Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

ΔΕ νοσηλευτές. Αποτελεί σύμπλεγμα ανωτερότητας ή κατωτερότητας η στάση της ΕΝΕ απέναντι στους άλλους νοσηλευτές;

ΔΕ νοσηλευτές. Αποτελεί σύμπλεγμα ανωτερότητας ή κατωτερότητας η στάση της ΕΝΕ απέναντι στους άλλους νοσηλευτές;
Εμείς οι ΔΕ βοηθοί νοσηλευτών αισθανόμαστε την ανάγκη να «ευχαριστήσουμε» την ΕΝΕ για απάιτησή τους να εξαιρεθούν οι ΔΕ νοσηλευτές  από την προκήρυξη θέσεων εργασίας στη ΔΕΗ! Μακάρι να είχαν επιδείξει την ίδια ευαισθησία για τους συναδέλφους ΔΕ νοσηλευτές, που εργάζονται ίσα και όμοια με τους ΠΕ και ΤΕ αδιάκοπα και αγόγγυστα. Οι ΔΕ εργάζονται στις εντατικές μονάδες νοσηλείας, στις μονάδες τεχνητών νεφρών, στα ΤΕΠ, στο αναισθησιολογικό, στις αιμοδοσίες, στις παθολογικές κλινικές και στα χειρουργεία, ως μόνοι υπεύθυνοι στις βάρδιες, χωρίς νοσηλευτές ΤΕ ή ΠΕ, αφού δεν επαρκεί το προσωπικό. Είναι γνωστό ότι οι ΔΕ λόγω πολυετούς εμπειρίας δεν υστερούν σε ικανότητα και άριστη γνώση του αντικειμένου. Να θυμίσω ότι έχουν προσληφθεί με ΑΣΕΠ και ό νόμος διευκρίνιζε ότι  «ελλείψει ΤΕ νοσηλευτών, τη θέση καλύπτουν οι ΔΕ». Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε το σύστημα υγείας και τον άρρωστο και δεν χρειαζόμαστε την έγκρισή σας κύριοι της ΕΝΕ. Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι δεν περισσεύει κανείς νοσηλευτής για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, εκτός και αν δεν εργάζεστε, λόγω της «συνδικαλιστικής» σας ιδιότητας σε νοσοκομείο!
Κυριολεκτικά αποτελεί ύβρη το γεγονός ότι δεν φρόντισε μέχρι σήμερα το Υπουργείο να διορθώσει τα κακώς κείμενα που αφορούν:
Τη μη τήρηση 12ωρης ανάπαυσης των νοσηλευτών ανάμεσα στις βάρδιες
Την διεθνώς καθιερωμένη αναλογία νοσηλευτών-ασθενών
Τις αμοιβές για υπερωρίες- νυχτερινά και μισθοδοσία
Την μη τήρηση των διεθνών προδιαγραφών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στα νοσοκομεία, την ουσιαστική αρμοδιότητα των γιατρών εργασίας και των επιτροπών υγιεεινής και ασφάλειας
Τις ρουσφετολογικές μετακινήσεις «ημετέρων»
Την αναβάθμιση του τίτλου σπουδών των  ΔΕ νοσηλευτών με κατατακτήριες εξετάσεις, όπως έγινε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. ‘Όταν μεγάλωσε η μισθολογική διαφορά λόγω πτυχίου, οι ΔΕ νοσηλευτές δεν διαμαρτυρήθηκαν και συνέχισαν να δουλεύουν όλο και πιο εντατικά στα χρόνια του μνημονίου, λόγω μη προσλήψεων προσωπικού. Η εντατικοποίηση της εργασίας δε σου αφήνει χρόνο να σκεφτείς τις σπουδές.
Ενώ η ΕΝΕ δεν διεκδίκησε τίποτα από τα παραπάνω διοργανώνει συνέδρια με «χορηγίες» φαρμακευτικών εταιρειών με πολυδάπανα ιλουστρασιόν προγράμματα και αφίσες ενώ οι συνάδελφοι ΤΕ, ΠΕ δεν μπορούν να πληρώσουν τις συνδρομές τους. Την ίδια στιγμή η ΕΝΕ  εκβιάζει ακόμη και τους ανέργους να τακτοποιήσουν την οφειλή τους. Δεν γνωρίζουν οι κύριοι της ΕΝΕ ότι μεγάλο μέρος των συναδέλφων συντηρεί την οικογένειά τους με αυτόν τον πενιχρό μισθό, πληρώνει τα δάνεια του και ζει χωρίς θέρμανση;
ΑΝΗΚΟΥΣΤΟ: Η ΕΝΕ διοργανώνει σεμινάρια στο χώρο της δουλειάς μας και δεν επιτρέπετε στους ΔΕ νοσηλευτές να το παρακολουθήσουν, ενώ γινόμαστε δεκτοί ακόμη και ως εισηγητές σε ελληνικά και διεθνή ιατρικά συνέδρια.
Τα νομο-σχέδιά σας κύριοι της ΕΝΕ δεν πέρασαν λοιπόν, γιατί ήταν απαράδεκτα. Στην Ελλάδα το σύστημα είναι ιατροκεντρικό και οι νοσηλευτές, οποιασδήποτε βαθμίδας, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους γιατρούς, με τους οποίους συνεργαζόμαστε άψογα και συμπληρώνει ο ένας τον άλλον. Με νόμο, σε μια νύχτα, ο πρώην υπουργός που θα σας αναγόρευε σε αυθεντίες, θα καταργούσε ότι δε σας αρέσει (τους ΔΕ νοσηλευτές, το ρόλο του γιατρού), θα όριζε το καθηκοντολόγιο. Αυτή η πολιτική καταψηφίστηκε.
Ζητώ λοιπόν από το νέο υπουργό να σκύψει πάνω από το πρόβλημα στα νοσοκομεία, να σταματήσει η πολιτική διαπλοκή, να δουλέψουμε όλοι μαζί, να αναβαθμιστεί η εκπαίδευση και μετεκπαίδευση όλων μας γιατρών και νοσηλευτών, για να παρέχουμε στους ασθενείς το μέγιστο δυνατό, με γνώσεις και ανθρωπιά.
Η Κατερίνα Ψαθά είναι νοσηλεύτρια ΔΕ, Νοσοκομείο Ξάνθης
Αναδημοσίευση από DOCΜED

Δεν υπάρχουν σχόλια: