Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Στο «κόκκινο» η Παθολογική, η Καρδιολογική και η Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου Πύργου.

         Στο «κόκκινο» εξακολουθούν να λειτουργούν η Παθολογική, η Καρδιολογική και η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Πύργου με την Ένωση των Νοσοκομειακών Γιατρών, να επισημαίνει πως, αν δεν επανδρωθούν άμεσα, θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για την περίθαλψη των ασθενών, ενώ, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, οι γιατροί, επικύρωσαν, για μια ακόμα φορά την πάγια θέση της Ένωσης, για ένα, πλήρως εξοπλισμένο και επανδρωμένο Δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο, με αυτόνομο ΤΕΠ και δίκτυο ΕΚΑΒ.
        Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δευτεροβάθμια περίθαλψη στην Ηλεία αλλά και αυτά που αντιμετωπίζει ο κλάδος των γιατρών, μεταξύ των οποίων, οι καταδίκες γιατρών αλλά και η περικοπή εφημεριών. «Η οικτρή κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, ως αποτέλεσμα των Μνημονιακών Πολιτικών και  των περικοπών για τη Δημόσια Υγεία, έχουν οδηγήσει το ΕΣΥ να λειτουργεί χωρίς τον απαιτούμενο αριθμό γιατρών, να καταδικάζονται γιατροί με εξοντωτικές ποινές και ασθενείς και συγγενείς τους να βιαιοπραγούν σε βάρος των γιατρών.
          Όλα αυτά, έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό και έχουν σαν αποτέλεσμα, από την ορθή κλινική ιατρική να φτάσουμε στην αμυντική ιατρική. Κι αυτό είναι σε βάρος του ασθενούς και των γιατρών», σχολίασε ο Πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Χαροκόπος. Μάλιστα, με απόφαση της Γεν. Συνέλευσης, όπως γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος, Σπύρος Δημητρακόπουλος, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου, συμπαρίσταται στους συναδέλφους γιατρούς του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, που καταδικάστηκαν σε 30 μήνες φυλάκισης, σημειώνοντας ότι θα γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από την Ένωση, και σε δημόσιο και σε συνδικαλιστικό επίπεδο.
          Η μείωση της αποζημίωσης των εφημεριών κατά 10% - που ψηφίστηκε πέρσι - ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν οι γιατροί, σημειώνοντας, πως, αν δεν διευθετηθεί από την παρούσα Κυβέρνηση, στην πορεία, θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην ασφαλή εφημέρευση των Νοσοκομείων. «Η καινούργια ηγεσία της 6ης ΥΠΕ, μας διαβεβαίωσε, ότι, μέχρι τις 25 Απριλίου θα πληρωθούν οι εφημερίες. Στις 22 του μήνα, έχουμε προγραμματίσει νέα Γενική Συνέλευση και αν μέχρι τότε δεν υπάρχουν βήματα προόδου, τότε, θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις», σημείωσε ο κ.Χαροκόπος.
Χωρίς ασφαλείς εφημερίες
         Αναφερόμενοι στα προβλήματα του Νοσοκομείου Πύργου, οι κ.κ Χαροκόπος και Δημητρακόπουλος, σημείωσαν πως η κατάσταση «υπολειτουργίας» ουσιαστικά, σε κάποιες κλινικές, έχει παγιωθεί και πλέον δεν υπάρχει ασφαλής εφημερία. «Δεν μπορούμε να έχουμε ασφαλή εφημέρευση, όταν, για παράδειγμα, εφημερεύει ένας μόνο Καρδιολόγος, για 48 ώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Χαροκόπος, εξηγώντας πως το Νοσοκομείο του Πύργου αντιμετωπίζει τρία μεγάλα προβλήματα, την Παθολογική, την Καρδιολογική και την Ψυχιατρική Κλινική. «Για την Παθολογική Κλινική, έχουμε διαβεβαίωση ότι, από την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ένα Γενικό Γιατρό στα Επείγοντα, και έτσι, θα υπάρχει πάντα ένας Ειδικευόμενος στην Κλινική. Όμως, στην Καρδιολογική και στην Ψυχιατρική, τα προβλήματα χρονίζουν, αφού στις θέσεις επικουρικών που έχουν προκηρυχθεί κατά καιρούς, δεν υπάρχει ανταπόκριση, με αποτέλεσμα, στο επόμενο διάστημα, να είναι ορατός ο κίνδυνος προβλημάτων στην περίθαλψη των ασθενών», λέει ο κ.Χαροκόπος.
         Ωστόσο, όπως επισήμαναν, τόσο ο κ.Χαροκόπος όσο και ο κ.Δημητρακόπουλος, αρκετά είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κι άλλες κλινικές, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τηνΧειρουργική Κλινική, λόγω έλλειψης ειδικευομένων γιατρών. Χαρακτήρισαν ωστόσο παρήγορο το γεγονός ότι, μετά το Πάσχα, θα αναλάβουν υπηρεσία - καλύπτοντας  δυο οργανικές θέσεις - δυο γιατροί, που είχαν προσληφθεί στις Κρίσεις του 2010 και από τότε εκκρεμούσε η τοποθέτησή τους. Κι αυτό το θέμα, των Οργανικών Θέσεων, ήταν ένα από αυτά που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης, με τη Γενική Συνέλευση να αποφασίζει να διεκδικήσει την αλλαγή του οργανογράμματος του Νοσοκομείου που άλλαξε το 2012, με αυθαίρετη περικοπή θέσεων, όπως εξήγησε ο κ.Δημητρακόπουλος.  Ενδεικτικά, ανέφεραν, ότι «κόπηκαν», μεταξύ άλλων, μια θέσηΨυχιάτρου, μια θέση Νεφρολόγου, μια Αιματολόγου και μια Κυτταρολόγου.
«Να τηρούνται οι δεοντολογίες…»
         Εξάλλου, μετά από καταγγελία προς το προεδρείο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, από τον Ακτινολόγο Δημήτρη Κιντή, για παραπομπή ασθενών, από το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας - το οποίο το βράδυ της Μ. Τρίτης είχε γενική εφημερία, στο Νοσοκομείο του Πύργου, ο κ.Δημητρακόπουλος πως «…αν έχουν βάση όλα αναφέρθηκαν, θα πρέπει να γίνει διερεύνηση και από την Ένωση - που θα το κάνει - και από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου. Θα πρέπει να τηρούνται οι δεοντολογίες και από τους γιατρούς συναδέλφους των άλλων νοσοκομείων. Δεν τιμά κανέναν, να έχει Γενική Εφημερία και να μην την τηρεί».
          Τέλος, σχολιάζοντας την αναφορά των γιατρών του Νοσοκομείου Αμαλιάδας για το πρόβλημα λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής,  ο κ.Χαροκόπος σχολίασε «…Συμπονούμε τους συναδέλφους, κι εμείς στην ίδια κατάσταση βρισκόμαστε και πιστεύουμε, πως, αν η 6η ΥΠΕ, θέλει να κρατήσει ανοιχτές τις δομές, θα πρέπει να τις επανδρώσει με το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό».
Πηγή:patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: