Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Έρχεται άγριο κούρεμα στους μισθούς στα νοσοκομεία! Αποδοχές με βάση την παραγωγικότητα!

        Αποδοχές ακόμη και με βάση την απόδοση θα εισπράττουν σε λίγους μήνες λόγω 3ου μνημονίου οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές υγείας.
        Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του HealthReport.gr, λόγω της συμφωνίας με τους δανειστές προωθείται ήδη όχι μόνο το νέο μισθολόγιο αλλά η συμπίεση των αποδοχών των εργαζομένων και στην υγεία και μάλιστα θα υπάρχουν και μισθολογικές διαβαθμίσεις με βάση την απόδοση του καθενός.
         Πρόκειται για ένα σύστημα που θα εφαρμοζόταν με τα προηγούμενα μνημόνια, αλλά δεν κατέστη δυνατό λόγω του παγώματος της αξιολόγησης η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Πλέον όμως τα πράγματα οδεύουν προς κούρεμα αλλά και διαβάθμιση των μισθών.
        Συγκεκριμένα για τους αποδοτικούς θα προβλέπεται ακόμη και πριμ παραγωγικότητας που θα ενισχύει σημαντικά το μισθό τους σε σύγκριση με τους υπόλοιπους. Όμως είναι άγνωστο προς το παρόν πως θα εξασφαλιστούν τα κονδύλια αυτά.
         Από την άλλη όμως ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων θα υποστούν σημαντικές μειώσεις στους μισθούς τους λόγω χαμηλής εκπαίδευσης. Μέχρι σήμερα οι κατηγορίες αυτών των εργαζομένων πληρώνονταν σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας που είχαν στο δημόσιο, έχοντας μια οικονομική εξέλιξη. Πλέον οι αποδοχές τους θα κατακρημνιστούν με τις νέες αυτές περικοπές. Υπολογίζεται μάλιστα ότι οι απώλειες στην τσέπη τους μπορεί να φθάνουν και τα 150 ευρώ μηνιαίως. 
        Να σημειωθεί ότι το 1984 με νόμο το μισθολόγιο αποσυνδέθηκε από το βαθμό του κάθε εργαζόμενου και εξελίσσονταν μισθολογικά με βάση τα χρόνια υπηρεσίας.
         Τώρα με το 3ο μνημόνιο συνδέεται και πάλι ο βαθμός του υπαλλήλου με το μισθό. Ωστόσο συνδικαλιστές του τομέα της υγείας έλεγαν στο HealthReport.gr ότι πρόκειται για μία από τις πιο σκληρές και άδικες αποφάσεις δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί δεν είχαν λάβει βαθμό καθότι είχαν παγώσει οι διαδικασίες.
«Το ύψος των μισθών στο Δημόσιο στο μνημόνιο Νο 3 συσχετίζεται άμεσα με τη σύνταξη του νέου μακροπρόθεσμου πλαισίου σταθερότητας με στόχο οι μισθολογικές δαπάνες στο δημόσιο να συνάδουν με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και με την εξασφάλιση φθίνουσας πορείας για τις δημόσιες δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ κατά την περίοδο 2016-2019.
         Αν μάλιστα όλα αυτά συνδυαστούν με τη νέα «αξιολόγηση» σφαγείο που θα συνδυαστεί με το ύψος των αποδοχών είναι πλέον φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κατακρήμνιση του ύψους των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο» εξηγεί στο HealthReport.gr ο Χρήστος Κόνιαρης του ΜΕΤΑ Υγειονομικών.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια των μνημονίων οι εργαζόμενοι στην Υγεία έχουν υποστεί ήδη κουρέματα 30%-40% στους μισθούς χωρίς να υπολογίσει κανείς τις καθυστερήσεις στην καταβολή των υπερωριών.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: