Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΧΑΪΑ: Παρέμβαση των νοσοκομειακών γιατρών για "καθαρό" σύστημα υγείας

     Ανακοίνωση για τη διαφθορά και τις αυτοδίκαιες αργίες στο δημόσιο σύστημα υγείας εξέδωσε η ΕΙΝΑ.
               Η ανακοίνωση  αναφέρει τα εξής:
        "Η ΕΙΝΑ έχει πάρει θέση πολλές φορές για το φαινόμενο της διαφθοράς στο ΕΣΥ. Θεωρεί ότι είναι σύμφυτο με τις εμπορευματικές σχέσεις που έχουν αφεθεί να επικρατήσουν σε ένα  «δημόσιο» σύστημα υγείας και εξορμούνται από τις αντιλήψεις του μοντέλου δούναι και λαβείν και την έλλειψη πραγματικά ελεγκτικών μηχανισμών στο σύστημα και κουλτούρας υπευθυνότητας.
        Ο νόμος για την άρση των αδικιών στην καθημερινότητα της δημόσιας διοίκησης είχε σα στόχο την αναστολή προδικασμένων ποινών για αδικήματα που άπτονταν σε συνδικαλιστικές ή πταισματικού τύπου παραβάσεις των ΔΥ που για εκφοβισμό το κράτος του μνημονίου είχε επιβάλει στον κάθε υπάλληλο. Με αποτέλεσμα, μια απλή κατηγορία από κάποιον σε ένα ΔΥ καταγράφονταν στο φάκελό του και ορίζονταν η προβλεπόμενη απομάκρυνση μέχρι την εκδίκασή της στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.
        Η εφαρμογή του νόμου όμως είχε σα συνέπεια, συνεπικουρούμενη από τη μη συνεδρίαση των αρμόδιων πειθαρχικών οργάνων, υπάλληλοι –γιατροί εν προκειμένω- που είχαν κατηγορηθεί για κακουργηματικού τύπου πράξεις (χρηματισμός, σύσταση συμμορίας κ.α. κατηγορίες) να επιστρέφουν στις θέσεις τους πριν εκδικαστούν τελεσίδικα οι υποθέσεις τους με απόλυτη ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και των οργάνων της δικαιοσύνης όπου αυτά εμπλέκονταν.
        Οι «επιστροφές» αυτές, δημιουργούν αλγεινό αίσθημα στους συναδέλφους που εργάζονται με συνείδηση απ’ τη μια και ταυτόχρονα λειτουργούν άδικα για την υπόληψη των κατηγορουμένων που παραμένει η «ρετσινιά» του επίορκου γιατί δε λειτουργεί το κράτος και δεν εκδικάζονται εμπρόθεσμα οι υποθέσεις τους.
        Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου να κάνει τη δουλειά του οργανώνοντάς τη με ταχείς ρυθμούς και να συνεδριάσουν ΑΜΕΣΑ τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα. Προφανώς, δε μπορεί να επιστρέφουν στη θέση τους -μέχρι να ξεκαθαριστεί η υπόθεση- συνάδελφοι που βαρύνονται με κατηγορίες που δε συνάδουν με το ήθος και τη συμπεριφορά συνειδητού υπαλλήλου.
                                                  Aπό το ΔΣ της ΕΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: