Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

''Πάρτε πίσω το «χαράτσι» των 25 €'' - Tι λένε κόμματα, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

          Συνεχίζονται οι κοινωνικές αντιδράσεις για το εισιτήριο των 25 ευρώ για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία, με όλο και περισσότερους φορείς να ζητούν, από τον υπουργό, να αποσύρει το μέτρο.
         Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της περιοχής μας είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα, προβαίνοντας σε αποκλεισμούς ταμείων.

         Για την προσεχή Τρίτη, οπότε και επιστρέφουν όλοι οι αδειούχοι, έχει εξαγγελθεί πως θα ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Πάτρας, στο ΠΓΝΠ και στον «Αγ. Ανδρέα», προκειμένου να καταργθεί στην πράξη το «χαράτσι» των 25 ευρώ.
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΑΠΑΝΡΘΩΠΟ ΜΕΤΡΟ»
         Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝΠ «Αγ. Ανδρέα» Κώστας Πετρόπουλος ζητά από τον Άδωνη Γεωργιάδη να πάρει πίσω το «απάνθρωπο» αυτό μέτρο.
         «H κυβέρνηση συνεχίζοντας την καταστροφική μνημονιακή της πολιτική, εξαιτίας της οποίας το 40 % των πολιτών ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και 3 εκατ. πολίτες είναι ανασφάλιστοι, έτρεξε στην εφαρμογή ενός ακόμη μέτρου στις πλάτες των πολιτών, το απαράδεκτο – προκλητικό και καταδικαστέο χαράτσι των 25 ευρώ που θα καταβάλλουν οι ασθενείς όταν θα εισάγονται στα Δημόσια Νοσοκομεία. Η Κυβέρνηση μ΄ αυτήν την απόφαση προσπαθεί, τις νέες μειωμένες δαπάνες για τα Νοσοκομεία, που για φέτος ανέρχονται στο ποσό των 300 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2013, να τις μετακυλήσει στους χρήστες των Υπηρεσιών Υγείας, στους πολίτες, δυσκολεύοντας έτσι περαιτέρω την πρόσβασή τους στα Δημόσια Νοσοκομεία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας».
         Μάλιστα, ο κ. Πετρόπουλος σημειώνει, πως στην περίοδο που ζούμε λόγω και της κρίσης ολοένα και πιο πολλοί πολίτες προτιμούν τα Δημόσια Νοσοκομεία και η κυβέρνηση αντί να παρέχει δωρεάν και ισότιμα σε όλους τους πολίτες το κοινωνικό αγαθό με τα μέτρα αμφισβητεί τον Δημόσια και κοινωνικό χαρακτήρα της Υγείας που την μετατρέπει σε εμπορεύσιμο είδος.
ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ                      
      Η επιβολή του εισιτηρίου έχει προκαλέσει οξυμμένες αντιδράσεις στην κοινωνία και έχει φέρει σε απόγνωση τους ασθενείς που χρήζουν νοσηλεία σε νοσοκομείο εφόσον η τσέπη τους θα επιβαρυνθεί σημαντικά. Σε δεινή θέση βρίσκονται οι συνταξιούχοι, οι οποίοι μετά από το «κούρεμα» των συντάξεών τους καλούνται να πληρώνουν εισιτήριο στο νοσοκομείο ενώ όπως μας λένε, θα επιβαρυνθούν και με ένα ευρώ επιπλέον για τα φάρμακα.  
Άδωνις: «Πού θα βρούμε τα χρήματα;»
        Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να καταδείξει το αντιστάθμισμα για το εισιτήριο των 25 ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πού θα βρείτε τα χρήματα αυτά;». Επίσης, διευκρίνισε ότι τα 25 ευρώ θα καταβάλλονται μόνο εάν ο ασθενής διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο. «Όλοι εμείς που θα νοσηλευθούμε μία φορά τη 10ετία θα πληρώσουμε 25 ευρώ για να έχουν χρήματα τα νοσοκομεία, για να αγοράζουν φάρμακα για τους απόρους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ :«ΥΠΟ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟ ΜΕΤΡΟ»
       Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης με τον υφυπουργό Εργασίας Β. Κεγκέρογλου να δηλώνει ότι το μέτρο τελεί υπό επανεξέταση, την ώρα που ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επιμένει στην εφαρμογή του, αντιπροτείνοντας στο ΠΑΣΟΚ να φέρει δημοσιονομικό ισοδύναμο.
         Ο κ. Κεγκέρογλου, σε δηλώσεις του τόνισε πως «το θέμα είναι προς επανεξέταση και ως προς αυτούς που εξαιρούνται από την υποχρέωση. Θα πρέπει να δούμε αν χρειάζεται να διευρυνθούν οι κοινωνικές κατηγορίες που εξαιρούνται. Για παράδειγμα δεν είναι ευκρινές κατά πόσο οι μακροχρόνια άνεργοι που δεν έχουν εισόδημα, καλύπτονται από την εγκύκλιο που έχει εκδοθεί».
          Απαντώντας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Π. Ρήγας σημείωσε ότι «υπάρχει περιθώριο να δούμε τη δικαιότερη κατανομή βαρών» και τόνισε ότι «στο χώρο της υγείας είναι συμβολικά λάθος αυτή τη στιγμή να φαίνεται ότι επιβαρύνουμε τον πολίτη με άλλα 20 ευρώ». Σε σκληρότερο τόνο, ο Χρήστος Πρωτόπαπας τόνισε ότι το δημοσιονομικό ισοδύναμο του μέτρου -που αντιστοιχεί σε 40 εκατ. ευρώ- «μπορεί να βρεθεί από τα δεκάδες εκατομμύρια που εξοικονομήσαμε για την υγεία, ψηφίζοντας το πρόσφατο νομοσχέδιο του κ. Γεωργιάδη». Παράλληλα, υπενθύμισε με νόημα ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ. Το ΠΑΣΟΚ πάντως θα καταθέσει τροπολογία, την οποία -όπως είπε- ο Υπουργός Υγείας δεν έχει πρόβλημα να εξετάσει.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
          Σφοδρή είναι και η αντίδραση της αντιπολίτευσης στο μέτρο της επιβολής των 25 ευρώ για νοσηλεία. Για νέα άθλια μνημονιακά μέτρα τα οποία δεσμεύεται να αποσύρει κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, για λανθασμένη και κοινωνικά άδικη επιλογή μιλά η ΔΗΜΑΡ, για πρωτοφανή αναλγησία μιλούν οι ΑΝΕΛ, για δήθεν ευαισθησία το ΚΚΕ. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑαναφέρει ότι «τα νέα άθλια μνημονικά μέτρα που επιβάλλει η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στους πολίτες, ως καλωσόρισμα για το νέο έτος της ανάπτυξης», εξαπολύει βέλη στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «υποκριτικά ως «τζάμπα μάγκες» εκφράζουν την αντίθεσή τους, δεν μπορούν να κρύψουν από τον ελληνικό λαό ότι μοναδικός τους στόχος είναι η πλήρη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας και η συνεχής οικονομική αφαίμαξη των πολιτών».
          Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της τόνισε πως «η εφαρμογή του μέτρου αποτελεί μία λανθασμένη και κοινωνικά άδικη επιλογή, δυσχεραίνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και πλην ελάχιστων εξαιρέσεων επιβαρύνει όλους τους πολίτες. Με τον τρόπο αυτό αμφισβητείται η καθολικότητα της παροχής δωρεάν υγείας» και ζητά από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της αυτή και να ακυρώσει την επιβολή του μέτρου.
         Σε ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφέρεται: «Την ώρα που οι πολίτες στερούνται σε μεγάλο βαθμό το αγαθό της δημόσιας υγείας, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και κυρίως των οικονομικά αδυνάτων που δεν μπορούν να πληρώσουν το εισιτήριο των 25 ευρώ, ο υπουργός Υγείας, όχι μόνο επιμένει στο μέτρο που προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και μέσα στην συγκυβέρνηση, αλλά με πρωτοφανή αναλγησία μιλά για τρίχες».ΤοΚΚΕαπό την πλευρά του αναφέρει ότι «η πολιτική της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη για την υγεία του λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: