί σε Τοπική Μονάδα Υγείας της Δυτικής Ελλάδας. Η διάρκεια της σύμβασης ήταν διετής με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δύο χρόνια, με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και με μισθό μικτών αποδοχών 2.530 ευρώ, που αναπροσαρμόστηκε από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2022 σε 2.580 ευρώ, αφού προστέθηκε και επίδομα τέκνου 50 ευρώ.
Ο γιατρός ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι, αν και εκτελούσε πλήρως τα καθήκοντά του, η 6η ΥΠΕ τού κατέβαλλε κάθε μήνα μικρότερο χρηματικό ποσό από αυτό που αναγραφόταν στη σύμβαση εργασίας. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο ίδιος στην «Πελοπόννησο», όταν ζητούσε από τη διοίκηση εξηγήσεις γιατί δεν λάμβανε το ποσό της σύμβασης, αντιμετωπιζόταν με απαξιωτικό τρόπο. «Γιατί έτσι γουστάρουμε και άμα σου αρέσει» ισχυρίζεται ότι του απαντούσαν…
Ετσι, αναγκάστηκε να προσφύγει στη δικαιοσύνη όπου αποδείχθηκε ότι από τον Μάρτιο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2022, δεν καταβάλλονταν στον παιδίατρο οι συμφωνηθείσες αποδοχές, σε ποσά που κυμαίνονταν από 300 έως και 600 ευρώ τον μήνα. Το συνολικό ποσό έφτανε συγκεκριμένα στις 14.500 ευρώ περίπου, αλλά, το δικαστήριο επιδίκασε στον γιατρό 12.200 ευρώ, γιατί τόσα διεκδικούσε με την αγωγή του. Επίσης, απέρριψε τους ισχυρισμούς της 6ης ΥΠΕ ότι τα ποσά που του παρακρατούσε αντιστοιχούσαν στις εργοδοτικές εισφορές, γιατί αυτές αφαιρούνται από το ποσό των μικτών αποδοχών.
Η υπόθεση αυτή, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, μπορεί να έχει ευρύτερες προεκτάσεις, όπως δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ο νομικός παραστάτης του ενάγοντος ιατρού, δικηγόρος Γιώργος Καμποσιώρας, καθώς η 6η ΥΠΕ μπορεί να εφάρμοζε την ίδια πρακτική και σε εκατοντάδες άλλους γιατρούς με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Ειδικά στην περίοδο της πανδημίας, στην ευρύτερη περιοχή είχαν προσληφθεί περίπου 1.000 υγειονομικοί (νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό).
Ο κ. Καμποσιώρας δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι η συγκεκριμένη υπόθεση, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018 και συνεχίστηκε μέχρι και τον Μάρτιο του 2022, αναδεικνύει τη διαχρονική ανεπάρκεια των ατόμων που συγκροτούν τις διοικήσεις δημοσίων φορέων που, εκτός από την κομματική τους προσκόλληση, στερούνται στοιχειώδους αυτοσεβασμού καθόσον δεν τιμούν τις υπογραφές που έθεσαν σε συμβάσεις εργασίας και δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα, γεγονός που αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν γνωρίζουν το περιεχόμενο και τη σημασία των εγγράφων που έχουν υπογράψει, αλλά δεν έχουν την ικανότητα να αντιληφθούν την ταλαιπωρία που προκαλούν ακόμη και σε ανθρώπους που προσφέρουν σημαντικότατες κοινωνικές υπηρεσίες.
Ετσι, στην προκειμένη περίπτωση, ο εξαίρετος παιδίατρος, αν και υπέγραψε σύμβαση εργασίας με μηνιαίες μικτές αποδοχές 2.530 ευρώ, έβλεπε επί πενταετία να του καταβάλλονται ετσιθελικά και αυθαίρετα μηνιαίως 300 ευρώ λιγότερα από τα συμφωνηθέντα. Τελικά, το δικαστήριο έκανε το αυτονόητο και επιδίκασε τις χρηματικές διαφορές που δικαιούνταν. Κήρυξε, μάλιστα, την απόφαση προσωρινά εκτελεστή, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να του καταβληθούν άμεσα τα χρήματα που του οφείλονται.
«Αν και πρότεινα στον γιατρό να συντάξω και εκδικάσω αφιλοκερδώς μήνυση κατά των διοικητών και των υποδιοικητών που στελέχωσαν την 6η ΥΠΕ από τον Μάρτιο του 2018 και μετά, αυτός, παρά τις πρακτικές απαξίωσης και λοιδωρίας που βίωσε από όλους αυτούς, τελικά αρνήθηκε γιατί όπως μου είπε η ηθική του δεν του επιτρέπει να προβεί σε πράξεις εκδίκησης» είπε ο κ. Καμποσιώρας.
Αναδημοσίευση από: pelop.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου