Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Διαβάστε όλο το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών που φέρνει ανατροπές - σοκ στις συντάξεις

Παραδόθηκε την Πέμπτη στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το πόρισμά της Επιτροπής Σοφών για τις αλλαγές που έχουν ως στόχο να καταστεί βιώσιμο το Ασφαλιστικό.
«Η Επιτροπή ανέλαβε το δύσκολο έργο να σχεδιάσει ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα. Ένα φιλόδοξο εγχείρημα που έφερε σε πέρας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι επιλογές που διατυπώθηκαν, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, ήταν περισσότερες της μιας. Ωστόσο, μετά από ώριμες σταθμίσεις, επήλθε, σε κάποιο βαθμό, σύγκλιση απόψεων. Το πόρισμα δεν έκρυψε την πολυφωνία και τον πλουραλισμό, ενώ παράλληλα απέφυγε τις ωραιοποιήσεις» αναφέρεται στον πρόλογο του πορίσματος.
«Εννοείται ότι το μόνο που χάραξε η Επιτροπή, είναι το μονοπάτι. Γι' αυτό περιορίστηκε στην παράθεση των αρχών του προτεινόμενου συστήματος. Η υλοποίησή του προϋποθέτει περαιτέρω τεχνικές επεξεργασίες. Ομοίως, η Επιτροπή δεν προχώρησε στην εξειδίκευση της μετάβασης που θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής πρότασης», συνεχίζει.
Οι προτάσεις της Επιτροπής Σοφών στο ασφαλιστικό οδηγούν σε ενοποιήσεις ταμείων.
Ειδικότερα προτείνεται:
•Ή να δημιουργηθεί ένα ταμείο μαμούθ για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες
•Ή να δημιουργηθούν τρία υπέρ ταμεία ένα ταμείο για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ένα ταμείο για ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, εμπόρους, βιοτέχνες και ένα ταμείο για τους αγρότες.
Το 31 σελίδων κείμενο του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό περιγράφει τις βασικές προτάσεις για τη ριζική αλλαγή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και προτείνει τη δημιουργία ατομικού κουμπαρά για κάθε έναν ασφαλισμένο στον οποίο θα συγκεντρώνονται οι ατομικές εισφορές.
Μεταξύ άλλων, μία από τις βασικές ανατροπές αφορά στην εγγυημένη, βασική σύνταξη που δεν έχει καθοριστεί καθώς σύμφωνα με την πρόταση των Σοφών, που θα απονέμεται θα συνδέεται με την περιουσία, δηλαδή θα συνυπολογίζονται εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις - εισοδήματα, που θα μειώνουν τη σύνταξη και ατομικά και οικογενειακά. Πάντως ο υπουργός Εργασίας διέψευσε ότι θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.
Ως εκ τούτου, η κατώτατη εθνική σύνταξη θα είναι εγγυημένη μόνο για τους φτωχούς καθώς όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο μικρότερη θα είναι η βασική σύνταξη, η οποία μπορεί να καταλήγει και σε μηδέν ευρώ, για τους πλούσιους.
Ανατροπές προβλέπονται επίσης σε σχέση με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, καθώς προτείνεται η κατάργηση της και η αντικατάσταση της από ρήτρα ελεγχόμενου ελλείμματος.
                                             ..............................................
.....Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα της επιτροπής των σοφών, κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που ακολουθεί: http://content-mcdn.imerisia.gr/pegasus/Multimedia/pdf/porisma_id3394553.pdf
                                                    ............................................
Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: