Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Αποζημιώσεις για τις απομακρύνσεις στελεχών.

«Βαθιά το χέρι στην τσέπη» θα υποχρεωθεί να βάλει το Δημόσιο για την περιβόητη «επανίδρυση του κράτους» την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Καραμανλή, λόγω των αντισυνταγματικών διατάξεων του ν. 3260/04 και των παράνομων απολύσεων χιλιάδων στελεχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η απομάκρυνση των στελεχών χωρίς την καταβολή αποζημίωσης κρίνεται αντισυνταγματική και επιτρέπει στους απολυθέντες να επιτύχουν δικαστικά να εισπράξουν τα ποσά που θα έπαιρναν κανονικά εάν δεν έληγε πρόωρα η θητεία τους.
Την αντισυνταγματικότητα του επίμαχου νόμου και των συνακόλουθων απομακρύνσεων επισήμανε χθες στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο εισαγγελέας ΑΠ Ιω. Τέντες με την ομόφωνη σύμφωνη απόφαση - εισήγηση του Α' τμήματος ΑΠ και την αντίστοιχη πάγια νομολογία του δικαστηρίου.
Ο ν. 3260/04 (νόμος Παυλόπουλου) προέβλεψε την αυτοδίκαιη απομάκρυνση μεταξύ άλλων και όσων εργάζονταν (στον ευρύτερο δημόσιο τομέα) με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου για ορισμένο χρόνο, ως μονομελή όργανα διοίκησης, διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι, γενικοί διευθυντές, προϊστάμενοι υπηρεσιών κ.λπ., στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ οργανισμούς, επιχειρήσεις, κ.λπ. που εποπτεύονται από το Δημόσιο.
Η πρόωρη, όμως, αυτή λήξη της θητείας τους χωρίς την καταβολή αποζημίωσης, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση και το Α' τμήμα ΑΠ, παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της οικονομικής ελευθερίας και την ελευθερία των συμβάσεων. Οπως τονίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας ΑΠ, οι επίμαχες ρυθμίσεις του ν. 3260/04 προσέβαλαν την ελευθερία των συμβαλλομένων να καταγγείλουν με δική τους πρωτοβουλία τη σύμβαση που έχουν καταρτίσει.
Αν η Ολομέλεια υπό την πρόεδρο ΑΠ Ρ. Ασημακοπούλου υιοθετήσει την αρεοπαγιτική απόφαση και την εισαγγελική πρόταση, θα ανοίξει ο δρόμος για να αποζημιωθούν πολλοί άδικα και πρόωρα απομακρυνθέντες, εισπράττοντας το ποσό που δικαιούνταν για το υπόλοιπο της συμφωνημένης θητείας τους που διακόπηκε ξαφνικά δια της νομοθετικής οδού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: