Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Ποιοι δεν θέλουν να λειτουργεί η Μονάδα Υγείας στα Ζαρουχλέικα; - Καταγγελίες πως υποσκάπτουν μονάδα-πρότυπο με φόντο ακόμη και ιδιωτικά συμφέροντα

      Λίγες μέρες πριν ψηφιστεί ο νέος νόμος για την πρωτοβάθμια υγεία και την ώρα που η κυβέρνηση διατυμπανίζει την αναγκαιότητα του νέου συστήματος που έχει στόχο την πρόληψη και την αποσυμφόρηση των μεγάλων νοσοκομείων, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια με έδρα την Πάτρα (6η ΥΠΕ) δείχνει να έχει άλλα σχέδια στο μυαλό της και προχωρά σε ουσιαστική υποβάθμιση της Μονάδας Πρωτοβάθμιας Υγείας στα Zαρουχλέικα της Πάτρας. Μία μονάδα που όπως βλέπετε και στους σχετικούς πίνακες εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό ασθενών σε μία υποβαθμισμένη συνοικία της πόλης, όπως αυτή των Ζαρουχλεΐκων.
      Η συγκεκριμένη μονάδα λειτουργεί εδώ κι ένα χρόνο άτυπα ως πρότυπη μονάδα παροχών υγείας, πρότυπη ως προς το πώς θα πρέπει να λειτουργούν οι νέες μονάδες, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τους κατοίκους μιας ιδιαίτερα υποβαθμισμένης περιοχής.
       Μάλιστα, με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών από τον Οκτώβριο του 2016, η μονάδα πήρε τον τίτλο Μονάδας Υγείας Νοτίου Διαμερίσματος Πάτρας, υπαγόταν διοικητικά στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια και θα λειτουργούσε ανεξάρτητα από την έτερη μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας που βρίσκεται στα βόρεια της πόλης.
      Μέσα σ’ ένα χρόνο η μονάδα είχε δεχτεί χιλιάδες περιστατικά, είχε προχωρήσει στη δωρεάν λήψη εκατοντάδων τεστ Παπανικολάου και HPV -σε συνεργασία με το Αττικό Νοσοκομείο- από γυναίκες της περιοχής και είχε πρωτοστατήσει σε συστηματική ενημέρωση των παιδιών στα γύρω σχολεία.
Η πυρκαγιά που δημιουργεί ερωτηματικά!
     Ωστόσο, από τότε, το υγειονομικό έργο συγκέντρωσε πάνω του αντιδράσεις. Κάτι το οποίο επισημάνθηκε σε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών την Δευτέρα. Αφενός μια περίεργη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο κτίριο που επρόκειτο να μεταφερθεί η μονάδα ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω, αφετέρου οι διαμαρτυρίες μιας μερίδας κατοίκων για την εν λόγω μεταφορά θεωρώντας ότι θα υποβαθμιστεί η περιοχή τους -παρά το γεγονός ότι η απόσταση μεταξύ των κτιρίων δεν ήταν μεγαλύτερη από δύο χιλιόμετρα- είχαν δημιουργήσει ένα κλίμα γενικότερης αμφισβήτησης.
     Και ποιος δεν θυμάται την πυρκαγιά στο παλιό ΙΕΚ. Οι  πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής έκαναν λόγο για εμπρησμό- έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το προσωπικό της δομής που πλέον αντιλαμβάνεται ότι κάποιοι για συγκεκριμένους λόγους δεν ήθελαν  τα μετακινηθούν -και να αναπτυχθούν- τα ιατρεία στην περιοχή.
      Πριν από λίγες μέρες, την παραμονή της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ ενημέρωσε τον επιστημονικό υπεύθυνο της Μονάδας Υγείας Νοτίου Διαμερίσματος, Θεόδωρο Σολωμό, ότι ανακαλείται ο διορισμός του στη συγκεκριμένη θέση και ότι καλείται ν’ αναλάβει την αντίστοιχη θέση στη μονάδα του Βόρειου Διαμερίσματος της πόλης.
Παράλληλα στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται πως μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του απ’ τα ιατρεία Ζαρουχλέικων, πράγμα που σημαίνει πως παύει να υφίσταται η Μονάδα Υγείας Νοτίου Διαμερίσματος με τη μορφή που είχε το τελευταίο διάστημα.
Αθέμιτος ανταγωνισμός!
     Το σπουδαιότερο όμως όλων -και πρωτοφανές παράλληλα- είναι η έγκληση για εξηγήσεις του συγκεκριμένου γιατρού απ’ τον Ιατρικό Σύλλογο της Πάτρας έπειτα από επιστολή κυτταρολόγων (τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα) για αθέμιτο ανταγωνισμό!
      Πρόκειται για μια επιστολή, την οποία υπογράφουν η συντονίστρια διευθύντρια του κυτταρολογικού εργαστηρίου του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας», δύο διευθύντριες του κυτταρολογικού εργαστηρίου του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου, μια επιμελήτρια Α του κυτταρολογικού εργαστηρίου του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» κι ένας ιδιώτης κυτταρολόγος για τον οποίο αναγράφεται πως εκπροσωπεί την πλειοψηφία των ιδιωτών της ειδικότητάς του.
       Σε αυτήν αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο αποστολής δειγμάτων pap test απ’ τον γυναικείο πληθυσμό της Πάτρας προς το Αττικό Νοσοκομείο με αποτέλεσμα την πτώση του αριθμού του προληπτικού ελέγχου τόσο στα δημόσια νοσοκομεία όσο και στον ιδιωτικό τομέα!»
Και συνεχίζει:
      «Τίθεται λοιπόν το ερώτημα με ποιο επιστημονικό προσωπικό γίνεται η μικροσκόπηση των δειγμάτων pap test (εκατοντάδων περιστατικών) στο νοσοκομείο ‘‘Αττικόν’’, με ποια επιστημονική μέθοδο και το ποιο σημαντικό, ποιος αναλαμβάνει την ιατρική συμβουλευτική και παρακολούθηση των ασθενών;».
      Το καλύτερο κομμάτι της επιστολής βρισκόταν προς το τέλος, όπου αναφέρονταν τα εξής: «Θεωρούμε ότι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να διερευνηθεί, καθώς ανατρέπει τους υπάρχοντες κανόνες του οικογενειακού προγραμματισμού και του screening πληθυσμού, αποδυναμώνει το ιατρικό έργο των υφιστάμενων τμημάτων των νοσοκομείων, ασκεί αθέμιτο ανταγωνισμό στον ιδιωτικό τομέα και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας του πληθυσμού»!
      Είναι ίσως η πρώτη φορά που γιατροί του ΕΣΥ εγκαλούν με επιστολή τους συναδέλφους τους από μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας, καλύπτοντας παράλληλα τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα και αμφισβητώντας τελικά την επιστημονική επάρκεια ενός άλλου δημόσιου νοσοκομείου!
Ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας με δική του επιστολή στη συνέχεια κάλεσε τον... Θεόδωρο Σολωμό για εξηγήσεις. Ο τελευταίος, απαντώντας, τους παρέπεμψε στη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Μια δομή-φάντασμα
     Ίσως όλα αυτά να μην είχαν συμβεί ποτέ, αν τόσο η 6η Υγειονομική Περιφέρεια όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας δεν ήταν τόσο αυτοκαταστροφικές.
     Κι αυτό γιατί νομικά, στα χαρτιά δηλαδή, η Μονάδα Υγείας του Νότιου Διαμερίσματος δεν υπάρχει.
     Μπορεί να υπάρχουν επίσημα έγγραφα της 6ης ΥΠΕ που να την αναφέρουν με αυτή την ονομασία, ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιο ΦΕΚ που να πιστοποιεί τη σύστασή της.
     Είναι χαρακτηριστικό, δε, πως ακόμη και η απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών) που είχε δρομολογήσει τη σύστασή της... έχει εξαφανιστεί απ’ τα αρχεία του υπουργείου Υγείας.
     Τουλάχιστον αυτή είναι η επίσημη ενημέρωση σε όσους έχουν ρωτήσει για την τύχη της. Παρ’ όλα αυτά, ευτυχώς, δεν έχει εξαφανιστεί το χαρτί διορισμού του Θ. Σολωμού ως επιστημονικού υπεύθυνου στη Μονάδα Υγείας Νοτίου Διαμερίσματος με ημερομηνία την 24η Οκτωβρίου 2016.
Σ      ήμερα στη δομή εργάζονται 16 άτομα (10 γιατροί, 4 νοσηλεύτριες, 1 μαία και 1 επισκέπτρια υγείας). Παράλληλα, οι γιατροί της ομάδας στελεχώνουν μία φορά την εβδομάδα τα δημοτικά ιατρεία που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με την ΠΦΥ, προσφέροντας επιπλέον έργο ουσίας.
Πολλά τα ερωτήματα
     Σύμφωνα με πληροφορίες απ’ την 6η ΥΠΕ αλλά και κύκλους του υπουργείου Υγείας το ζήτημα είναι τυπικό και μετά τις επερχόμενες εκλογές του επιστημονικού συμβουλίου της Περιφέρειας, τα πράγματα θα γίνουν όπως πριν.
     Ωστόσο, αυτό αποτελεί μια γενικότητα και μάλλον δίνει την αίσθηση αποπροσανατολισμού απ’ το βασικό θέμα και όχι κίνηση ουσίας. Το ερώτημα είναι αν θα επανέλθει στην κατάσταση της κανονικής δομής ή των ιατρείων όπως ήταν παλιά.
     Συν τοις άλλοις, ίσως οι ειδικοί του υπουργείου θα έπρεπε να σκεφτούν σε ποιανού τον μύλο ρίχνουν νερό όταν διατυμπανίζουν δεξιά και αριστερά ότι η συγκεκριμένη δομή δεν υπήρχε ποτέ στην πραγματικότητα -αφού δεν υπήρχε ΦΕΚ σύστασής της- και ποιανού την αξιοπιστία θίγουν.
Το λογικό συμπέρασμα που οδηγεί σε άλλους δρόμους είναι ότι αφού δεν υπήρξε ποτέ τέτοια δομή, τότε όλες οι εξετάσεις, υπογραφές, εντάλματα κ.λπ. που προήλθαν απ’ αυτήν ήταν παράνομα;
Το βασικό ερώτημα, όμως, παραμένει το εξής: σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επενδύει τα πάντα στην επιτυχία του εγχειρήματος που ονομάζεται πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και διαθέτει μια δομή, η οποία λειτούργησε άτυπα μεν, πετυχημένα δε, πάνω στους άξονες που η ίδια έχει θέσει, πώς ακριβώς κάνει βήματα πίσω, υποβαθμίζοντάς την και, κυρίως, πώς επιτρέπει σε γιατρούς του ΕΣΥ να υπονομεύουν το έργο που γίνεται, λειτουργώντας ως... συνήγοροι του ιδιωτικού τομέα;
Τι απαντά η 6η ΥΠΕ
      Από την πλευρά του ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Νικολόπουλος, επισημαίνει ότι κανένας φόβος δεν υπάρχει για τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας.
      Αυτό που επιδιώκουμε είναι οι δημόσιες δομές να αναπτύσσονται και να προσφέρουν ολοκληρωμένες ποιοτικές υπηρεσίες στον κόσμο. Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εκεί λύνονται πολλά θέματα μεταξύ των οποίων και της οργανικής ένταξης της Μονάδας των Ζαρουχλεΐκων στο Σύστημα και τυπικά, με την κατάρτιση των Οργανισμών κ.α.. Προχωρά και η δημιουργία των υπόλοιπων Τοπικών Μονάδων Υγείας στην Πάτρα όπως έχουμε προγραμματίσει βλέποντας την προσφορά που θα έχουμε σε ιατρικό προσωπικό για να τις στελεχώσουμε. Ίσως υπήρχε μια παρεξήγηση, ήταν και είναι ένα χαϊδεμένο παιδί η Μονάδα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», δηλώνει χαρακτηριστικά.


Το έγγραφο με το οποίο ιδιώτες γιατροί ζητούν την παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου για τα δωρεάν τεστ Παπ.


Η «κίνηση» της μονάδας, όπως καταγράφηκε σε γράφημα που δημοσίευσε η «Εφημερίδα των Συντακτών»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: