Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

«Έμφραγμα» στα νοσοκομεία: Κενές 26.347 οργανικές θέσεις, υπό διάλυση το σύστημα υγείας

        Με black out απειλούνται τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία λειτουργούν πλέον κάτω από τα ασφαλή όρια λόγω των ελλείψεων προσωπικού και της υποχρηματοδότησης. Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία  πέντε έτη αποχώρησαν 17.000, εκ των οποίων περισσότεροι των 2.000 το τελευταίο τρίμηνο, εξαιτίας των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας.
         Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της imerisia.gr, κενές παραμένουν 26.347 οργανικές θέσεις και το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία είναι 51.380.
Στην Ελλάδα το νοσηλευτικό προσωπικό είναι μόλις 3,6 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι υπερδιπλάσιος (8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους).
        Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία έχουν λάβει μόλις το 22% της προβλεπόμενης ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης (τέλος Ιουλίου), η οποία είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι κατά 300 εκατ. ευρώ.
       Συγκεκριμένα, πέρυσι το πρώτο εννεάμηνο δόθηκαν στα νοσοκομεία 800 εκατομμύρια ευρώ και επιπλέον 600 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Φέτος, έως τώρα τα νοσοκομεία έλαβαν 389 εκατ. ευρώ (μαζί με το ΠΕΔΥ) από 1,3 δισ. που προϋπολογίστηκε για όλο το έτος.
       Χθες πάντως ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Δημόπουλος σε σύσκεψη με τα διοικητικά στελέχη της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών ?Πειραιώς) ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υγείας διαπραγματεύεται με το Υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση των ορίων δαπανών που αφορά στον εφοδιασμό των νοσοκομείων κατά 300 εκατομμύρια ευρώ.
        Παράλληλα, προχώρησε στην υπογραφή σχετικής απόφασης χρηματοδότησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ κατά 90 εκατομμύρια ευρώ.
Αναδημοσίευση από Radiogama

Δεν υπάρχουν σχόλια: