Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΕΔΗΝ την 31.08.2015.

        Στη διάρκεια του Φθινοπώρου με τους Εφαρμοστικούς Νόμους του 3ου Μνημονίου, κινδυνεύει με ολική καταστροφή ότι απέμεινε από το χάρτη κοινωνικών δικαιωμάτων, που κατακτήσαμε με αγώνες την περίοδο της Μεταπολίτευσης, ανεξάρτητα το αποτέλεσμα των εκλογών, αφού αναμένεται με υψηλά ποσοστά κυβέρνηση Μνημονιακών κομμάτων.
         Τα δύο κόμματα της απερχόμενης κυβέρνησης, ζήτησαν και πήραν εντολή από τον ελληνικό λαό να καταργήσουν έστω σταδιακά τα Μνημόνια.
        Παρέφρασαν την εντολή αυτή και την μετέτρεψαν σε παράδοση άνευ όρων, προεκτείνοντας τις μνημονιακές πολιτικές προς το δυσμενέστερο. Όχι μόνο επειδή υπέγραψαν το χειρότερο των Μνημονίων, αλλά είναι και συνέχεια των προηγούμενων.
Οι θιασώτες των Νεοφιλελεύθερων πολιτικών το λένε «ευρώ πάση θυσία».
Μόνο που προέκυψε από τα μεγάλα πολιτικά σφάλματα της κυβέρνησης και την ακυβερνησία επτά μηνών που επιδείνωσε κατά πολύ τα Δημοσιονομικά μεγέθη.
       Βέβαια όλα αυτά δεν έγιναν από κυβερνητική απειρία ή πολιτική αφέλεια του Πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών, αλλά από επιλογή προκειμένου να αυξήσουν τον πλούτο και την αξία του χρήματος οι κατέχοντες.
       Στην επτάμηνη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση δεν κινήθηκε για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, αλλά για να ρίχνει «στάχτη στα μάτια» των διαφωνούντων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (όπως απεδείχθη).
       Την αξιολόγηση των δύο πρώτων Μνημονίων με προαπαιτούμενα μέτρα, καθώς επίσης και τη συμφωνία για το 3ο Μνημόνιο, που αποφασίστηκε στις 20 Φεβρουαρίου, τα μετέθεσε μετά το τέλος της παράτασης του 2ου Μνημονίου, για να τα εμφανίζει ως εκβιασμό ή πραξικόπημα των Δανειστών.
Και μάλιστα: 
   - Μετά τα capital controls που διαλύουν την πραγματική οικονομία και εξευτέλισαν τους πολίτες, που στήθηκαν κατ' επανάληψη στις ουρές των τραπεζών για να κάνουν ανάληψη 60 ευρώ από το πενιχρό εισόδημά τους.
   - Μετά το ψευτοδιλληματικό Δημοψήφισμα που το πανηγυρικό ΟΧΙ η κυβέρνηση το μετέτρεψε σε εξευτελιστικό ΝΑΙ μέσα σε λίγες ώρες, δικαιώνοντας τη στάση για το Δημοψήφισμα της ΠΟΕΔΗΝ.
       Από την λαϊκή κυριαρχία και την Εθνική Ανεξαρτησία περάσαμε στην ΤΡΟΪΚΑΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΙΑ, παραδίδοντας η απελθούσα κυβέρνηση τα κλειδιά της διακυβέρνησης της χώρας στους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ επ' αόριστο.
       Η χώρα με τη ΣΥΝΑΨΗ του 3ου Μνημονίου δανείζεται από τον νέο χρηματοπιστωτικό Οργανισμό (ΕΣΜ) στον οποίο συμμετέχουν οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολύ μικρότερο κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα από το δικό μας που θα απαιτούν συνεχώς μέτρα ως εγγύηση, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιστροφή των δανεικών. Επίσης στον κανονισμό του ταμείου προβλέπεται η επιτήρηση όχι μόνο όσο διαρκεί το πρόγραμμα (2015 – 2019), αλλά έως την αποπληρωμή των δανεικών (32,5 έτη), με υποθήκευση αντίστοιχης αξίας Δημόσιας περιουσίας.
        Οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλουν την άσκηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών για την ανατροπή των οποίων απαιτείται ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών από τα Εργατικά Κινήματα όλων των χωρών.
      Ακόμη όμως και σε αυτές τις συνθήκες η επίτευξη των δημοσιονομικών μεγεθών επιτυγχάνεται με δύο δρόμους.
        Ο ένας δρόμος είναι η προέκταση των Μνημονίων με περαιτέρω συρρίκνωση εισοδημάτων και κοινωνικών δικαιωμάτων, ώστε να συγκεντρώνεται ο παραγόμενος πλούτος στους επιχειρηματικούς και χρηματοοικονομικούς ομίλους. Για την άσκηση των πολιτικών αυτών επιλέγονται αναλώσιμες κυβερνήσεις από τα εκδοτικά συμφέροντα, προκειμένου να εκτονώνουν τη λαϊκή αγανάκτηση. Αυτό το ρόλο έπαιξε η επελθούσα Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες Μνημονιακές κυβερνήσεις.
       Ο δεύτερος δρόμος είναι η επιλογή από το λαό κυβέρνησης χωρίς εξαρτήσεις, που θα εφαρμόζει κεϋνσιανές πολιτικές με προγράμματα κοινωνικής προστασίας, δίκαιης κατανομής του πλούτου που παρήχθη και παράγεται.
       Με την μορφή του κατεπείγοντος μέσα στο καλοκαίρι (αυτό το ονόμαζαν πριν τις εκλογές ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ) ψήφισε η κυβέρνηση τα προαπαιτούμενα μέτρα και το 3ο Μνημόνιο, που κατεδαφίζει ότι απέμεινε από κοινωνικό δικαίωμα και εξανεμίζει περαιτέρω τα εισοδήματα των πολιτών.
       Το 3ο Μνημόνιο διαλύει εκτός των άλλων και τη Δημόσια Διοίκηση, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία και την Κοινωνική Προστασία.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Προβλέπεται:
• Σύσταση νέου Μισθολογίου, η ισχύς του οποίου θα είναι από 1/1/2016, με μείωση της μισθολογικής δαπάνης. Η κατανομή της δαπάνης θα γίνεται σε συνάρτηση με τις δεξιότητες, τις επιδόσεις, τις ικανότητες και τη θέση των υπαλλήλων.
• Νέο σύστημα αξιολόγησης που θα κατηγοριοποιεί τους υπαλλήλους, καθιερώνοντας ατομικούς μισθούς, από τους οποίους θα προκύψουν νέες μειώσεις μισθών.
• Μεταρρύθμιση των Κλάδων, με περιγραφή των καθηκόντων, για τη βελτίωση της δομής τους, με αντανάκλαση στο Μισθολόγιο. Υποκρύπτεται μισθολογική υποβάθμιση του προσωπικού ΔΕ, ΥΕ. Γι' αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη διεκδίκησης Ενιαίου κλάδου στο Νοσηλευτικό προσωπικό.
Στο πλαίσιο της νέας Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής το Μνημόνιο 3, προβλέπει.
• Νέες Διαθεσιμότητες και Απολύσεις, διαρκή κινητικότητα με αποσύνδεση της οργανικής θέσης των υπαλλήλων από τον Οργανισμό που υπηρετούν.
• Την αξιολόγηση και κατάργηση Μονάδων.
• Τον καθορισμό νέου συντελεστή μεταξύ αποχωρήσεων και προσλήψεων (έως τότε καμία πρόσληψη στο Δημόσιο).
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
      Αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έως 17 έτη σε θεμελιωμένα δικαιώματα σύνταξης, με τροπολογία!! στο κατεπείγον ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ που περιλάμβανε τα προαπαιτούμενα μέτρα και το 3ο Μνημόνιο (Ν. 4336/2015). Παρ' ότι κατατέθηκε στη Βουλή ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ του ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ για τη ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ των θεμελιωμένων δικαιωμάτων συνταξιοδότησης και η ΔΙΑΣΚΕΨΗ των Προέδρων της Βουλής εισηγήθηκε στην Ολομέλεια την απόσυρση της ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ!!!
       Τα θεμελιωμένα δικαιώματα δεν τόλμησαν να θίξουν οι Εφαρμοστικοί νόμοι των δύο πρώτων Μνημονίων.
       Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων από 1/1/2015 ακόμη και σε όσους θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Επανέρχεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή αντίστοιχα μέτρα ώστε οι παροχές των Κύριων, Επικουρικών ταμείων και τα εφάπαξ θα είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τις καταβαλλόμενες εισφορές σε όλο τον ασφαλιστικό βίο, την περιουσία των ταμείων, τα ατομικά ή οικογενειακά περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα.
         Οι συντάξεις μετατρέπονται σε Προνοιακά επιδόματα. Μετά το 2021 επανεξετάζονται εκ νέου τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε συνάρτηση με το προσδόκιμο ζωής.
       Διεκδικούμε δυναμικά την ένταξή μας στα ΒΑΕ με εξειδικευμένη πρόταση που θα καταθέσουμε.
ΥΓΕΙΑ
        Με το 3ο Μνημόνιο διαλύεται η Δημόσια Υγεία. Δεν αφήνονται περιθώρια αποκατάστασης του Δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα.
Τα Νοσοκομεία διαλύονται από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση.
        Έως τώρα εκταμιεύτηκε προς τα Νοσοκομεία το 22% της ετήσιας προβλεπόμενης Κρατικής χρηματοδότησης. Τα ταμεία των Νοσοκομείων είναι άδεια και οφείλουν στους προμηθευτές πάνω του 1 δις ευρώ.
        Αδυνατούν να προμηθευτούν υγειονομικό, φαρμακευτικό υλικό και άλλα είδη απαραίτητα για την ασφαλή λειτουργία τους.
       Χειρουργεία αναστέλλονται και για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της εφημερίας βγαίνουν στη γύρα σε κοντινά Νοσοκομεία για δανεικά αναλώσιμα υλικά.
      Το προσωπικό αποδεκατίστηκε από τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις και τις μηδενικές προσλήψεις. Μόνο το τελευταίο διάστημα με την επικείμενη και ψήφιση των δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα αποχώρησαν πάνω από 2.000 υγειονομικοί υπάλληλοι.
       Οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνάνε τις 30.000. Το BLACK AOYT είναι προ των πυλών. Το 3ο Μνημόνιο προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης για το ΕΣΥ και την σταδιακή κάλυψη της δαπάνης περίθαλψης από τις τσέπες των πολιτών.
    Μειώνονται οι τιμές κάλυψης του ΕΟΠΥΥ, σε διαγνωστικές εξετάσεις και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φορτώνονται στους πολίτες.
         Ανεξάρτητη Εταιρεία (ΕΣΑΝ ή κάτι άλλο) θα αναλάβει την κοστολόγηση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα Νοσοκομεία, προκειμένου να πωλούνται στους πολίτες στην πραγματική τους αξία, με ταυτόχρονη συνεχή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.
         Το 3ο Μνημόνιο επαναφέρει την κατάργηση κλινών, κλινικών, Νοσοκομειακών Μονάδων (ειδικά των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων) και οργανικών θέσεων. Επίσης θα συνεχισθεί η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών παρ' ότι προσφέρουν κακής ποιότητας υπηρεσίες, με ανασφάλιστη – φτηνή εργασία, σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.
        Προβλέπεται η αποτίμηση των ικανοτήτων των Δημόσιων Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (συγχωνεύσεις – καταργήσεις) με έκδοση Υπουργικής Απόφασης εφαρμογής του Ν. 4238/2014 έως τέλους του έτους και η ανάθεση κάλυψης της ζήτησης σε ιδιωτικούς παρόχους.
         Στους εργαζόμενους των Κέντρων Υγείας οφείλονται τα νυχτερινά και οι αργίες από την αρχή τους έτους εξαιτίας της αδυναμίας των Υγειονομικών Περιφερειών, να υποδεχθούν στον Προϋπολογισμό τους τα διαθέσιμα κονδύλια. Δίνουμε κατεύθυνση στα Σωματεία να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας όπως και οι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων που πληρώθηκαν λιγότερους των έξι μηνών ή με οριζόντιες περικοπές ή τους οφείλονται μήνες από παρελθόντα έτη.
       Για την κοινωνική προστασία το 3ο Μνημόνιο προβλέπει μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 0,5% του ΑΕΠ υποκρύπτοντας νέες συγχωνεύσεις, καταργήσεις Προνοιακών Μονάδων.
       Το Σύστημα Ψυχικής στενάζει από την έλλειψη Μονάδων Νοσοκομειακής, Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης. Παρά ταύτα η απελθούσα κυβέρνηση δεν βρήκε χρόνο να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την λειτουργία των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων χωρίς ημερομηνία λήξης (έως 31/12/2015 με τα τώρα δεδομένα αναστέλλεται η λειτουργία τους).
       Περικόπτεται η αποζημίωση εκτός έδρας των Πληρωμάτων Ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, που στενάζει από την έλλειψη ασθενοφόρων και πληρωμάτων.
    Η προνοσοκομειακή περίθαλψη εξαιτίας των Μνημονιακών πολιτικών παραδίδεται σταδιακά στον ιδιωτικό τομέα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
        Αμέσως μετά τις εκλογές προγραμματίζουμε Γενικές Συνελεύσεις, Περιφερειακές Συσκέψεις, στις οποίες θα ενημερώνουμε για τα δυσμενή μέτρα που προβλέπει το 3ο Μνημόνιο και την οργάνωση αγώνων για την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ όλων των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.
        Με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που θα γίνει αμέσως μετά τις εκλογές θα προγραμματίσουμε το μήνα Οκτώβρη Απεργιακές Κινητοποιήσεις για την αποτροπή ψήφισης των ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ που προβλέπει το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: 
     - ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
     - ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ
    -  ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – 
       ΠΡΟΝΟΙΑΣ
    -  ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ
          Συμμετέχουμε δυναμικά στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ της ΔΕΘ το ΣΑΒΒΑΤΟ 05/09/2015 6μ.μ. στο ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Προγραμματίζουμε για τη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
• Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/5/2015 περιοδείες στα Νοσοκομεία και τις Προνοιακές Μονάδες της πόλης. ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΔΕΘ.
• Συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 04/09/2015 στις 1 το μεσημέρι στο Ξενοδοχείο IMPERIAL, για την ανάδειξη των μειζόνων προβλημάτων του ΕΣΥ και της Πρόνοιας.
• Την Παρασκευή 04/09/2015 στις 6:30μ.μ. προγραμματίζουμε ενημέρωση των Δ.Σ. των Σωματείων και των εργαζομένων που βρίσκονται στην πόλη της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, για τις αλλαγές στο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, στα γραφεία της ΕΔΟΘ
                                       Από την Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: