Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Στάση πληρωμών στα Νοσοκομεία λόγω έλλειψης χρημάτων. Επιστολή της ΠΟΕΔΗΝ στον Υπ. Υγείας.

                Κύριε Υπουργέ,
       Στις δύο συναντήσεις που είχαμε, η πρώτη με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ 30/03/2015, και η δεύτερη με τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων 02/04/2015, σας επισημάναμε την τραγική οικονομική κατάσταση των Νοσοκομείων, τα οποία αδυνατούν να στηρίξουν υφιστάμενες λειτουργίες τους, με σημαντικές επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
        Οι λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων μειώθηκαν 60% μεταξύ των Μνημονιακών ετών 2010 – 2014 και στον προϋπολογισμό του έτους 2015 είναι μειωμένες κατά 290 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το έτος 2014.
        Για εφέτος αν και κύλισαν τέσσερις μήνες, επιχορηγήθηκαν ένα δωδεκατημόριο εντός του μηνός Μαρτίου (μήνας αναφοράς Ιανουάριος) και μάλιστα με περικοπή 51%.
        Ταυτόχρονα για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας, σκουπίστηκε ότι ταμειακό υπόλοιπο και αποθεματικό διέθεταν, αν και ήταν «λειψά» για να καλύψουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων.
       Η ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ 20 Απριλίου 2015 για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής κυβέρνησης, εκδόθηκε την στιγμή που είναι σκουπισμένος ο «πάτος του βαρελιού» των οικονομικών των Νοσοκομείων.
        Οι ελλείψεις βασικών ειδών, φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, ήδη υφίστανται και ημέρα με την ημέρα η κατάσταση γίνεται μη διαχειρίσιμη.
        Τα Νοσοκομεία λόγω έλλειψης κονδυλίων, προχώρησαν σε ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ προς πάσα κατεύθυνση.
       Στις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε εκτός των άλλων αιτημάτων, καταγγείλαμε την αυξανόμενη ιδιωτικοποίηση των υποστηρικτικών υπηρεσιών των Νοσοκομείων.
       Ζητήσαμε την εκδίωξη των εργολάβων από τα Νοσοκομεία, που προσφέρουν εξευτελιστικά φτηνή και ανασφάλιστη εργασία, χωρίς να τηρούν θεμελιώδεις κανόνες του εργατικού δικαίου.
       Δεσμευτήκατε για την παρέμβασή σας στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, προκειμένου να αυστηροποιήσουν τον έλεγχο για την εφαρμογή της Εργατικής Νομοθεσίας.
        Καταγγείλαμε επανειλημμένως τους εργολάβους που αναλαμβάνουν εργασίες στα Νοσοκομεία, ως αεριτζήδες και διαπλεκόμενους, αφού χωρίς επιχειρηματικό ρίσκο (εταιρείες χωρίς επιχειρηματικό κεφάλαιο, με ένα γραφείο και ΑΦΜ), κερδίζουν τεράστια ποσά «πίνοντας κυριολεκτικά το αίμα» στους εργαζόμενους που απασχολούν.
        Οι αεριτζήδες εργολάβοι των Νοσοκομείων, έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους, τους τελευταίους τέσσερις με πέντε μήνες, επικαλούμενοι τις οφειλές των Νοσοκομείων, αν και οφείλουν να καταβάλουν τη μισθοδοσία από το κεφάλαιο (ποιο κεφάλαιο!!!) της εταιρείας.
        Ταυτόχρονα εκβιάζουν τους εργαζομένους να μη διεκδικούν τα δικαιώματά τους και απολύουν όσους διεκδικούν.
Κύριε Υπουργέ,
        Είναι κοινωνική αναλγησία η συνέχιση και η ανοχή των εκάστοτε κυβερνήσεων, απέναντι σε αυτό τον εργασιακό μεσαίωνα.
       Οφείλετε άμεσα να αναλάβετε πρωτοβουλίες εκδίωξης των εργολάβων αν και από τις συναντήσεις που είχαμε με κυβερνητικά στελέχη δεν είμαστε αισιόδοξοι.
        Ταυτόχρονα να παρέμβετε στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους για την απαρέγκλιτη τήρηση της Εργατικής Νομοθεσίας, να απαιτούν την εξόφληση των εργαζομένων χωρίς καθυστερήσεις και να μην απολύονται οι εργαζόμενοι.
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ με αποφάσεις των Διοικήσεων να τους κηρύξουν έκπτωτους.
          Στην επερχόμενη κινητοποίησή μας, θα καλέσουμε σε συμμετοχή τους εργαζόμενους των συνεργείων που απασχολούνται στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, διεκδικώντας τη τήρηση της Εργατικής Νομοθεσίας.
                                                Από την  Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: