Άλλο ένα νομοθέτημα για τα …μάτια του κόσμου φαίνεται ότι προωθεί η κυβέρνηση για τους Διοικητές Νοσοκομείων και τους Διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών.
Ενώ εδώ και χρόνια, από την πρώτη θητεία της κυβέρνησης το 2019, διαφημίζεται το νέο σύστημα για την αξιοκρατική επιλογή των Διοικητών Νοσοκομείων, τελικώς το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών φέρνει για άλλη μία φορά τα ίδια.
Τα αξιοκρατικά κριτήρια για τους Διοικητές Νοσοκομείων πάνε ουσιαστικά περίπατο, αφού οι εμπνευστές του νομοσχεδίου εντέχνως ενσωμάτωσαν δύο βασικά τρικ για να μπορέσουν στο τέλος να διοριστούν κομματικά στελέχη. Όπως άλλωστε έγινε και από το 2019 και μετά.
Να υπενθυμιστεί ότι η νυν κυβέρνηση από την πρώτη της θητεία είχε προαναγγείλει αξιοκρατική επιλογή των Διοικητών με συμβόλαια μάλιστα αποδοτικότητας (επί υπουργίας Βασίλη Κικίλια) τα οποία υπεγράφησαν αλλά ποτέ δεν ελέγχθηκαν.
Διοικητές Νοσοκομείων με …προϋπάρχοντα προσόντα
Στο ίδιο μήκος κύματος και το νέο νομοσχέδιο Κεραμέως που θέτει δύο βασικές παραμέτρους με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα να επαναπροσληφθούν οι νυν Διοικητές – που δεν διακρίνονται και για την αποδοτικότητά τους – αλλά και για να διοριστούν νέα στελέχη από την κομματική λίστα.
Γεγονός βέβαια που θέτει άλλο ένα λιθαράκι στο brain drain για την απομάκρυνση από τη χώρα, άρτια εκπαιδευμένων και καταρτισμένων στελεχών του τομέα της Υγείας.
Τα δύο βασικά τρικ στο νόμο Κεραμέως για τους Διοικητές Νοσοκομείων είναι:
-Θα απαιτείται: Συνάφεια του πτυχίου ή/και (κατά περίπτωση) τουλάχιστον 5 ετών εργασιακής εμπειρίας, προς το αντικείμενο της θέσης ή την άσκηση διοίκησης
(3 έτη για φορείς τοπικής εμβέλειας ή όλως ειδικού χαρακτήρα).
Με τη ρύθμιση αυτή θα μπορεί κανείς να διαθέτει ένα οποιοδήποτε πτυχίο ΑΕΙ όπως άλλωστε και σήμερα, το οποίο δεν θα έχει απολύτως καμία σχέση με την Υγεία, αλλά εάν διαθέτει εμπειρία 5 ετών σε αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται (δηλαδή για τη θέση Διοικητού Νοσοκομείου), θα μπορεί να τη διεκδικήσει.
Γεγονός που σημαίνει πως οι σημερινοί Διοικητές Νοσοκομείων θα μπορούν να επαναπροσληφθούν στις θέσεις τους, αφού οι περισσότεροι έχουν διοριστεί το 2019, ενώ μεταξύ αυτών είναι και κάποιοι που έχουν θητεία και από άλλη κυβέρνηση της ΝΔ.
Άλλωστε η διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το 2024 συνεπώς όσοι προσελήφθησαν το 2019, θα μετρούν ήδη 5 χρόνια εμπειρίας στο αντικείμενο, ανεξάρτητα εάν απέδωσαν ή όχι.
Μάλιστα στο νομοσχέδιο Κεραμέως προβλέπεται ξεκάθαρα ότι θα ευνοηθούν οι υπάρχοντες, καθώς αναφέρεται: «Μοριοδότηση τυπικών προσόντων και εργασιακής εμπειρίας».
-Από την άλλη προβλέπεται και συνέντευξη που όπως φαίνεται θα είναι αυτή που θα καθορίσει ποιος θα περάσει την πόρτα του ΕΣΥ και ποιος όχι.
Όπως αναφέρεται: «Κλήση σε δομημένη συνέντευξη των 7 πρώτων υποψηφίων για κάθε θέση».
Στη συνέχεια θα υπάρχει μία shortlist των 3 αφού σημειώνεται:
«Κατάρτιση πίνακα των τριών επικρατέστερων υποψηφίων από την Επιτροπή Επιλογής Στελεχών & επιλογή ενός εκ των τριών από τον αρμόδιο Υπουργό».
Να υπενθυμιστεί πάντως ότι ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει διαμηνύσει πως από το νέο έτος τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα έχουν νέους διοικητές, αφού όπως υποστήριξε πρόσφατα, ελάχιστοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να συνεχίσουν στο ΕΣΥ.
Πάντως θα προηγηθεί η επιλογή των Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (με τα ίδια κριτήρια), καθώς θα συμμετάσχουν στη διαδικασία για την πρόσληψη Διοικητών Νοσοκομείων.
Αναδημοσίευση από: healthreport.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου