Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΠΕΔΥ:Φορτώνει με προβλήματα τις Υγειονομικές Περιφέρειες

         Οπως όλα δείχνουν το ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) θα δημιουργήσει μεγάλους μπελάδες στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Κι αυτό φάνηκε και στα όσα συζήτησαν την περασμένη Παρασκευή  οι δυπεάρχες στη διάρκεια συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφρειών (ΚΕΣΥΠΕ).
          «Μεγάλος ο φόρτος» αναφέρει ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Κατσίβελας. Μάλιστα η 6η ΥΠε είναι από τις περιφέρειες που έχουν προχωρήσει στην οργάνωση καθώς έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των υπαρχόντων δομών κι έχει καταρτίσει ένα σχέδιο πάνω στο οποίο θα στηριχτεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Το θετικό είναι ότι μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε και να αποσπάσουμε, για δύο χρόνια, από οποιαδήποτε υπηρεσία του δημοσίου το προσωπικό που θέλουμε ώστε να μας βοηθήσει στην οργάνωση της νέας αυτής αρμοδιότητας» εξηγεί ο κ. Κατσίβελας.
         Ο ίδιος μάς μεταφέρει ότι η διαθεσιμότητα των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ δεν θα ξεπεράσει τον ένα μήνα.
          Από κει και πέρα, σε επίπεδο δομών -πρώην πολυϊατρεία ΙΚΑ- θα κλείσουν μόνον αυτές που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια. Κι αυτό διότι το ετήσιο κόστος των ενοικίων αυτών ανέρχεται, πανελλαδικά, στα 11 εκατομμύρια ευρώ.
         Εν τω μεταξύ, έρευνα που διενήργησε το υπουργείο Υγείας έδειξε ότι μόνον το 16% των ασφαλισμένων εξυπηρετούνται στις δομές του ΕΟΠΠΥ. Το 10% κάνει χρήση για απλές θεραπείες, το 18% μόνον για να εξεταστεί και το 50% μόνον για συνταγογράφηση. Εχοντας ως δεδομένο τον βαθμό ικανοποίησης των ασφαλισμένων, από τις υπάρχουσες υπηρεσίες του Οργανισμού να αγγίζει το ελάχιστο ποσοστό, το υπουργείο Υγείας υπόσχεται ένα νέο σύστημα άμεσα προσβάσιμο σε όλους.
Αναδημοσίευση από ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: