Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Μαζικές μετακινήσεις Yπαλλήλων στο Δημόσιο ζητά η Task Force.

         Mαζικές μετακινήσεις υπαλλήλων ανά την επικράτεια αμέσως μετά τη διαμόρφωση των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων, προανήγγειλαν χθες οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες της Task Force σε ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με την αξιολόγηση των κρατικών δομών.
         Ο διευθυντής της Task Force στην Ελλάδα Αλέν Σκριμπάν και ο επικεφαλής των Γάλλων εμπειρογνωμόνων για θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης (ανώτατος υπάλληλος του γαλλικού υπουργείου Προϋπολογισμού) Πιερ Λεπτίτ, που «καθοδηγούν» τις αλλαγές στον δημόσιο τομέα, υπογράμμισαν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο ελληνικό κράτος.
         Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις απολύσεις στο Δημόσιο, ο κ. Λεπτίτ δήλωσε ότι η Ομάδα Δράσης της ΕΕ προτάσσει τις μετακινήσεις προσωπικού, αλλά χαρακτήρισε «ανοιχτό»το θέμα.
         «Εχετε ένα πρόβλημα και πρέπει να σκεφτείτε πώς θα το λύσετε», είπε για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Λεπτίτ, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει εάν θα υπάρξει πλεονάζον προσωπικό μετά τις αξιολογήσεις λόγω των υπεράριθμων συνταξιοδοτήσεων. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι υπάρχουν δημόσιοι οργανισμοί που δεν είναι ούτε χρήσιμοι, ούτε απαραίτητοι και επικέντρωσε στο θέμα της μεταφοράς των υπαλλήλων σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκη προσωπικού μέσω της αύξησης της κινητικότητας.
         «Οι υπάλληλοι για να κρατήσουν τις δουλειές τους θα πρέπει να δεχτούν να αλλάξουν ειδικότητα ακόμα και πόλη εργασίας. Δεν το δέχονται όλοι. Πρέπει να οργανωθεί η κινητικότητα των υπαλλήλων κι εγώ είμαι εδώ για να βοηθήσω την ελληνική κυβέρνηση να την οργανώσει», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Λεπτίτ.
           Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισε την πρόοδο που παρατηρείται στα θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης και τόνισε πως η Γαλλία και τα αλλά κράτη-μέλη θέλουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
            Στην πρώτη δημόσια ομιλία του στην Ελλάδα ο κ. Σκριμπάν άφησε αιχμές για τις πολιτικές που έχουν ακολουθήσει οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2009 μέχρι σήμερα στον δημόσιο τομέα. «Δεν κάνετε τις μεταρρυθμίσεις για να ευχαριστήσετε τους έξω, αλλά για εσάς. Πιστέψτε με, αν δεν κάνετε τις αλλαγές αυτό θα το διαπιστώσουν», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Task Force. Σημείωσε, επίσης, ότι βασική σύσταση της Task Force για τις αλλαγές στο Δημόσιο είναι «λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερος συντονισμός».
          Την άμεση σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Α. Μανιτάκης, όπου θα παραδοθούν στον πρωθυπουργό τα σχέδια αξιολόγησης των δομών και σημείωσε ότι οι εκθέσεις αξιολόγησης θα συνοδευτούν από περιγράμματα θέσεων, νέο καθηκοντολόγιο και προσοντολόγιο.
           Από την πλευρά του ο υφυπουργός Μ. Βολουδάκης τόνισε την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και τόνισε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2013 θα διακινούνται ηλεκτρονικά όλα τα έγγραφα των δημοσίων υπηρεσιών.
          Την άμεση υλοποίηση της «διαθεσιμότητας» σε 15.000 υπαλλήλους του Δημοσίου, ως μέρος των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι οι 15.000 «διαθεσιμότητες» υπολογίζονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, πέραν των 150.000 αποχωρήσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι το 2015.
          Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται την αξιοποίηση όλων των «εργαλείων» που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να μειώσει το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο. Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup συζητείται έντονα η αύξηση των χρόνων διαθεσιμότητας που προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας από 1 σε 3 έτη, με παράλληλη μείωση των αποδοχών από 75% σε 60%.
         Εκτιμάται ότι μετά την αξιολόγηση των δομών και τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών θα προκύψουν δεκάδες χιλιάδες πλεονάζοντες υπάλληλοι, οι οποίοι αρχικά θα προταθεί η μετακίνησή τους.
        Λόγω της κατάργησης των κενών οργανικών θέσεων αναμένεται να βρεθούν σε διαθεσιμότητα περισσότεροι των 15.000 υπαλλήλων που έχουν υπολογιστεί αρχικά. Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει το 2013 δεν θα προέρχεται μόνο από καταργούμενους και συγχωνευόμενους οργανισμούς, αλλά και από τον «σκληρό» πυρήνα του κράτους (υπουργεία), κυρίως από τις καταργήσεις υπηρεσιών (διευθύνσεων και τμημάτων).
         Οι υπάλληλοι θα εντάσσονται στις «λίστες διαθεσιμότητας» και θα αναμένουν τη μετακίνησή τους ανά την επικράτεια. Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η μετάταξή τους στο χρονικό διάστημα που προβλέπει ο νόμος, τότε θα απολύονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: