Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

O Πρώην Διοικητής του ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟΥ, για το πως το Καραμανδάνειο έγινε ένα από τα πέντε καλύτερα Νοσοκομεία της χώρας.

       Ολοκληρώθηκε για μένα ουσιαστικά η θητεία μου στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων μετά την δημοσίευση του ισολογισμού του 2013.
     Ανέλαβα το Νοσοκομείο στην περίοδο έναρξης της οικονομικής κρίσης της χώρας μας 23/4/2010, ακριβώς τις ημέρες ένταξης της χώρας στο δημοσιονομικό Γολγοθά που ακόμα και σήμερα την ταλανίζει.
     Καταφέραμε μέσα από αντίξοες συνθήκες να διατηρήσουμε την ακεραιότητα του Νοσοκομείου, χωρίς να ανασταλεί η λειτουργία κανενός τμήματος, ακόμα και αυτών που από χρόνια προσπαθούσαν οι προηγούμενες διοικήσεις με την αμέριστη βοήθεια των δημάρχων (Ανδρ. Καράβολας, Ανδρ. Φούρας) να εντάξουν στον οργανισμό, καθώς και να αναπτύξουμε επιπλέον το νοσοκομείο, εντάσσοντας μονάδες όπως το ΚΦΙΑ και το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, ενώ ταυτόχρονα προχωρούσαμε στην βελτίωση των οικονομικών δεδομένων του, κάτι το οποίο ήταν επιτακτική ανάγκη να γίνει.
       Στο νοσοκομείο αυτό λοιπόν από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου δημοσιεύθηκαν τέσσερις ισολογισμοί του 2009, 2010, 2011, 2012 και ένας πέμπτος μόλις λίγες ημέρες πριν που αφορά την χρήση του 2013. Η χρήση του 2009 ήταν ελλειμματική κατά 770.000 ευρώ, του 2010 κατά 550.000 ευρώ (άρχισε να μειώνεται το ετήσιο έλλειμμα-ανάληψη καθηκόντων μέσα του 2010), 2011 πλεονασματική 110.000 ευρώ, 2012 πλεονασματική 805.000 ευρώ και 2013 πλεονασματική 1.257.000 ευρώ (τρεις δηλαδή ισολογισμοί κερδοφόροι σε 3,5 χρόνια θητείας).
      Τα παραπάνω οικονομικά αποτελέσματα οφείλονται, σε μια σειρά από ενέργειες όπως πχ. η μηχανοργάνωση που οδήγησαν στην μείωση του κόστους νοσηλείας από τα 427 ευρώ ανά νοσηλευόμενο ασθενή το 2009-2010 στα 332 ευρώ το 2013, από τα χαμηλότερα Πανελλαδικά.
Επειδή όμως το δημόσιο σύστημα υγείας δεν πρέπει να έχει σαν στόχο του το κέρδος, αλλά αντίθετα να μπορεί να προσφέρει αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς του, το νοσοκομείο σε αυτό το διάστημα δεν μείωσε στο ελάχιστο τις παροχές τις οποίες πρόσφερε, ενδεικτικά των οποίων είναι τα έγγραφα ευχαριστιών από πολλούς γονείς τόσο προς την διοίκηση, όσο και προς τους εργαζόμενους ιατρικό και λοιπό προσωπικό, ακόμα και από χώρες του εξωτερικού, παρά το γεγονός ότι από 41.221 παιδιά που προσήλθαν το 2009-2010 έφτασε στα 70.675 παιδιά στο τέλος του 2013.
       Ταυτόχρονα σύμφωνα με όλες τις εκθέσεις τόσο του ΥΥΚΑ όσο και της ΕΣΔΥ ήταν ανάμεσα στα πέντε (5) καλύτερα Πανελληνίως και όχι μόνο ανάμεσα στα Παιδιατρικά.
Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι το νοσοκομείο απέκτησε σύμφωνα με τα πορίσματα των ορκωτών λογιστών μια δυναμική από πλευράς οικονομικών δεδομένων που του επέτρεπε να είναι αξιόπιστος φορέας προς αυτούς με τους οποίους συναλλασσόταν οικονομικά και όχι μόνο, ενώ από πλευράς κοινωνίας ήταν σημείο αναφοράς για τις ιατρικές υπηρεσίες του.
       Με την βοήθεια του ΕΣΠΑ αποκτήθηκε μπαίνοντας σε λειτουργία στο διάστημα αυτό ένας σύγχρονος αξονικός τομογράφος, η χρήση του οποίου έδωσε την ευκαιρία να μην μένει η περιοχή χωρίς κάλυψη όταν υπήρχαν προβλήματα στο Ρίο και στον Αγ. Ανδρέα, αποκτήθηκε το Ιατροπαιδαγωγικό κέντρο (σημαντική η συμβολή του Περιφερειάρχη του Απ. Κατσιφάρα στην ολοκλήρωση του εντάσσοντας στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων), αποκτά ένα σύγχρονο κέντρο αποκατάστασης για το ΚΦΙΑ στην περιοχή της Παραλίας, ενώ ενισχύθηκε από τον ΟΠΑΠ με έναν σύγχρονο υπερηχοτομογράφο.
       Δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο φαρμακείο, ανακαινίσθηκε η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και έγιναν στοχευμένες παρεμβάσεις σε χώρους που υπήρχαν προβλήματα, ενώ από πλευράς έμψυχου δυναμικού για το μεν ιατρικό προσωπικό καλύφθηκαν όλες οι θέσεις που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ ΟΕΝΓΕ και ΥΥΚΑ το 2009 για το δε νοσηλευτικό είναι από τα λίγα νοσοκομεία της χώρας που δεν αντιμετωπίζει ελλείψεις. Επίσης αξιοποιήθηκε όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία του Νοσοκομείου, κάτι το οποίο διαπιστώνεται και από τους ορκωτούς λογιστές, ενώ διεκδικήθηκαν από οφειλέτες τα χρωστούμενα στον φορέα και εκτελέστηκαν ανεκτέλεστες από χρόνια διαθήκες (λίρες κλπ).
        Η συμβολή σε όλα τα παραπάνω του προσωπικού ήταν αμέριστη, κυρίως όμως οφείλω να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στην Διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Αγγ. Παπαγιαννοπούλου και την εκτελούσα χρέη Διοικ. Διευθυντή και υπεύθυνου οικονομικών Κων/να Στόγια για τα αποτελέσματα και την άψογη συνεργασία που είχαμε, και γιατί υπερέβαλλαν εαυτόν.
      Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας μπορεί να στηριχθεί στις δυνάμεις του αν γίνει σωστή διαχείριση και να έχει αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών, δεν χρειάζεται να το πυροβολούμαι, σχεδιασμός χρειάζεται.
       Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Παν. Γκούμα, τον Δημ. Κατσικόπουλο (Διοικητές 6ηςΥΠΕ) και τους δύο υποδιοικητές (Ιωαν. Λαουδιά και Κων/νο Πατσιαλό) για την συνεχή παρουσία τους και βοήθεια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του Νοσοκομείου, τόσο σε τοπικό όσο και σε Κεντρικό επίπεδο, καθώς και τους Δημάρχους που ήταν Πρόεδροι του ΔΣ (Ανδρέα Φούρα και Γιάννη Δημαρά) και να κάνω ένα σχόλιο για την διακοπή της θητείας μου, που δεν ολοκληρώθηκε τυπικά.
       Η ΙΣΤΟΡΙΑ δείχνει ότι και οι ΚΡΙΝΟΝΤΕΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ, και κανείς δεν είναι αιώνιος σε κάθε θέση.
     Οι στιγμές της παντοδυναμίας όλων κάποια στιγμή τελειώνουν και τότε γίνεται ο λογαριασμός, που τον κάνει η κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: