Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Από Σεπτέμβρη οι πρώτες Τοπικές Ομάδες Υγείας- Πόσες και που θα είναι σε Πάτρα, Ηλεία και Αιτ/νία-Πώς λειτουργούν

     Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανοίξουν οι πρώτες Τοπικές Ομάδες Υγείας στην Πάτρα, μόλις δηλαδή προσληφθούν τα άτομα, που θα τις στελεχώσουν. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχει τετραετής διάρκεια, άρα μιλάμε για μια σταδιακή ίδρυση και δημιουργία των ΤΟΜΥ.
      Στόχος της 6ης ΥΠΕ είναι να λειτουργήσουν όσες περισσότερες μονάδες μέχρι το τέλος του 2017.
       Οι περισσότεροι χώροι για να στεγαστούν οι 10 ΤΟΜΥ της Πάτρας έχουν βρεθεί, κάποιες από αυτές θα στεγαστούν και στις Μονάδες Υγείας. Οι ΤΟΜΥ στην Πάτρα θα είναι σε διάφορες περιοχές, όπως σε Οβρυά, Δεμένικα, Άγ. Βασίλειο, Παραλία, αλλά και στο κέντρο της πόλης.      Όσον αφορά τους άλλους νομούς της Δυτικής Ελλάδος θα λειτουργήσουν 4 στο Αγρίνιο και 1 στο Μεσολόγγι, ενώ στην Ηλεία 2 στον Πύργο και 1 στην Αμαλιάδα. Όσον αφορά το νησί της Ζακύνθου, δεν θα έχει Τοπική Ομάδα Υγείας, αλλά οι πολίτες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από το ΠΕΔΥ Ζακύνθου, αλλά και τα κέντρα υγείας, τα οποία θα παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
       «Θα έχουν συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς, 10.000-12.000 κατοίκους, καλύπτοντας τον αστικό ιστό της πόλης. Αυτό είναι το κρίσιμο πράγμα, να υπάρχει ένα πρώτο σημείο επαφή του πολίτη με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, και σαν δεύτερο επίπεδο θα είναι η Μονάδα Υγείας» σημείωσε ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ.
      Από τις 8/8 αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η προκήρυξη για την πρόσληψη συνολικά 2.868 ατόμων που θα στελεχώσουν τις Τοπικές Ομάδες Υγείας των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Πρόκειται για συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας, η οποία δύναται να ανανεώνεται μέχρι τη λήξη του 4ετους προγράμματος. Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής θα λήξει την Παρασκευή 25/8, ενώ η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών λήγει στις 4/9 στις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες. Θα είναι μια γρήγορη διαδικασία και τα αποτελέσματα θα προκύψουν μέσω του ελέγχου του ΑΣΕΠ, ώστε να στελεχωθούν άμεσα οι Τ.ΟΜ.Υ.
       «Κάθε Τ.ΟΜ.Υ. θα έχει 12 άτομα προσωπικό, γιατρούς ειδικότητας πρωτοβάθμιας, δηλαδή, γενικούς ιατρούς, παθολόγους, παιδίατρο, νοσηλευτικό προσωπικό, επισκέπτρια υγείας, κοινωνικό λειτουργό και 2 διοικητικούς υπαλλήλους. Στην Πάτρα θα είναι 10 οι Τοπικές Ομάδες Υγείας, άρα ο αριθμός, που θα προσληφθούν για να τις στελεχώσουν θα είναι 120 στην πλήρη ανάπτυξη των δομών αυτών, όχι στο πρώτο στάδιο, που είναι τώρα» ξεκαθάρισε ο κ. Ζαμπάρας.
       Οι πολίτες της κάθε Τ.ΟΜ.Υ. θα εγγράφονται στον κατάλογό της, θα έχουν πρόσβαση εκεί και θα μπορούν να δουν τον οικογενειακό γιατρό, θα παρέχεται πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς και η πρόληψη και προαγωγή υγείας. Οι εργαζόμενοι της θα λειτουργούν ως ομάδα με παρέμβαση στην κοινότητα, θα υπάρχει δηλαδή ένα διεπιστημονικό φάσμα και μια προσέγγιση για τον κάθε ασθενή.
      Για παράδειγμα θα γίνονται επισκέψεις σε σχολεία, σε ΚΑΠΗ, σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, πράγματα, τα οποία το προηγούμενο διάστημα γίνονταν αποσπασματικά και αποκομμένα από το σύστημα υγείας. Ουσιαστικά μιλάμε για μια προσπάθεια καθολικής κάλυψης του πληθυσμού με μια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
      «Θα γίνει μια προσπάθεια από το Υπ. Υγείας μετά την τετραετία κάποιες από τις θέσεις, που μπαίνουν σήμερα στις ΤΟΜΥ, να γίνουν μέσω κρίσεων, μόνιμων προσλήψεων, έτσι ώστε, αυτό να αποτελέσει, και μια εθνική στρατηγική. Είναι μεν σήμερα κοινοτικοί οι πόροι, που έρχονται για να τις στηρίξουν, αλλά σε δεύτερο επίπεδο εμείς επιδιώκουμε αυτό να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να γίνει πραγματικό οργανικό κομμάτι του εθνικού συστήματος υγείας» ανακοίνωσε ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ μιλώντας "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7".
Αναδημοσίευση από το The Best

Δεν υπάρχουν σχόλια: