Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Συγκλονιστική μαρτυρία Πατρινού από τον βομβαρδισμό του 40: "Παντού πτώματα και ζώα νεκρά..."

        Τις ανατριχιαστικές ώρες του πρώτου βομβαρδισμού το 1940 που έγινε στην Πάτρα μας μεταφέρει ο γνωστος Πατρινός γιατρός και διευθυντής του ΠΕΔΥ Άνω Πόλης Γρηγόρης Μαρκέτος, μέσω ενός συμπολίτη που ήταν τότε μαθητής του Γυμνασίου.
"Το προηγούμενο Σάββατο κάθησα κ μου διηγήθηκε ένας καταπληκτικός συμπολίτης,πως έζησε σαν μαθητής Γυμνασίου την 28η Οκτωβρίου 1940.
       Στον πρώτο βομβαρδισμό χτυπήθηκε το αρχοντικό του δερματέμπορου Σταθακόπουλου,όπου σήμερα είναι ο ΟΤΕ στη Γούναρη.Βομβαρδίστηκε ακόμα η έδρα της μεραρχίας το σημερινό ΙΚΑ στην από κάτω γωνία όπου μέραρχος ήταν ο Κοσμάς.
       Ο κ. Μιχάλης είδε τα πρώτα αεροπλάνα φτάνοντας στην πλατεία Γεωργίου Α'. Συνεχίζει να τρέχει για το σπίτι του.Έξω από την οικία Ντόντη Ζαΐμη κ Αγίου Ανδρέα βλέπει νεκρούς. Φοβάται κ στρίβει Καψάλη. Παντού πτώματα κ ζώα νεκρά. Την ώρα εκείνη ήσαν χωρικοί από τα περίχωρα πουλώντας κατσικίσιο γάλα.Τις άρμεγαν επί τόπου σε κάθε σπίτι.Την ώρα που έφτασε σπίτι του άρχισε ο δεύτερος βομβαρδισμός.
Τα μάζεψαν κ πήγαν να κρυφτούν στην Τερψιθέα.Τους φιλοξένησε η οικογένεια Τσαντίλη του μετέπειτα μητροπολίτη Ύδρας Ιεροθέου...". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: