Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Σφιχτό χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των 95.000 εκκρεμών συντάξεων

       Με σφιχτό χρονοδιάγραμμα και στόχο την ολοκλήρωση στο τέλος Οκτωβρίου του 2017 αρχίζει η καταβολή των 95.000 εκκρεμών συντάξεων.
       Η σχετική υπουργική απόφαση, που δημοσιεύει το «Εθνος», υπεγράφη από την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και η διαδικασία εξόφλησης των συντάξεων θα αρχίσει από την πληρωμή των συντάξεων Μαρτίου. Η έκτακτη ένεση ρευστότητας προς τον Ενιαίο Φορεά Κοινωνικής Ασφάλισης ύψους 860 εκατ. ευρώ θα δώσει τη δυνατότητα να ξεχρεωθούν χιλιάδες συνταξιούχοι που περιμένουν σε κάποιες περιπτώσεις έως και τρία χρόνια για να τους καταβληθεί η σύνταξη. Τα 860 εκατ. προορίζονται για να πληρωθούν τα αναδρομικά που αφορούν σε αυτές τις συντάξεις, οι οποίες εκκρεμούν σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΟΓΑ.
       Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη, στόχος είναι να πληρώνονται τουλάχιστον 9.000 καινούργιες συντάξεις κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την πληρωμή των συντάξεων Μαρτίου, στα τέλη Φεβρουαρίου (αν όχι νωρίτερα). Οι πληρωμές θα γίνουν από τον ΕΦΚΑ με τη σειρά προτεραιότητας που έχουν ήδη οι φάκελοι σε εκκρεμότητα. Το πρόγραμμα έχει ημερομηνία οριστικής λήξης την 31η Οκτωβρίου 2017. Μέχρι τότε πρέπει να έχουν πληρωθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις. Διαφορετικά τα κονδύλια χάνονται και πρέπει να επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό.
        Σημειώνεται ότι για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι ευνοϊκό το γεγονός πως ο αριθμός των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης που μπαίνουν στο σύστημα μειώθηκε σημαντικά το 2016 σε σύγκριση με το 2015, ενώ και το 2017 αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Ειδικά οι αιτήσεις του Δημοσίου κινούνται πια στο 1/3 σε σχέση με το 2005 και το 2004, όταν είχε καταγραφεί έκρηξη αποχωρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: