Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Μπέζας: Δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

         Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας για όσους συνταξιοδοτούνται με ειδικές διατάξεις, μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2015, έδωσε, μιλώντας στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο «Labor and Insurance» του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο υφυπουργός Εργασίας Αντώνης Μπέζας.
         Ο κ. Μπέζας, αναγνώρισε ότι «οι κάθε είδους συνταξιοδοτήσεις εκτός των γενικών ορίων ηλικίας αποτελούσαν δομικές στρεβλώσεις που συντηρούσαν ανισότητες και υπονόμευαν τη βιωσιμότητα του συστήματος», πρόσθεσε όμως, ότι «με τις μεταβατικές διατάξεις του ν. 3863/2010 έχει ήδη προβλεφθεί η σταδιακή και σε βάθος χρόνου εξάλειψη αυτών των ειδικών ηλικιακών ορίων».
         Διευκρίνισε επίσης, ότι «όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα πριν την έναρξη ισχύος του ν. 3863/2010 και ασκήσουν το δικαίωμά τους μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015, δεν θα θιγούν από τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης».
        Τέλος ο κ. Μπέζας, χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα πρώτα δείγματα των αναλογιστικών μελετών, ενώ τόνισε ότι η ταμειακή ισορροπία του ασφαλιστικού συστήματος έχει αποκατασταθεί και ότι είναι διασφαλισμένη, «περισσότερο από ποτέ», η ομαλή καταβολή των συντάξεων.
         Στα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης τα οποία πρόκειται να υλοποιηθούν έως το τέλος του έτους αναφέρθηκε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης.
Πρόκειται για προγράμματα συνολικού ύψους άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ στα οποία θα μπορούν να ενταχθούν, τουλάχιστον 200.000 και πλέον ωφελούμενοι.
         Σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη, τα προγράμματα αυτά είναι «εμπροσθοβαρή» και «αποτελούν μια σημαντική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργείου Εργασίας, καθώς η χρηματοδότησή τους υπήρξε άμεσα διαθέσιμη αν και δεν έχουν εγκριθεί ακόμη οι ανάλογες προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
         Στην ανάγκη να υπάρξει ένας νέος εθνικός διάλογος για το ασφαλιστικό σύστημα αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του ο διοικητής του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
        Ο κ. Σπυρόπουλος, διατύπωσε εν είδει ερωτήματος οκτώ προτάσεις, μεταξύ των οποίων η σύνδεση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών με τους στόχους μη δημιουργίας ελλειμμάτων και διασφάλισης βιώσιμων συντάξεων, και η επανεξέταση των «αναγκαίων προϋποθέσεων που πρέπει να συντρέχουν για να θεμελιώνει ένας ασφαλισμένος δικαιώματα παροχής υπηρεσιών υγείας».
       Παράλληλα έθεσε το ερώτημα μετατροπής του ΤΣΜΕΔΕ, του ΤΣΑΥ και του Ταμείου Νομικών σε επαγγελματικά ταμεία ειδικού σκοπού, καθώς επίσης και της μετεξέλιξης των Επικουρικών Ταμείων αλλά και των Ταμείων Εφάπαξ σε Επαγγελματικά Ταμεία.
          «Είμαστε ή δεν είμαστε υπέρ της παράλληλης, με τον δημόσιο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης, ύπαρξης των επαγγελματικών ταμείων; Και αν ναι, ποια πρέπει να είναι τα φορολογικά και άλλα κίνητρα που θα συμβάλουν στη δημιουργία τους;» αναρωτήθηκε ο κ. Σπυρόπουλος.
         Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του ασφαλιστικού νόμου 3863/10, διατύπωσε κατά την ομιλία της η γενική διευθύντρια του υπουργείου Εργασίας, Άρτεμις Αναγνώστου-Δεδούλη.
          Η κ. Δεδούλη υποστήριξε, ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, έγινε «υπό την πίεση του μνημονίου δεν αποτελεί τη λύση του ασφαλιστικού, αλλά μεταθέτει την εφαρμογή των ρυθμίσεών του στο απώτατο μέλλον» και πρόσθεσε: «Μπορεί μετά 30 χρόνια να καθιστά το σύστημα βιώσιμο αλλά δεν λύνει τα σημερινά οικονομικά και θεσμικά προβλήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης».
         Χαρακτήρισε επίσης τις μειώσεις που έγιναν «αναποτελεσματικές, εφόσον το 85% του συνόλου των συνταξιούχων είναι κάτω από το όριο των 1000 ευρώ, και πρόσθεσε ότι, «απαιτείται ριζοσπαστική αντιμετώπιση του θέματος με δομική αλλαγή του συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: