Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

170.000 περιμένουν τη σύνταξή τους!

          Ατυπη στάση στην έκδοση νέων συντάξεων «κήρυξαν» τα ασφαλιστικά ταμεία και πλέον οι μόνες υποθέσεις που εξετάζονται κατά προτεραιότητα είναι για όσους… έχουν πρόβλημα υγείας! Ακόμη και για αυτές τις επείγουσες περιπτώσεις όμως η σύνταξη δεν είναι πλήρης, αλλά προσωρινή, με ελάχιστο ποσό το 90% της κατώτατης δηλαδή περίπου 438 ευρώ!
Η κατάσταση έχει… ξεφύγει κυριολεκτικά, όπως είπαν στον «Α.Τ.» αρμόδια στελέχη του ΙΚΑ. Μόνο στο νομό Αττικής που καλύπτει περίπου το 60% των αιτήσεων συνταξιοδότησης βρίσκονται αυτή τη στιγμή 85.000 υποθέσεις σε αναμονή, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο εκτιμάται ότι πάνω από 170.000 ασφαλισμένοι περιμένουν τη σύνταξή τους!
Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς και τα υπόλοιπα ταμεία, τότε η λίστα των εν ανανομή συνταξιούχων μακραίνει ακόμη περισσότερο.
«Η προτεραιότητά μας είναι να βγαίνουν όσο πιο σύντομα γίνεται οι συντάξεις όσων έχουν πρόβλημα υγείας», λένε τα στελέχη του ΙΚΑ, και προσθέτουν:
«Το πρόβλημα όμως δεν αντιμετωπίζεται. Προσωπικό δεν υπάρχει, οι αιτήσεις υποβάλλονται σωρηδόν και οι καθυστερήσεις όσο περνά ο καιρός, μεγαλώνουν».
Ο χρόνος για την έκδοση μιας κανονικής σύνταξης από το ΙΚΑ υπερβαίνει τους 14 μήνες. Και αν πρόκειται για διαδοχική τότε μπορεί να ξεπερνά και τους 24 μήνες.
Οι υπηρεσίες του Ιδρύματος επιχειρούν να αποσυμφορήσουν τη λίστα αναμονής μέσω της προσωρινής σύνταξης που έγινε υποχρεωτική με το νόμο 3996/11.
Ωστόσο, με τη δυσπιστία που διακατέχει τους ασφαλισμένους το μέτρο της προσωρινής δεν έχει απήχηση. Ετσι, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι που καταθέτουν τα χαρτιά τους υποβάλουν και δήλωση ότι «δεν επιθυμούν» την προσωρινή (και πολύ μικρότερη της κανονικής) σύνταξη, με αποτέλεσμα να παραμένουν για μήνες απλήρωτοι!
Η καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων είναι πιθανό να προκαλέσει και οικονομικό έμφραγμα στα ταμεία, καθώς όταν εκδοθούν οι αποφάσεις θα έχουν και αναδρομικά 1 και 2 ετών!
Το οικονομικό βάρος που συνεπάγεται η καταβολή συντάξεων και αναδρομικών ποσών σε 170.000 ασφαλισμένους μέσα στους επόμενους μήνες, είναι δύσκολο να υπολογιστεί.
Και κυρίως ουδείς είναι σε θέση να πει αν μετά από 12 μήνες το ΙΚΑ θα είναι σε θέση να πλερώσει όσους καταθέτουν σήμερα τα χαρτιά τους για σύνταξη.
Ανάλογη είναι και η κατάσταση που επικρατεί με την επανεξέταση των αναπήρων η σύνταξη των οποίων διακόπηκε λόγω παρέλευσης της πρώτης τριετίας και για να τους επαναχορηγηθεί θα πρέπει να περάσουν από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Εδώ όπως ανέφεραν στελέχη του Ιδρύματος, η λίστα αναμονής φτάνει στους έξι και πλέον μήνες με χιλιάδες δικαιούχους να έχουν φτάσει στα όρια της ανέχειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: