Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

To «έγκλημα» της τρόικας: 150.000 βγαίνουν άμεσα στη σύνταξη - Βόμβα 1,6 δισ. ευρώ στα Ταμεία - Διαλύουν το Ασφαλιστικό

           Κύμα άμεσης «φυγής» 150.000 εργαζομένων από την αγορά εργασίας με ετήσια «ζημιά» στα Ταμεία -και κατ' επέκταση στο Δημόσιο- τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ για την καταβολή νέων συντάξεων, θα προκαλέσει η ανατροπή από την 1/1/2015 των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης και του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που αξιώνει η τρόικα.
            Σε αυτό το ποσό προσδιορίζει ο πρώην υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Κουτρουμάνης στην «Η» - με βάση τον αριθμό των ασφαλισμένων οι οποίοι θεμελιώνουν έως το τέλος του 2014 συνταξιοδοτικό δικαίωμα - το άμεσο «τίμημα» από τον «θόρυβο» για τα νέα μέτρα στο Ασφαλιστικό που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Αντί να «κλείσει», θα διευρυνθεί επικίνδυνα το ταμειακό «άνοιγμα» των ασφαλιστικών ταμείων, επισημαίνει ο Γ. Κουτρουμάνης παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τις «ασκήσεις» που, όπως λέει, «δεν γίνονται επί... χάρτου, αλλά, επί... ανθρώπινων ζωών όταν συζητείται το Ασφαλιστικό». Είναι ενδεικτικό ότι σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, στον... αέρα θα βρεθούν άλλοι 100.000 - 120.000 ασφαλισμένοι που έχουν «κλειδώσει» τα έτη ασφάλισης, αλλά συνταξιοδοτούνται μετά την 1/1/2015 και είναι ηλικίας κάτω των 62 ετών, όπως και όσοι είχαν συμπληρώσει στο παρελθόν 15 έτη ασφάλισης και αναμένουν να συμπληρώσουν το 67ο για να λάβουν την κατώτατη σύνταξη (οι περισσότεροι βρίσκονται «εκτός αγοράς» και κινδυνεύουν να μείνουν ακόμη και χωρίς σύνταξη, αν αποφασιστεί η αύξηση των ελάχιστα απαιτούμενων ετών στα 20).
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ
«Οι εκπρόσωποι των δανειστών άνοιξαν ταυτόχρονα όλα τα θέματα που κατά καιρούς έθεταν για το Ασφαλιστικό ζητώντας μέτρα με άμεσο δημοσιονομικό όφελος», παραδέχονται κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, τα οποία βρέθηκαν στο Παρίσι. Το εναλλακτικό σχέδιο των παρεμβάσεων που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Βρούτσης, ακολουθώντας την κυβερνητική «γραμμή» για την αποφυγή νέων μειώσεων στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και την αναβολή της αύξησης των ενδιάμεσων (πριν από το 62ο έτος) ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν φάνηκε να «έπεισε» την άλλη πλευρά. Και με αυτό το δεδομένο οι διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε να συνεχιστούν «συντηρώντας» το κλίμα αβεβαιότητας και τον κίνδυνο:
  • Μαζικών συνταξιοδοτήσεων για όσους και όσες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, περίπου 150.000 που συμπληρώνουν φέτος και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και τα όρια ηλικίας.
  • Ανατροπών για άλλους 100.000 - 120.000 οι οποίοι έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα (δηλαδή έχουν συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης όχι όμως και τα όρια ηλικίας, με αποτέλεσμα να συνταξιοδοτούνται μετά την 1/1/2015). Θα θιγούν είτε από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων είτε από την παράταση του χρόνου παραμονής τους στην αγορά εργασίας. Πρόκειται κυρίως για ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων, εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά, ασφαλισμένους που είχαν συμπληρώσει στο Δημόσιο, στις τράπεζες και στις ΔΕΚΟ 25 έτη ασφάλισης το 2010. Χωρίς σύνταξη κινδυνεύουν να βρεθούν, τέλος, και όσοι έχουν 4.500 ημέρες ασφάλισης και αναμένουν να συμπληρώσουν το 67ο έτος.
Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι
Τα μέτρα τα οποία είναι σε διαπραγμάτευση συνολικά προβλέπουν:
  • Μείωση των νέων συντάξεων από την 1/1/2015 με το επιχείρημα ότι μεγάλο τμήμα τους (μέχρι το 2010) θα υπολογίζεται με υψηλές αποδοχές παρά τις μειώσεις των μισθών που έχουν γίνει. Με βάση το Ν. 3863, από την 1/1/2011 όλοι ακολουθούν το νέο τρόπο υπολογισμού της βασικής + αναλογικής σύνταξης με χαμηλότερα και ενιαία ποσοστά αναπλήρωσης και τα σενάρια που έχουν συζητηθεί προβλέπουν είτε την περαιτέρω μείωση των συντελεστών υπολογισμού των νέων συντάξεων, είτε τον υπολογισμό τους, για όλους, με τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας.
  • Μείωση της κατώτατης σύνταξης μέσω της κατάργησης της κρατικής επιδότησης. Οπως έχει αποκαλύψει η «Ημερησία» στα 486 ευρώ που αντιστοιχούν στην κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, το 30% επιδοτείται (οι εισφορές που έχουν καταβληθεί θα έδιναν σύνταξη 343 ευρώ) ενώ στον ΟΑΕΕ η κατώτατη σύνταξη, φτάνει τα 768,04 ευρώ (548,04 ευρώ + το «μπόνους» των 220 ευρώ που ισχύει για όλους του προερχόμενους από το πρώην ΤΕΒΕ).
  • Η καταβολή της κατώτατης όσο και της βασικής -εγγυημένης από το κράτος- σύνταξης των 360 ευρώ με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 20 ετών ασφάλισης, αντί των 15. Η κατώτατη σύνταξη για τους νέους συνταξιούχους θα μπορούσε, ακόμη, να είναι μικρότερη (με βάση το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, που είναι 26,18 ευρώ, η κατώτατη σύνταξη περιορίζεται στα 392,70 ευρώ, δηλ 26,18 ευρώ x 15) από 486 ευρώ σήμερα.
  • Η σταδιακή αύξηση των ενδιάμεσων -πριν από το 62ο έτος- ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με στόχο τη χρονική μετάθεση έως και 7 έτη της καταβολής νέων συντάξεων.
  • Η αποσύνδεση του ΕΚΑΣ από τις συντάξεις και η καταβολή του με τα κριτήρια που ισχύουν για τη λήψη του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η εξοικονόμηση για το Δημόσιο μπορεί να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 700 - 750 εκατ. ευρώ που χορηγεί σήμερα.
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ- ΗΜΕΡΗΣΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: