Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Σαρωτικές αλλαγές σε ΕΟΦ, ΟΔΙΠΥ και διοικήσεις Νοσοκομείων προαναγγέλλει ο Χρυσοχοΐδης - Τα αγκάθια και οι ελλείψεις

Σαρωτικές αλλαγές σε Διοικήσεις και Οργανισμούς προαναγγέλλει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ώστε να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό και ανασυγκρότηση του συστήματος Υγείας.

Το φιλόδοξο σχέδιο του υπουργού Υγείας περιλαμβάνει - στα χαρτιά τουλάχιστον - ένα διαφορετικό πρόσωπο για το ΕΣΥ, το οποίο -να σημειωθεί- ότι κλείνει αυτόν τον μήνα 40 χρόνια λειτουργίας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν κρύβει πια τη δυσαρέσκειά του για μεγάλους Οργανισμούς τους οποίους επιδιώκει να μεταρρυθμίσει ξεκινώντας από τα πρόσωπα που τους διοικούν. Κάτι που δεν έκρυψε και στο συνέδριο HEALTHWORLD με εκτενή του ομιλία.

Κατά τον υπουργό Υγείας, ο ΕΟΦ θέλει ριζική ανασυγκρότηση, ο ΟΔΙΠΥ που δημιουργήθηκε πριν λίγα χρόνια για να αξιολογεί και να ενισχύει την ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες δεν πράττει ουσιαστικά κανένα έργο, ενώ σοβαρότατο είναι το πρόβλημα στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων.

Οι Διοικητές Νοσοκομείων

Σε ό,τι αφορά στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων αλλά και των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εμφανίζεται έντονα δυσαρεστημένος – με ελάχιστες εξαιρέσεις λένε πηγές του ethnos.gr – αφού όπως είπε, υπάρχει πρόβλημα στη Διοίκηση του ΕΣΥ.

Ωστόσο, και ο νέος νόμος που προωθείται από το υπουργείο Εσωτερικών για τον τρόπο διορισμού και αξιολόγησης των Διοικητών Νοσοκομείων δεν φαίνεται να αλλάζει πολύ τα σημερινά δεδομένα με τους κομματικά διορισμένους Διοικητές Νοσοκομείων και ΥΠΕ.

Όπως τονίζουν πληροφορίες του ethnos.gr, στις αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης ήταν να μοριοδοτηθούν όσοι έχουν διοικήσει νοσοκομείο για κάποια χρόνια (πιθανότατα 4), γεγονός που σημαίνει βέβαια ότι και πάλι τα υπάρχοντα στελέχη θα υπερτερούν έναντι άλλων νέων στελεχών με προσόντα.

Κάτι που καθιστά αμφίβολο εάν η κυβέρνηση θα προωθήσει τελικώς ένα νομοσχέδιο που πράγματι θα φέρνει αξιόλογους Διοικητές στα Νοσοκομεία. Ωστόσο, επειδή υπήρξαν αντιδράσεις ακόμη και εσωτερικά στην κυβέρνηση όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr, είναι πιθανό να τροποποιηθεί το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο ΕΟΦ και ο project manager

Αλλαγές προτίθεται να κάνει όμως ο υπουργός Υγείας και στον ΕΟΦ αλλά και τη φαρμακευτική πολιτική. Σχετικά με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων που σήμερα λειτουργεί κάτω από ένα θολό τοπίο, με σοβαρά προβλήματα στη διοίκηση και την οργάνωση, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιδιώκει να τον ανασυγκροτήσει πλήρως τόσο σε πρόσωπα όσο και σε θέματα διοίκησης.

Πιθανώς γι αυτό και να αναζητά εδώ και καιρό ένα νέο στέλεχος που να αναλάβει τα ηνία του Οργανισμού, όπως λένε πηγές του ethnos.gr. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι ακόμη και σήμερα δύο αντιπρόεδροι του ΕΟΦ δεν έχουν αρμοδιότητες, καθώς δεν τους έχουν δοθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παράξουν κανένα ουσιαστικό έργο για την εξομάλυνση της αγοράς φαρμάκου. Σε μία περίοδο μάλιστα που αναμένεται αύξηση των ελλείψεων φαρμάκων.

Ο υπουργός Υγείας προαναγγέλλει και αλλαγές στην πολιτική φαρμάκου, τονίζοντας ότι θα ορίσει νέα επιτροπή για τα καινοτόμα φάρμακα που θα ελέγχει διεξοδικά την αποτελεσματικότητα τους πριν αποζημιωθούν από την κοινωνική ασφάλιση.

Γι αυτό και περιέγραψε μια νέα εθνική πολιτική, που θα περιλαμβάνει σταθερούς κανόνες αλλά και πρόσβαση των ασθενών σε όλες τις νέες θεραπείες αλλά με προϋποθέσεις που θα περιέχουν διαφάνεια.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι θα δημιουργήσει ομάδες εργασίας, προκειμένου αφού αξιολογηθούν τα καινοτόμα φάρμακα «να υπάρχει ένα αρχικό Ταμείο για να γνωρίζουν και οι φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα με καθαρούς κανόνες, τι θα γίνεται με τα φάρμακα τους, για να μπορούν να προβλέψουν τα επόμενα επιχειρηματικά τους βήματα στην Ελλάδα».

Βέβαια ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναζητά και έναν project manager προκειμένου μαζί με άλλους συμβούλους να τον συμβουλεύον και να εισηγούνται αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική.

Αναδημοσίευση από: ethnos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: