Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για περικοπές στις συντάξεις αφήνει η Αχτσιόγλου

  Με το επιχείρημα ότι «παραλάβαμε καμμένη γη» η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας και τις περικοπές των συντάξεων. 
      Αν και χαρακτήρισε την ανεργία το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα παραδεχόμενη ότι αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας η αναλογία στις συμβάσεις ελαστικής μορφής και πλήρους εργασίας είναι 50%-50% υποστήριξε ότι οι «σεισμικές αλλαγές» έγιναν το προηγούμενο διάστημα και ότι «θέλει πολλή δουλειά για να αλλάξει το θέμα αυτό».
      «Κάθε κυβέρνηση πρέπει να κρίνεται από πού ξεκινά» συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος η υπουργός Εργασίας κρατώντας τα προσχήματα με τη φράση ότι «δεν υπάρχει χώρος να θριαμβολογούμε».
       Όσον αφορά το θέμα των επιβαρύνσεων για επικούριση και εφάπαξ που περιμένουν χιλιάδες επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες η κυρία Αχτσιόγλου είπε ότι «δεν υπάρχουν αναδρομικές επιβαρύνσεις. Αυτό που ισχύει είναι οι εισφορές για την επικουρική και το εφάπαξ ύψους 4% και 7% για λόγους ισονομίας όπως ισχύει για τους μισθωτούς».
       Διευκρίνισε, δε, ότι «θα καταβληθούν κατά πάσα πιθανότητα από τον Οκτώβριο» προσθέτοντας ότι θα είναι σε δόσεις όσες και ο μήνας κατά τον οποίο θα ξεκινήσει η καταβολή τους. «Αν είναι δηλαδή τον Οκτώβριο θα είναι 10 μήνες, αν είναι τον Νοέμβριο 11 μήνες».
Παραδέχθηκε ότι η παρέμβαση στην προσωπική διαφορά θα υπάρξει το 2019 όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης οπότε η κυβέρνηση συμφώνησε στη λήψη καθαρών μέτρων λιτότητας 1% το 2019 και 1% το 2020.
      Στην ερώτηση τέλος αν μπορεί να εγγυηθεί ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχει μείωση συντάξεων η κυρία Αχτσιόγλου είπε ότι «αυτή τη στιγμή το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης δείχνει ότι περνάμε σε κατάσταση ασφαλιστικής σταθερότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: