Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Θα πληρώνουμε ακριβά εισφορές αλλά και ιατρικές εξετάσεις;

       Περίπου 950 εκ. ευρώ είναι το πακέτο που θα προκύψει από περικοπές και εξοικονομήσεις στον τομέα της Υγείας. Σε συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος με τους επικεφαλής της τρόικας, η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες περισσότερες από τον προγραμματισμό, δεσμεύτηκε στην εφαρμογή έξι σημείων που θα αποφέρουν τα απαιτούμενα από τους δανειστές μας στα κρατικά ταμεία.       Οι τέσσερις από τις έξι δράσεις αφορούν τιμές και χορήγηση φαρμάκων. Με τις άλλες δύο οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς διπλασιάζονται οι εισφορές υγείας που θα κληθούν να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ στον ΕΟΠΥΥ, ενώ παράλληλα μειώνεται η συμμετοχή του Δημοσίου στις ιατρικές εξετάσεις και τη νοσηλεία σε ιδιωτικά κέντρα.
      Η πρώτη δέσμευση της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση 300 εκ. ευρώ θα τεθεί σε εφαρμογή αύριο Τετάρτη, με την έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Οι τιμές των φαρμάκων θα είναι αρκετά χαμηλότερες, ώστε να μπορεί να εξοικονομηθεί το ποσό.
      Το δεύτερο είναι η θετική λίστα φαρμάκων με την οποία αναμένεται να εξοικονομηθούν 200 εκ. ευρώ. Η λίστα αυτή θα τεθεί σε ισχύ με υπουργική απόφαση που θα δημοσιευτεί ώς τις 30 Οκτωβρίου, σύμφωνα πάντα με όσα ανέφεραν πηγές του υπουργείου Υγείας, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί με ποιόν τρόπο θα δημιουργηθεί.
       Το τρίτο μέτρο που αναμένεται να φέρει 150 εκ. ευρώ είναι η συνταγογράφηση από τον γιατρό μόνο της δραστικής ουσίας του φαρμάκου και η απόφαση του φαρμακοποιού για ποια εμπορική ονομασία φαρμάκου πρέπει να πάρει ο ασθενής. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να συνταγογραφούνται τα φάρμακα με τη δραστική τους ουσία και να επιλέγει ο φαρμακοποιός ποιο σκεύασμα θα χορηγεί. Εκτιμούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το μέτρο θα αποδυναμώσει τη σχέση γιατρών και βιομηχανίας φαρμάκου, επιφέροντας σημαντική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και στο μέλλον.
      Το τέταρτο μέτρο για την εξοικονόμηση ακόμη 100 εκ. ευρώ είναι η αύξηση διείσδυσης των γενόσημων. Ασθενείς δηλαδή που λαμβάνουν χρόνια ένα συγκεκριμένο φάρμακο θα κληθούν να το αλλάξουν με κάποιο φθηνότερο.
    Το πέμπτο μέτρο για εξασφάλιση 200 εκ. ευρώ. αφορά στο ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Το ποσοστό δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπεται η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ να υπερβαίνει το 30%. Επίσης, θα αλλάξει ο κανονισμός παροχών του Ταμείου με ψαλίδισμα στις αποζημιώσεις για εργαστηριακές εξετάσεις ή ιατρικές πράξεις. «Γιατί το ελληνικό δημόσιο να αποζημιώνει με 240 ευρώ μία αξονική τομογραφία και το γερμανικό να έχει πλαφόν τα 120 ευρώ;», είπε μετά τη συνάντηση ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Υγείας.  
     Το έκτο και τελευταίο μέτρο είναι ο διπλασιασμός της εισφοράς υγείας των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από τα 12 ευρώ στα 24 ευρώ το μήνα, μέτρο το οποίο είχε ήδη ανακοινωθεί.
Αναδημοσίευση από την Εφημ. "ΤΑ ΝΕΑ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: