Σε Παναττική στάση εργασίας (11.00-15.00) και σε συγκέντρωση έξω από το Γενικό Λογιστήριο στου Κράτους, προχώρησαν εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι τόνισαν τη συνεχή υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από το ΕΣΥ, το μαζικό κύμα φυγής του προσωπικού, τις χαμηλές αμοιβές, καθώς και το χαμηλό ποσοστό κρατικών δαπανών για τη δημόσια Υγεία.
Παράλληλα, είπαν «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και ζήτησαν αυξήσεις μισθών και προσλήψεις προσωπικού.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του πρόεδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος υπογράμμισε στο zougla ότι το ΕΣΥ «βρίσκεται σε λειτουργικό αδιέξοδο» και τόνισε: «Εάν θέλουμε να αντιστρέψουμε την πορεία θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει λεφτά και προσωπικό. Εδώ σήμερα βρισκόμαστε στο υπουργείο που διαχειρίζεται τα οικονομικά του κράτους. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή να φτιάξει το ΕΣΥ με δαπάνες του 5% του ΑΕΠ. Τα νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βάλουν ούτε καρφί στον τοίχο. Οι τελευταίες εικόνες με τις κτηριακές υποδομές που δείξαμε που είναι σε ένα χάλι αποδεικνύουν αυτά που λέμε».
Το κάλεσμα της ΠΟΕΔΗΝ
Η ΠΟΕΔΗΝ με απόφαση Γενικού Συμβουλίου προκηρύσσει για την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 Παναττική Στάση Εργασίας και Συγκέντρωση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου 37).
Η Δημόσια Υγεία – Πρόνοια δεν πρόκειται να φτιάξει με Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι τουλάχιστον δύο μονάδες πιο υψηλός. Με τέτοιο ύψος δαπανών υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και οι πολίτες βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθιά στη τσέπη. Οι μισθοί των υγειονομικών είναι αντικίνητρο στη κάλυψη των σοβαρών κενών που αντιμετωπίζουν οι Υγειονομικές Μονάδες, το ΕΚΑΒ και η Πρόνοια.
Υπάρχει κύμα μαζικής φυγής από το Σύστημα Υγείας εξαιτίας των συνθηκών εργασίας και των χαμηλότατων αμοιβών. Είχαμε 7.000 αποχωρήσεις τους τελευταίους 18 μήνες από το Εθνικό Σύστημα Υγείας οι οποίες καθιστούν επισφαλείς τις υπηρεσίες σε πολλούς τομείς και φορείς της Δημόσιας Υγείας.
Δεν πρόκειται να προσελκύσουμε προσωπικό στο ΕΣΥ με τέτοιες αμοιβές όταν χιλιάδες υγειονομικοί αμείβονται με μισθούς κάτω του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Με 1.850 ευρώ ο γιατρός και 800 ευρώ ο νοσηλευτής και άλλοι επαγγελματίες δεν θα έλθουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να δουλέψουν. Προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως το εξωτερικό. Ακόμη και η ρύθμιση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας είναι κατώτερη των περιστάσεων αφού χορηγούνται πολύ μικρές αυξήσεις σε κάποιες ειδικότητες (πχ νοσηλευτικό), δημιουργούνται όμως τεράστιες αδικίες από τον διαχωρισμό, τον αποκλεισμό χιλιάδων υγειονομικών της πρώτης γραμμής από το επίδομα.
Όταν υποχωρεί ο Δημόσιος Τομές Υγείας τα κενά καλύπτονται από τον Ιδιωτικό Τομέα. Μεγάλος χαμένος ο πολίτης όταν χρειάζεται τις υπηρεσίες υγείας.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την επιστροφή των εργολάβων στα Νοσοκομεία στις υποστηρικτικές υπηρεσίες που στοιχίζουν πολύ ακριβότερα στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Ζητάμε την εκδίωξη των εργολάβων και τη νομοθετική δυνατότητα των νοσοκομείων να συνάπτουν νέες ΣΟΧ (συμβάσεις ορισμένου χρόνου) επαναφέροντας σε ισχύ τους σχετικούς νόμους. Λήγουν οι διετείς συμβάσεις και σταδιακά αποχωρούν 2.000 υγειονομικοί πρώτης γραμμής που εργάζονται μέσω ΔΥΠΑ με το πρόγραμμα μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών.
Για να στελεχωθεί το σύστημα θα πρέπει άμεσα να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, για να μην έχουμε ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού σε επόμενες προκηρύξεις μόνιμων, όπως συμβαίνει τώρα με την έκδοση των προσωρινών πινάκων της προκήρυξης 7Κ. Να αυξηθούν οι μισθοί, το ωρομίσθιο, να ενταχθούμε στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα που είναι η μεγαλύτερη αδικία και άνιση μεταχείριση απέναντι στους υγειονομικούς που στη διάρκεια της πανδημίας χόρτασαν εγκωμιαστικά σχόλια.
Αξιοπρέπεια στην περίθαλψη και τις αμοιβές.
Αγώνας. Αγώνας. Αγώνας.
Αναδημοσίευση από: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου